Nevíte náhodou někdo radu na uvedení do provozu stojanového ventilátoru typ FD -40.Po zapnutí se ani nehne. Dole to má 4 tlačítkové vypínače a z boku je uchycený kondenzátor DBB61 450V.AC 1 micro farad +-5% 450V.AC 50/60hz
DB L PO 25/085/21.
Je to ale zapojené někde uvnitř a nechce se mi to ještě dál demontovat.
Je někde možno sehnat schema kam až až musím dostat?
Zaslal: čt červenec 31 2025, 10:43 Předmět:
Má to při zapnutí nějaký odběr? Zrovna nedávno jsem řešil dva stojanové ventilátory, které se netočily a bylo to zaschlým tukem v ložiskách motoru. Někdy stačilo sundat kryt lopatek a trochu jim pomoct do pohybu.
Zaslal: čt červenec 31 2025, 17:23 Předmět:
Tak jsem to rozmontoval-ložiska na obou stranách byla silně zatuhlá. Po namazání jsem zkusil elektriku. Ta ale bouhužel nic neudělala. ¨Ani se to nehlo - tak to nechám na zítra.
Mimochodem - kde najdu ten termostat?
Založen: Feb 08, 2005 Příspěvky: 8492 Bydliště: rovina u Kolína
Zaslal: čt červenec 31 2025, 21:53 Předmět:
Zatuhlý rotor způsobil po zapnutí zvýšený odběr, přehřátí vinutí a následné přerušení tepelné pojistky. Je schovaná v bužírce na přívodním kabelu ve vinutí statoru. Celé to je impregnované. Hodně štěstí. _________________ ..to bude jen ňákej odpůrek
Tak to asi né. Když to zapnu tak vidím jestli se točí a když né tak to vypnu. To není motor někde za zdí..
Bzučí motor? Pokud ne tak tepelná pojistka. Je vsunutá vedle vinutí v mezeře statoru. Jinak přerušené vinutí. Ověřit napětí na přívodních drátech do motoru. _________________ Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Zaslal: so srpen 02 2025, 9:27 Předmět:
Je to doslova neprostupná zóna. Celé je to ovinuté nějakou nití a zalité těsně na vinutí statoru nějakou snad pryskyřicí.
Nevím-nevím! Ani to nejde něčím změřit a případná pitva dopadne asi ...!
Už jsem pochopil to vaše :"Vela šťasťa! "
Pořád nečtu zda-li je motor na přívodu pod napětím. _________________ Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Zaslal: so srpen 02 2025, 15:23 Předmět:
Motor je zapnut ale nemám kde změřit napětí, protože všechny přívody končí pevně zasunuté v dírce, kterou bych musel porušit (nevím, zda jsem to dobře vysvětlil) Přitom to mohu vypnout a zapnout a motor se neroztočí ani náhodou.
To dle mě asi znamená, že je někde porušený ten termostat, nebo nefunguje kondenzátor ? Do vinutí statoru se také nedá dostat, protože je vše zalité nějakou hmotou, jak jsem již napsal. Jsou tam také samé slabé drátky, které bych určitě při tom uvolňování porušil.
Takže mohu zajet už jen do sběrného dvoru.
Zaslal: ne srpen 03 2025, 15:29 Předmět:
Protože nejsem elektrikář, zařadil jsem můj příspěvek pouze do kolonky Rady bastlířům, kteří se snaží nějak vyřešit svůj problém a potřebují spíš tu radu, než se předhodit všem, co elektrikáři jsou. Od těch proto čekám spíš nějaké lepší odborné řešení, na které budu stačit i já.
Najdi si na netu schéma zapojení - desk fan circuits diagram. Pak si vem běžný multimetr a přepni jej na měření odporu.
Zkus postupně všechny rychlosti a měř odpor "obvodu". Měly by to být desítky ohmů. Rychlosti jsou ve skutečnosti odbočky na statoru. Nejnižší rychlost je celý stator a vyšší stupně jsou odbočky blíž "začátku". Výrobců je spousty, ale motorů je pár, takže by měly sedět i barvy. U asynchronního motoru řešíš jen stator, takže bys měl vystačit s ohmetrem. Pokud naměříš obvod, zkus změřit kondenzátor a pak jeho vinutí. Někdy bývají "vyhnilý" propoje mezi sekcemi na odbočkách a motor je zralý na výměnu. Tepelnou pojistku jsem v těchto motorkách neviděl.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.