Dobrý den, meteo stanice má problém s teplotou v místnosti. Na snímání tam bude to skleněné napravo. Nereaguje na teplotu hrotu pájky. Po odcvaknutí je na displeji FF. Po vložení do čína identifikátoru to hlásí odpor. Takže předpokládám termistor ?. Pokud je můj úsudek správný čím nahradit. Popis na něm není a nevím co koupit aby měřil teplotu v místnosti správně. Děkuji
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19751 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: pá srpen 01 2025, 11:19 Předmět:
Že by skleněnej termistor přestal termistorovat, to jsem ještě neviděl a to jsem namontoval několik stovek termistorových čidel prostoru a podlahy pro regulaci BMR. Ale SMD termistory, to je známej problém. Ty se dokážou rozpadnout na prach již po 2-3 letech od zapájení a je jedno jestli ručně nebo přetavem. _________________ Jirka
Může to být čidlo typu KTY83 apod. Ale vzhledem k PRC původu bych taky podporoval myšlenku, že to je MF58 - vzhledově by to odpovídalo, pokud s obrázky nelžou.
Jo a proč tady nepadly základní věci jako třeba zapojení trimru místo toho prvku a sledování odezvy na změny hodnoty? Plus následně změření charakteristiky R/t a dle toho vytipování vhodné náhrady... _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Zaslal: pá srpen 01 2025, 11:37 Předmět:
Dal jsem termistor do měřáku a změřil odpor. 44Ω. Pak jsem přiložil hrot pájky po vypnutí takže teplý to bylo ale nespálil jsem se a odpor spadl na 32Ω. Termistor nějak funkční je protože meteo ukazuje 13 stupňů v místnosti, posunutý o 10 stupňů, a po odpojení čidla je LL .
Zaslal: pá srpen 01 2025, 12:13 Předmět:
Vím že jsem psal že termistor zapojený v meteostanici po připojení hrotu nereagoval. Je dost možný že tam je nějaká hystereze kdy zareaguje na změnu. Neměří to kontinuálně asi kvůli spotřebě energie.
Edit: Podobná situace byla v autě kdy čidlo bylo ve zpětném zrcátku a hodnota byla mimo skutečnou teplotu. Po výměně čidla byl klid.
1) dej si tam potenciometr
2) změř odpor po cca 5C co bude ukazovat na displeji
3) vytvoř graf
4) vezmi parametry nějakého termistoru který můžeš koupit a na základě β vytvoř druhý graf
5) pokud budeš s ochylkou v obou grafech spokojený, kup ho
6) pokud ne vrať se k bodu 4), vyber model s jinou β a opakuj do té doby než spokojený budeš.
Zaslal: so srpen 02 2025, 11:45 Předmět:
Počkám až dorazí krabička s termistory a pak to budu zkoušet. Meteo mám hlavně kvůli venkovní teplotě, ráno jak se obléct na skútr na cestu do hokny. Tak jsem to poskládal zpět a pověsil na stěnu a počkám na den D.
Ten postup výběru vhodného kusu, to bude zajímavé jestli to dám. Děkuji všem za snahu mě pomoci.
Zaslal: čt srpen 14 2025, 15:48 Předmět:
Veškeré snažení bude asi marné, základna si nežádá odezvu od čidla. Když ji zapnu a rozumně ohřeji termistor tak se teplota nezvedne. Po odpojení a připojení napájení dojde k aktualizaci teploty. Termistor ochladím a teplota nejde dolů. Odpojím napětí a po připojení je tam o deset stupňů míň a to tam zůstane. Když termistor odpojím meteostanice ta na to nezareaguje
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.