Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Jak by jste navrhovali resit riditelny zdroj 0-24V / 250A?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
c53

PříspěvekZaslal: čt červenec 31 2025, 8:37    Předmět: Citovat

martinkopp napsal(a):
c53 napsal(a):

Bezny zdroj, ne laboratorni, zvlneni cca 100mv rekneme, pro napajeni elektromagnetu, s naklady do cca 5000.

Psal jsem ať uvedeš konkrétně k čemu to potřebuješ. Bez toho se podobný zdroj efektivně navrhnout nedá. Osobně už nemám sílu tahat z lidí jak z chlupaté deky zadání se kterým dělají tajnosti. Vzdávám to.

Puvodni zadani bylo jasne, 0-24V / 250A / cca 100mV zvlneni z 25-50V DC, potreboval jsem navest na cestu od nekoho kdo s tim ma zkusenosti. Tri lide se mi vyjadrili v tomto smyslu s konkretnimi podnety a ja jim timto dekuji za prinos a uz v tomto smeru po necem jdu, i kdyz to neni konkretni zapojeni se schematy, BOM a overene provozem.

Pokud vim tak nick martinkopp mi nicim neprispel, jen otravuje zbytecnymi dotazy, takze at si klidne odpadne. Ostatnim dekuji.

Navic behem zjistovani, ktera cesta (PWM do civky / komplet zdroj) a pri zvazeni vsech moznych aspektu, jsem se priklonil ke kompletnimu zdroji po prvotnim osahani problemu spinani pomoci PWM do civky. Navic se i me zadani trochu zmenilo a rozsirilo o dalsi aplikaci tak, ze prevazila potreba mit kompletni zdroj, byt je to o neco komplikovanejsi.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Cust

PříspěvekZaslal: čt červenec 31 2025, 11:16    Předmět: Citovat

No, to je dost velký projekt. Někdo zkušenosti má, jiný hodí jen námět. Myslím ale, že člověk, který má dost zkušeností na to, aby tě poslal prověřenou cestou, tak na tebe nebude mít čas...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
jenicek

PříspěvekZaslal: čt červenec 31 2025, 12:05    Předmět: Citovat

Ono spínat 250A se zvlněním 100mV to už chce sakra zkušenosti. Přeju hodně štěstí. Pak se pochlub, jak to dopadlo. Wink
HF_Tech

PříspěvekZaslal: čt červenec 31 2025, 14:41    Předmět: Citovat

Cust napsal(a):
No, to je dost velký projekt. Někdo zkušenosti má, jiný hodí jen námět. Myslím ale, že člověk, který má dost zkušeností na to, aby tě poslal prověřenou cestou, tak na tebe nebude mít čas...

Nějak tak. Reálně je to tak 50 000CZK pro konzultanta a 5 000CZK za 2 revize plošného spoje. A to bude ještě hodně levné.
jezevec
Hlavní moderátor

PříspěvekZaslal: čt červenec 31 2025, 17:49    Předmět: Citovat

Požaduješ celkem nesmyslné parametry, zvlnění 100mV/250A na napájení elektromagnetu je jako jít s kanónem na vrabce. Tady stačí zvlnění v řádu voltů.
Jinak, ještě jsem se nedočetl, čím to budeš napájet a jak dlouho v kuse to bude zapnuto, popř. jak dlouhé budou přestávky.
Pokud by ti opravdu někdo fundovaně radil, tak by tohle určitě zmínil v první řadě.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
martinkopp

PříspěvekZaslal: pá srpen 01 2025, 6:53    Předmět: Citovat

c53 napsal(a):
Pokud vim tak nick martinkopp mi nicim neprispel, jen otravuje zbytecnymi dotazy

To zadání je evidentně nesmyslné a bez znalosti konkrétní aplikace ti nikdo nic použitelného nenavrhne. Je hezké že ti někdo poradil LM5143, ale mi narozdíl od tvého nadšení není jasné, jak chceš integrovaným měničem s referencí na feedbacku 0,6V dosáhnout regulace od nuly (ať už tím myslíš cokoliv) apod. To že jsem ti nic nedoporučil má prostě svůj důvod.
HF_Tech

PříspěvekZaslal: pá srpen 01 2025, 7:51    Předmět: Citovat

citace:
Je hezké že ti někdo poradil LM5143, ale mi narozdíl od tvého nadšení není jasné, jak chceš integrovaným měničem s referencí na feedbacku 0,6V dosáhnout regulace od nuly (ať už tím myslíš cokoliv)

Regulace výstupního napětí pod úroveň napětí reference řídícího obvodu je poměrně triviální záležitost. Čínské opice to běžně používají už několik let u zdrojů pro LED.
c53

PříspěvekZaslal: pá srpen 01 2025, 9:39    Předmět: Citovat

martinkopp napsal(a):
c53 napsal(a):
Pokud vim tak nick martinkopp mi nicim neprispel, jen otravuje zbytecnymi dotazy

To zadání je evidentně nesmyslné a bez znalosti konkrétní aplikace ti nikdo nic použitelného nenavrhne. Je hezké že ti někdo poradil LM5143, ale mi narozdíl od tvého nadšení není jasné, jak chceš integrovaným měničem s referencí na feedbacku 0,6V dosáhnout regulace od nuly (ať už tím myslíš cokoliv) apod. To že jsem ti nic nedoporučil má prostě svůj důvod.

Neni nesmyslne a v tomhle svete je vse otazka pomeru ceny k vykonu.

Jelikoz delam spis digitalni techniku a analog jen kdyz musim, tak se rad zeptam kolegu na foru kteri maji zase s timto zkusenosti, vetsinou delam s proudy o sest radu nizsimi. Aplikace neni dulezita. V principu je to silny elektromagnet pro merici ucely, ale pulzy PWM nebo vetsi zvlneni by mohly zpusobovat chyby v mereni. Rozhodne to neni na zvedani srotu jak ve Skrivancich na Kladne. Nevim, ale radeji jdu ve sve praxi pri navrhu na hranu moznosti. Kdyz potrebuji zvlneni do 100mV tak ho proste potrebuji a ptam se zde kolegu jestli je cesta. Par lidi mi smer a prakticke poznamky nadhodilo, vim ze jina cesta nevede protoze v tomto mam zkusenosti jen teoreticke. A pokud jim treba bude neco zlobit treba na LVDS, touchdisplayich, procaky, casovani RAM, sbernic, periferii a jine blbinky z me praxe tak jim zas poradim ja neco ze svych zkusenosti.

Ale vzdy se na forech (at uz je to o politice, autech, sexu nebo technice - zde o elektronice) objevi nekdo, kdo se stoura v okolnostech, proc, nac, zac. Ne hele prototype onoho cloveka - martinekoppe : Prikaz znel jasne "zdroj takovych a takovych parametru a zadny jiny nesmi projit." Jde? Nejde? Jak to jde? Vsechno kolem je omacka ktera cloveka, ktery chce resit konkretni problem nezajima. Je limitovany okolnostmi.

Pak se totiz stane, ze se tu i pomerne inteligentni lidi zhadaji do krve a vynadaji si do obrazek_cenzura.

PS: zdroj s referenci 0.6V se da hodit na nulu pripoctenim onech 0.6V a vic k FB signalu z vystupu treba na operaku. Koukal jsem v jednom datasheetu od TI (kde nemaji pin ENable na cipu) ze to jako oficialni hint na zastaveni zdroje kladnym signalem EN pres diodu cpou do FB. Takze pri urovni L na takto vytvorenem EN vstupu zdroje to nic neovlivnuje, kdyz privedou napeti EN > 0.6V na diode + 0.6V ono srovnavaci napeti tj. 1.2V a vice se ti zdroj stopne, protoze komparator ramp generatoru pro si mysli ze napeti na vystupu zdroje prekrocilo napeti na ktere reguluje a je treba nepumpovat energii do vystupu. Spravne by se mel jmenovat v Cecku !EN Smile . Podobnych hratek s pinem FB lze delat spoustu, pripadne SS, vcetne triku se dvema napetimi zeme u starych konstrukci.
c53

PříspěvekZaslal: pá srpen 01 2025, 10:06    Předmět: Citovat

jezevec napsal(a):
Požaduješ celkem nesmyslné parametry, zvlnění 100mV/250A na napájení elektromagnetu je jako jít s kanónem na vrabce. Tady stačí zvlnění v řádu voltů.
Jinak, ještě jsem se nedočetl, čím to budeš napájet a jak dlouho v kuse to bude zapnuto, popř. jak dlouhé budou přestávky.
Pokud by ti opravdu někdo fundovaně radil, tak by tohle určitě zmínil v první řadě.

Neni, do zateze 0.096 Ohmu 1 Volt na vystupu dela 10.4A. Z duvodu presnosti mereni ktere magnet ovlivnuje chci aby presnost byla cca 100mV tj. cca 1A buzeni magnetu. Napajet se to bude z olovenych baterii 3 v serii, 200Ah cca kazda, ktere se budou po provedenem 10minutovem mereni v terenu dobijet nizsim proudem treba pres noc v labu. Ono je to mezi radky zmineno v reakci na prispevek od Cust, kde uvadim ze to bude v provozu v terenu bez sitoveho napeti. Ale primarni zdroj napeti pro tento menic na navrh (zpusob funkce a topologii menice) nema vliv. Je jasne, ze bude muset byt napetove a proudove dimenzovany na provozni pozadavky retezu ->menic -> zatez.

Naposledy upravil c53 dne pá srpen 01 2025, 12:49, celkově upraveno 1 krát.
Cust

PříspěvekZaslal: pá srpen 01 2025, 12:27    Předmět: Citovat

cépadesátrojko: v bývalé laborce bych měl mít schéma zdroje 6 kW, 200 A, 30 V. Jen je napájen ze sítě, třífázový.
https://www.delta-elektronika.nl/products/sm6000-series
Ten zdroj stojí ranec peněz, ale je fakt kvalitka.

Ve středu bych se tam měl ukázat, mám to 300 km, tak doufám, že nezapomenu. Vracet by se mi tam nechtělo. Very Happy
c53

PříspěvekZaslal: pá srpen 01 2025, 12:46    Předmět: Citovat

Odstraněna citace předcházejícího příspěvku, viz bod 4f "Pravidel". jimirek

Krasne a jednoduche zdroje i s polopatistickym popisem funkce na sitove napeti ma jakysi Danyk kdesi na webu. Bohuzel ve vnitrozemi Australie, kde jsou nejblizsi draty den cesty, preferuji neco do 50V rekneme z baterek. Ale nebude-li zbyti a tohle kvuli obtiznosti nebo cene nebo ze zasahu vyssi moci z nejakeho duvodu neprojde, bude na case oprasit i variantu elektrocentraly a zdroje 230V / 400V AC, uz jenom z duvodu nizsich prechodovych ztrat na primarni strane dane nizsimi proudy pri vyssim napeti primaru. Ale i pro inspiraci se rad na toto schema podivam a predem dekuji kdyz si vzpomenes. Nevim jak je to tu s umistovanim souboru takze pokud by s tim byly komplikace tak lze poslat i na c53@seznam.cz. Dik.
Cust

PříspěvekZaslal: pá srpen 01 2025, 13:00    Předmět: Citovat

Ok, hodím ti to do mailu, jinak, pokud je možnost použít benzínový agregát, tak bych se na baterky vykašlal, budou s tím jen problémy...
A když si budeš kupovat tu centrálu, tak do košíku přihoď ještě zdroj od Delta Elektroniky. Very Happy

PS: Co v tom nehostinném kraji budete provádět?
Mahoney

PříspěvekZaslal: pá srpen 01 2025, 14:05    Předmět: Citovat

c53 napsal(a):
martinkopp napsal(a):
c53 napsal(a):

Bezny zdroj, ne laboratorni, zvlneni cca 100mv rekneme, pro napajeni elektromagnetu, s naklady do cca 5000.

Psal jsem ať uvedeš konkrétně k čemu to potřebuješ. Bez toho se podobný zdroj efektivně navrhnout nedá. Osobně už nemám sílu tahat z lidí jak z chlupaté deky zadání se kterým dělají tajnosti. Vzdávám to.

Puvodni zadani bylo jasne, 0-24V / 250A / cca 100mV zvlneni z 25-50V DC, potreboval jsem navest na cestu od nekoho kdo s tim ma zkusenosti. Tri lide se mi vyjadrili v tomto smyslu s konkretnimi podnety a ja jim timto dekuji za prinos a uz v tomto smeru po necem jdu, i kdyz to neni konkretni zapojeni se schematy, BOM a overene provozem.

Pokud vim tak nick martinkopp mi nicim neprispel, jen otravuje zbytecnymi dotazy, takze at si klidne odpadne. Ostatnim dekuji.

Navic behem zjistovani, ktera cesta (PWM do civky / komplet zdroj) a pri zvazeni vsech moznych aspektu, jsem se priklonil ke kompletnimu zdroji po prvotnim osahani problemu spinani pomoci PWM do civky. Navic se i me zadani trochu zmenilo a rozsirilo o dalsi aplikaci tak, ze prevazila potreba mit kompletni zdroj, byt je to o neco komplikovanejsi.

On ví proč to z tebe tahal, to on ti chtěl pomoct. Bez znalosti charakteristiky zátěže takový zdroj nenavrhneš, že ti tři lidi pomohli a jsi na "cestě" - no, až ti to na té cestě vylítá, tak se budeš divit. Osobně se mu vůbec nedivím, mám dost podobné pocity.
c53

PříspěvekZaslal: pá srpen 01 2025, 15:39    Předmět: Citovat

Mahoney napsal(a):
- no, až ti to na té cestě vylítá, tak se budeš divit. Osobně se mu vůbec nedivím, mám dost podobné pocity.

No diveni se je nekdy soucasti procesu vyvoje a chybami se clovek uci. Takze pro me po letech praxe nic neobvykleho. Wink
c53

PříspěvekZaslal: pá srpen 01 2025, 15:45    Předmět: Citovat

Cust napsal(a):
Ok, hodím ti to do mailu, jinak, pokud je možnost použít benzínový agregát, tak bych se na baterky vykašlal, budou s tím jen problémy...
A když si budeš kupovat tu centrálu, tak do košíku přihoď ještě zdroj od Delta Elektroniky. Very Happy

PS: Co v tom nehostinném kraji budete provádět?

Chceme vytahnout mereni motoru do terenu a objednal si to australsky zakaznik kamsi do buse ke svym traktorum.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

Přejdi na: