Zaslal: ne červenec 27 2025, 13:57 Předmět: Jak rozchodit tlačítka na Zyxel NAS326
Ahoj.
Dostala jsem od kolegy v práci Zyxel NAS326 s tím, že už pro něj není podpora. Chtěla jsem na něm rozběhnout NFS a použít ho jako úložiště. Jenže ten původní systém (linux) měl NFS jako instalovatelnou aplikaci a ta už nejde stáhnout. Podařilo se mi podle návodu na netu nainstalovat na něj Debian 6.6.2 (ARMHF) a rozchodit NFS. Přišla jsem tak ale o pár funkcí, které měl původní systém. Například zastavování disků při nečinnosti, ale hlavně nefungují tlačítka na panelu. NAS se tak nedá řízeně vypnout jinak, než že se na něj připojím přes ssh a dám shutdown. Potřebovala bych poradit, jak aspoň to POWER tlačítko rozchodit, aby se dal udělat shutdown tlačítkem jako původně. Na netu jsem našla návody, jak to nastavit pro systemd, ale tady systemd neběží. Poradí, prosím, někdo z místních linuxáků?
Poslední firmware byl z loňska a ten tam je nahraný, ale už není podpora aplikací, takže tam nejde dostat podpora NFS. A nejde tam dát víc než asi 8 TB disky, proto mi ho kolega dal.
asdf: Tlačítka na event0 něco generují, ale jak na to pověsit ten shutdown?
Zaslal: ne červenec 27 2025, 19:23 Předmět:
Skompilovat to pre spravnu architekturu nie je uplne trivialne. Pouzivam schroot a qemu-user-static. Vytvorim chroot a nainstalujem do neho debootstrapom Debian pre cielovu architekturu. qemu-user-static zabezpeci, ze binarky pre iny procesor sa daju normalne spustit akoby boli nativne.
To jsem taky našla na netu, jako variantu k systemd, ale ono tam /etc/acpi není.
0x74 je KEY_POWER, tlačítko Copy generuje 0x85 KEY_COPY a tlačítko Reset generuje 0x198 KEY_RESTART.
Zaslal: ne červenec 27 2025, 20:07 Předmět:
Ano, bez systemd to na x86 Debiane riesi acpid, ale bez ACPI sa pouzit neda. Chcelo by to nejaky jednoduchy daemon. Dalo by sa to nudzovo zlepit aj v bashi.
#!/bin/bash
while true
do
head -c 16 /dev/input/event0 >data
type=$(od -A n -t u1 -N 1 -j 8 data)
code=$(od -A n -t u1 -N 1 -j 10 data)
value=$(od -A n -t u1 -N 1 -j 12 data)
echo $type $code $value
done
Ale bere to z těch čtyř zpráv vždycky jen tu první. Naštěstí je to zrovna ta, co nás zajímá.
Mám doma dost omezený připojení na internet, tak jsem si v práci stáhla první instalační DVD Debianu. Přidala jsem ho do apt místo internetových repozitářů. Ale hlásilo to při pokusu něco instalovat, že DVD je insecure. To jsem vyřešila přepínačem trusted=yes v sources.list. Pak se třeba mc nainstaloval bez problémů. Ale při pokusu instalovat něco dalšího, co chtělo víc balíků, to vyhodilo u všech balíků error, že na disku nejsou. Přitom tam jsou a jsou čitelné. Částečně pomohl přepínač --fix-missing, pak se naistaloval první balík ze seznamu, ostatní zase error, takže opakovaným spouštěním apt install se mi povedlo něco naistalovat. Ale u GCC to selhalo, nainstalovalo se jen pár knihoven a binutils, ale dál nic, pořád errory, že soubory na disku nejsou. Už si s tím nevím rady.
Teď se mi ještě v mc místo rámečků začaly zobrazovat textový znaky.
kód:
Left File Command Options Right
l<q ~ qqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq.[^]>kl<q ~ qqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq.[^]>k
x.n Name x Size xModify time xx.n Name x Size xModify time x
x/.. xUP--DIRxJun 29 18:37xx/.. xUP--DIRxJun 29 18:37x
x/.cache x 4096xJul 2 22:09xx/.cache x 4096xJul 2 22:09x
x/.config x 4096xJul 4 22:22xx/.config x 4096xJul 4 22:22x
x/.local x 4096xJul 2 22:09xx/.local x 4096xJul 2 22:09x
x/.nano x 4096xSep 24 2021xx/.nano x 4096xSep 24 2021x
x/.ssh x 4096xDec 12 2023xx/.ssh x 4096xDec 12 2023x
x .bash_history x 4368xJul 27 21:19xx .bash_history x 4368xJul 27 21:19x
x .bashrc x 570xJan 31 2010xx .bashrc x 570xJan 31 2010x
x .lesshst x 78xJul 27 21:29xx .lesshst x 78xJul 27 21:29x
x .profile x 906xJun 29 19:45xx .profile x 906xJun 29 19:45x
x .selected_editorx 74xJul 2 21:40xx .selected_editorx 74xJul 2 21:40x
x*myip.get x 113xJul 2 22:21xx*myip.get x 113xJul 2 22:21x
x*set_pers~addressx 814xSep 7 2019xx*set_pers~addressx 814xSep 7 2019x
x x x xx x x x
x x x xx x x x
tqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqutqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqu
xUP--DIR xxUP--DIR x
mqqqqqqqqqqqqqqqq 1306M / 1949M (67%) qjmqqqqqqqqqqqqqqqq 1306M / 1949M (67%) qj
Hint: Tab changes your current panel.
root@nas326:~# [^]
1Help 2Menu 3View 4Edit 5Copy 6RenMov 7Mkdir 8Delete 9PullDn10Quit
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6Další
Strana 1 z 6
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.