Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 34401 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: pá červenec 25 2025, 7:36 Předmět:
DukeNuke napsal(a):
A co tě tak sejří? To, že jsou blbci, kteří to koupí, nebo to, že na té blbosti někdo vydělává?
To, že takový blbosti jsou schopní veřejně vychvalovat a doslova se tím chlubit. Že na jejich blbosti někdo vydělá mě zas až tak nestolicuje, jsou to jejich prachy, ne moje. Ale já musím pak případně poslouchat/číst ty jejich hifipejrovský žvásty, místama svojí demagogií těžce podobný argumentaci Génihnusa Fčelaře. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Založen: Oct 31, 2007 Příspěvky: 2523 Bydliště: uz len Presov :)
Zaslal: pá červenec 25 2025, 8:06 Předmět:
Jeden cas sa rozmohla moda tych low-voltage tube zapojeni, zacalo to myslim clankom v Elektore svojho casu kde bol sluchatkac s ECC8x a IRF5xx? napajany 12V... uz vtedy som vedel ze bude zle...
Suhlasim s tym, ze na pozicii CF je uplne jedno co tam bude, vzhladom k tomu ze dnesne vystupy su dost nizko Z, tak by to fungovalo uplne rovnake aj bez toho sledovaca. Problem je, ze aj velahlasne firmy/znacky pouzivaju rovnake ofuky, ako ten najlacnejsi cinan. Hlavne nech sa sypu $$$.
2004 Příspěvky: 20682 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: pá červenec 25 2025, 9:07 Předmět:
EKKAR napsal(a):
...musím pak případně poslouchat/číst ty jejich hifipejrovský žvásty...
To už mě dávno pustilo. Taky jsem si třepil hubu, většinou marně.
Platíš to? Neplatíš.
A kolik že do toho vrazili?
Nevím, proč, ale právě toto mi bylo vždycky jedno a do minuty jsem ta čísla zapomněl. Není to můj svět, hovory o financích jsou pro mne v jazyku nějakého jiného kmene, cena jako parametr nikdy ostatní vlastnosti zařízení nevylepšila. Jenže právě ti, kdo na pověry skočili, začínají svoji chválu nejčastěji výší pořizovacích nákladů.
Už přes padesát let se držím zásady, že komu není rady, tomu není vzájemné hospodářské pomoci. A je mi líp.
U téhle techniky je vždycky jeden problém - že laický uživatel není schopen rozlišit mezi tím co má objektivní vliv na výsledek, a co je jen pozlátko.
Druhá věc je, že špičkový přístroj není výrobně mnohonásobně dražší než slušná spotřebka. Akorát že existuje v mnohem menších sériích, nebo jde vyloženě o malovýrobu.
Konkrétně tenhle odkazovaný sluchátkáč je mizerný vojeb. Akorát že z něj koukají flašky, a na to část uživatelů slyší.
Dobře zkonstruované přístroje dělá jen tak pro radost třeba Willy na Audiowebu. Viděl jsem a slyšel řadu jeho výtvorů. Třeba tenhle sluchátkáč (odkaz níže) se dá pořídit za více než rozumné náklady navzdory zakázkově vyráběným mechanickým dílům. Kdyby se měl ale prodávat jako hotový výrobek a uživit se tím, stál by tak kilo. Možná i víc Jenomže kdo by ho pak rozeznal a docenil mezi sračkami v hezkých krabičkách, opentlenými spoustou blábolů...
A tohle by vám konstrukčně vyhovovalo líp?
https://www.hadex.cz/navody/w323.pdf
Jinak-mne vůbec netrápí ty ozdobné ledky,ale fakt je to jako pouťová atrakce. A taky netvrdím, že to hraje jako elektronky. Ano, s tímto souhlas: U téhle techniky je vždycky jeden problém - že laický uživatel není schopen rozlišit mezi tím co má objektivní vliv na výsledek, a co je jen pozlátko. Buďte ale spravedliví-neplatí to skoro o všem? Kolik ojebů je na trhu? Kolik woodoo audiotechniky "zlepšuje" poslech? https://www.audiodrom.net/cs/recenze-specialni-edice/22-vyprava-za-chvenim. Pozn: Tímto se autorovi v žádném případě neposmívám(!) a beru to jako zajímavost k počtení. Asi není třeba to tady řešit, na Ebastlírně.
Proto ať si každej poslouchá co chce. Pokud přijde pro radu, v klidu řeknu co si myslím, případně ho nasměruju na někoho, kdo se specializuje na konkrétní problematiku. Ale jestli bude i nadále podkládat reprokabely šungitem, je mi vysmátě fuk.
Byl jsem kdysi dávno svědkem, jak na půlnoční bohoslužbu (ne mši, bylo to u moderních protestantů) přišel nějakej zapšklej ateista, a celou dobu vykřikoval, že to jsou blbosti. Nerad bych skončil jako on. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Zaslal: so srpen 02 2025, 20:07 Předmět:
Četl jsem kdysi zajímavý pojednání, že polovina SUPER Hi-Fi přístrojů, které používají jednu ECC83/12AX7 ať už každý systém pro jeden kanál a nebo i za sebou, neprojde fakt náročným měřením, kvůli přeslechům mezi systémy v jedný baňce.
Od té doby si občas perverzně pouštím gramo s Ortofon OM2 RED přes PS-1MG HX, AZK401 a 2x RS20 a mám stejný požitek jako přes THD 0,004% a tlumící faktor 1 000. Neslyším rozdíl
Jo, protože móda. Blbečci nechápou, jak s tím signálem elka pracuje, v jakým režimu vlastně vzniká to "kulatý" zkreslení, hlavně že tam ta baňka je - a něco je v ní nažhavený. Vůbec by ani nemusela bejt v signálový cestě, stačilo by, aby se jí žhavila katoda A BYLO TO ZVENKU VIDĚT - a hifipejři budou ucvrkávat blahem nad "teplým lampovým zvukem", kterej takovej zešilovač produkuje ... Prostě placebo efekt. Můj děda mi vyprávěl, jak za první republiky, když začínalo vysílat rádio a pokročilo se poněkud dál za éru krystalek, byl ukazatelem kvality přijímače počet lamp v zapojení. Hlavně na počátku, kdy nebylo tak kvalitní vakuum měly lampy mizerný zesílení, takže počet zesilujících stupňů byl úměrnej i citlivosti přijímače. Jednolampovka, dvoulampovka, třílampovka, čtyřlampovka - přitom už ta dvoulampovka moh bejt jak přímo zešilující přijímač, tak od určitý doby i audion. Trojlampovka moh, ale nemusel bejt superhet, zatímco čtyřlampa už byl superhet skoro tutově. K tomu se jednou připočítávala, podruhý ne extra umístěná vakuová usměrňovačka anodovýho napětí (poučení znají AZ1, AZ11 atp) a třeba magický oko. No a právě v době objevu přijímače s kladnou zpětnou vazbou = audionu se mnozí drobní výrobci právě těch audionů museli uchylovat k doslova klamu, aby obhájili neznalým zákazníkům to, jak ohromným pokrokem ten audion proti přímozesilujícímu přijímači vlastně je - když dvoulampový zpojení audionu dokázalo kvalitou příjmu doslova převálcovat čtyř- a vícelampovej přímozesilující přijímač a neznalí lidi tomu nechtěli věřit, tak si ti výrobci "pomohli" trikem - na šasi namontovali další 2-3 lampy, naoko je přidrátovali k zapojení, ale funkčně jim zapojili jen žhavení. Audion hrál jak o život, posluchači byli spokojení - protože v přijímači jim "svítilo" dostatečnej počet lamp na to, aby byl poslech kvalitní ... Dnešní hifipejři nejsou ani o zpíčichlup lepší - stačí, aby na zesáku byla jedna skleněná baňka a už slintají a šustí tisícovkama v prkenici, jen aby ten "teplej zvuk" měli doma ... Dnešní hifipejři nejsou ani o zpíčichlup lepší – stačí, aby na zesáku byla jedna skleněná baňka a už slintají a šustí tisícovkama v prkenici, jen aby ten "teplej zvuk" měli doma… Stejně jako u těch, co v CS2 utrácejí hromady za cs2 cases, jen aby zažili ten pocit, že jim zrovna padne něco vzácného.
To je trefně napsané a úplně chápu, kam tím míříš. Lidi se často nechají unést vizuálním dojmem nebo marketingovým pozlátkem, aniž by řešili, jak to celé technicky funguje. S tou paralelou k dobám audionů a "nafukování" počtu lamp pro efekt jsi to vystihl perfektně. Nakonec se ukazuje, že ten placebo efekt funguje pořád stejně — jen se mění doba a kulisy.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 34401 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: pá srpen 15 2025, 14:54 Předmět:
Aspoň tu citaci jsi moh udělat pořádně - poslední větu moji tam máš 2x a nakonec tam ještě je něco o CS2, co já jsem v životě nenapsal. Jinak je to převyprávěnej příběh od mýho přes 20 roků mrtvýho dědy, kterej coby ročník 1908 zažil celej začátek éry rádia u nás na vlastní kůži a dokud to šlo, udržoval v chodu starou 4+1-lampovou bednu "Klasik" https://oldradio.cz/tsklasik.htm - pak mu odešla poslední "ébéelka" co měl našpórovanou doma, jinou už nešlo v krámě koupit, tak si koupil integrovanýho RFT Saturn a Klasik šel do kopru, nikdo ho tenkrát nechtěl ani na demont na ND, tak se děda nakrknul a nařídil mi ho odvézt do SD ... To se psaly raný "devadesátky". Toho Saturna mám ještě schovanýho, i když na něm nic jinýho než DV-SV-VKV nebylo ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3Další
Strana 2 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.