Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Prutokomer paliva pro Wartburg
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Auto - Moto technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
pepik9

PříspěvekZaslal: st červenec 30 2025, 19:21    Předmět: Citovat

Ten průtokoměr se mi tu válí, ale není v ideálním stavu. Je někde ze skládky. Myslím, že jsem kdysi viděl něco dvojkomorového z plexiskla ? , tohle je kruhové z neprůhledného plastu, pod gumovým krytem je deska s elektronikou.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
samec

PříspěvekZaslal: st červenec 30 2025, 20:44    Předmět: Citovat

RayeR napsal(a):
>samec
kdyz uz jsme u tech alt. zpusobu mereni, vzpomnel jsem si na 1 princip, ktery by mel dobre fungovat na prutok vzduchu, ale nevim jak u kapalin: NTC termistor obtekany kapalinou se v prvni fazi trochu ohreje prutokem proudu za dany cas a nasledne se v druhe fazi meri, jak se zmeni jeho teplota za dany cas. Cim vice tekutina proudi kolem, tim rychleji se ochlazuje. Tim ze se meri jen rozdil za relativne kratky cas, tak to muze byt celkem nezavisle na okolni teplote, prip. se prida druhy NTC na kompenzaci amb.temp. Nevim jestli by to bylo v realu pouzitleny pro tento ucel Smile
Áno, to som chcel navrhnúť hneď v ďalšom príspevku. Volá sa to "hmotnostný prietokomer" alebo "hot wire". S kvapalinou by to mohlo fungovať rovnako, minimálne podobne, s korekciou rovnako.
sis2

PříspěvekZaslal: st červenec 30 2025, 21:12    Předmět: Citovat

Mám tento - hodí se? Je made in DDR.

p1.jpg
 Komentář:
 Velikost:  159.91 kB
 Zobrazeno:  39 krát

p1.jpg

RayeR

PříspěvekZaslal: st červenec 30 2025, 21:26    Předmět: Citovat

>pepik9
SZ

>samec
kolega rikal, ze pri tak malem prutoku bych asi nameril prd rozdil, ale nekdy bych to na necom rad vyzkousel...

>sis2
To nevypada moc jako z auta a kdo vi co ten plast snese, netusim...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
EKKAR

PříspěvekZaslal: st červenec 30 2025, 21:38    Předmět: Citovat

To bílý = měřicí komůrka vypadá na polyamid nebo na polyoxymetylén = obojí hodně odolný proti naleptání.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
sis2

PříspěvekZaslal: čt červenec 31 2025, 16:12    Předmět: Citovat

Je to průtoloměr na benzín, takže ten plast asi bude odpovídající. Na staré Š105 jsem měl stejný asi 6 let a bez problémů, šel s ní dál k dalšímu uživateli a pak asi do šrotu. Tento byl rezervní a už nebyl potřeba.
Neva, ozval se jiný zájemce, nabídku tímto stahuju.
hafca

PříspěvekZaslal: čt červenec 31 2025, 18:28    Předmět: Citovat

Kdysi dávno jsem měl udělaný měřič spotřeby, kde byl podobný průtokoměr. Prodával to Conrád a kamarád mi to poslal z NSR, ale žádná dokonalost to taky nebyla. Byl s ním trochu problém, protože vrtulka běhala jen v té hmotě. Nakonec mi hodinář vytočil hřídelku a jako ložiska jsem tam měl safíry z nějakého měřáku se kterými pak chodilo dobře. Ještě by se tu měl někde válet.
Měl jsem to v Š100 a v zimě to byla docela divočina. Studená žrala na sytič kolem 33l/100km. Raděj jsem na to házel kulicha abych to neviděl. Very Happy

ransom

PříspěvekZaslal: čt červenec 31 2025, 18:56    Předmět: Citovat

Pokud máš nemilosrdný palubní počítač, uvidíš dnes ještě větší čísla. Já běžně po studeném startu vyjedu a po sto metrech mám průměrnou spotřebu třeba osmdesát. Po půl kilometru ještě třicet a po sedmi kilometrech už osm. Okamžitou spotřebu to radši ani neukazuje (je tam jen bargraf 0-10-20-MOC).
Ale některé značky to neukážou. Ne že by nežraly, ale třeba nastartování nebo stání s běžícím motorem vůbec do spotřeby nezapočítávají.

EKKAR

PříspěvekZaslal: čt červenec 31 2025, 19:35    Předmět: Citovat

Koncernový palubáky ukazujou u stojícího vozidla spotřebu v litrech na hodinu. Po startu to začíná v létě na cca 1,6l/h, jak se motor ohřívá, jde to dolů. Můj BXW má se vším příslušenstvím vypnutým nejnižší volnoběžnou spotřebu 0,6l/h, ale stačí zapnout klimu a jde to na 0,7-0,8l/h. V zimě kvůli většímu obohacení pro start spotřeba začíná od 2,5l/h, koncový hodnoty po ohřátí jsou stejný jako v létě. Po rozjezdu na displeji naskočí na chvíli pomlčky, po ujetí asi 0,5km to začne zhruba od 35-40l/100km. Samozřejmě průměrka. Ukazuje posledních 50km resp. průměrku za poslední 3 hodiny, pokud auto zastavilo. Po víc jak 3 hodinách odstavení se nuluje a začíná odznova. Počáteční údaj je hodně ovlivněnej předchozím chodem motoru na místě - třeba v zimě, když se rozmrazuje. Okamžitá spotřeba se ukazuje samozřejmě taky, určitě závisí na "těžkosti" nohy na plynu - ale když potřebuju vypálit do pruhu třeba na křižovatce, není výjimkou, že když "to opravdu vemu u huby", okamžitá hodnota pár vteřin ukazuje 99l/100km ... samozřejmě na jedničku A PLNEJ KNEDLIK. Momentem přeřazení na dvojku a vejš okamžitá spotřeba samozřejmě klesá a během normální jízdy se pohybuje od 0,0 do cca 12l/100km, při prudší akceleraci nebo pomalým překonávání kopečku klidně 25-30l/100km. Průměrka v takovým režimu při klidný jízdě 2 člověci na palubě klesá až těsně pod 6l/100km, s plným kočárem 6,5-6,6l/100km.

Spotřebu palubní kompjútr vypočítává podle palivový mapy, kde má v závislosti na otáčkách, rychlosti a poloze plynovýho pedálu předem spočítanej objem dávky podle dýlky doby vstřiku. Proto výpočtu nevadí, že tlakovej regulátor na vstupu do společnýho přívodu ke vstřikům v každej moment část paliva vrací zpětným potrubím zpátky do nádrže. U karbcovýho auta s plovákovým ventilem záleží na tom, jestli má jen uzavírací, nebo trojcestnej ventil u karbce. U trojcestnýho ventilu se musí měřit 2x - jak přívod, tak zpátečka - a ta zpátečka se musí příslušným způsobem od přítoku odečíst ...

p32

PříspěvekZaslal: pá srpen 01 2025, 7:05    Předmět: Citovat

A pro lepší efektivitu tam započítej i ty nově přidávané sračky v benzínu, které způsobují i to, že je větší spotřeba PHM o 5 až 10 %, protože tam chybí objemově asi těch 5 až 10 % benzínu. (to je jen můj odhad)
EKKAR

PříspěvekZaslal: pá srpen 01 2025, 7:26    Předmět: Citovat

Objemově tam nechybí nic, litry jsou furt stejný. Ale obsah energie = množství tepla získaný spálením toho litru je u benzínu znečištěnýho babišsračkama nižší, protože v babišsračce obsaženej kyslík svojí váhou jednak nahrazuje váhu uhlíku a vodíku v bezkyslíkatejch sloučeninách, druhak supluje část kyslíku ze vzduchu - v podstatě použitím babišsračky ochuzuješ směs. Je to to samý, jako že už léta nekoupíš 40% tuzemák a pomalu ale jistě už nebejvá k mání ani 37,5%, protože v regálech je nahrnutej 35% a už jsem viděl i 32% - cenově prakticky nerozlišitelný. Takže stejně jako že k pořízení stejně velký vopice potřebuješ toho 32% víc panáků než toho starýho dobrýho 40%, tak i benálu s babišsračkama musíš pro dosažení stejnýho výkonu do spalovacího prostoru našpricovat víc. No a protože babišsračka má výhřevnost o 37% menší než čistý uhlovodíkový šťávičky, musíš za každejch 10% babišsraček v palivu odečíst 3,7% výhřevnosti tý celkový směsi ...
Freedy

PříspěvekZaslal: pá srpen 01 2025, 17:33    Předmět: Citovat

Mám ho stále funkční ve Wartburgu 353, ukazuje to celkem dobře, jen pokud dýl stojí a začneš startovat vyběhnou diody až doplna než se naplní komora karburátoru, mám tam již karburátor 2 komorový český. Při jízdě to docela dobře reaguje na to kolik tomu dáváš. Je fakt, že když se držíš v zelených tak se dá jet za celkem dobrou spotřebu.
EKKAR

PříspěvekZaslal: pá srpen 01 2025, 18:02    Předmět: Citovat

Až teda na to, že dvojkomora neznamená 2 plovákový komory, ale 2 samostatný difuzéry neboli "difúzní komory", osazený každá svou škrticí klapkou. Podle polohy plynovýho pedálu se asi do 1/3 až 1/2 chodu táhla otevírá jen 1 komora = jedna škrticí klapka, potom se díky strmějšímu převodu začne zřetelně rychlejc otevírat i do tý doby zavřená druhá škrticí klapka. Seřízení bodu začátku pohybu druhý klapky je důležitý, hodně to ovlivňuje plynulost přechodu otáček, protože v určitý poloze plynu se "najednou" otevře větší průřez sacího kanálu a díky tomu dočasně poklesne rychlost proudění prvním už částečně otevřeným difuzorem = zmenší se množství strhávanýho paliva z mlžný trubice. Když se to s polohou otevření druhýho stupně přežene, vždycky to znamená zhoršení chodu - když se druhej stupeň otevírá moc brzo, motor v ten moment začne škubat a vynechávat, protože dostane chudší směs, když se otevře moc pozdě, nástup vyššího výkonu se opozdí až do momentu, kdy už první stupeň karbce nebude úplně stíhat a proudění v něm se zturbulentní - zas to povede k poklesu výkonu a než se "to srovná" díky otevřenýmu druhýmu stupni, motor nebude dávat požadovanej výkon a bude se to celý chovat jako motor s elektronikou vyhnanej k omezovači otáček. Plováková komora ale i u dvojitejch karbců stačí jen jedna ...

EDIT pro snadnější přechod otáček se karbce konstruujou tak, že v momentě počátku otevírání druhýho stupně se aktivuje mechanická akcelerační pumpička, která zmenší ochuzení nasávaný směsi tím, že přímo do proudu vzduchu vstříkne samostatnou tryskou určitej objem paliva bez ohledu na aktuální otáčky = na rychlost proudění ve Venturiho průřezu. Proto takový to "vrkání plynem" třeba na semtamfórech má největší vliv na nárůst spotřeby.

Hape

PříspěvekZaslal: pá srpen 01 2025, 18:54    Předmět: Citovat

U naší Š 120LS otevírání škrtící klapky v druhé komoře ovlivňoval také podtlak v sání. Byla tam na to membrána.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
RayeR

PříspěvekZaslal: po srpen 18 2025, 15:24    Předmět: Citovat

Dekuji uzivateli pepik9 za prutokomer z trabanta. Mel ucpanou jednu rourku, tak jsem ho rozebral a vycistil. Vrtulka je ulozena v kluznych loziskach asi z nake mosazi, toci se docela hladce, telo vypada silonove...
Na desticce elektroniky je fotodioda a 3 trandy, z druhe strany pak IR LED, ktera prosvicuje mezery mezi loukotema vrtulky skrz ztencene okenko. Docela hezky udelane.
Pripojil jsem to na napajeni (bila +, hneda -, zelena out) a fouknul dovnitr, reaguje to dost citlive, hned sem ten vystup saturoval na 5V a po asi 10s jak se to dotacelo, tak zaclo napeti klesat k 0. Takze to vypada, ze to funguje...

cerp1.jpg
 Komentář:
 Velikost:  76.08 kB
 Zobrazeno:  5 krát

cerp1.jpg

cerp2.jpg
 Komentář:
 Velikost:  88.25 kB
 Zobrazeno:  10 krát

cerp2.jpg

cerp3.jpg
 Komentář:
 Velikost:  84.49 kB
 Zobrazeno:  10 krát

cerp3.jpg

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Auto - Moto technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Strana 3 z 4

Přejdi na: