Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 34124 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: pá červenec 18 2025, 23:26 Předmět:
jasnap napsal(a):
To se nám stalo minulý rok. 30 let nám chodily lišty LSA na 10 párů vodičů značené 123456789 a 10. Vloni asi zaměstnali bývalého ajťáka, protože začaly chodit lišty značené 0123456789.
Tak se nedivte až koupíte metr a bude začínat nultým centimetrem a druhý bude první.
To nemusel bejt ajťák, stačil jen ekonom typu Vaška Klause (utahování opasků aneb úspora přes mrtvoly). Na potisk řadou "1 2 3 4 5 6 7 8 9 10" totiž na 10 pozic potřebuješ chcačky nechcačky 11 znaků (desítka je jaxitaxi DVOUZNAKOVÁ) a taky pro tu desítku potřebuješ minimálně 1,5násobek prostoru pro tisk (jednička je naštěstí štíhlá), na rozdíl od 10znakovýho popisu řadou "0 1 2 3 4 5 6 7 8 9". Určitě ale taky potřebuješ víc tiskový barvy resp víc energie na gravírovačku, ať už gravíruješ mechanicky, nebo laserem. Řekneš NO BÓŽE, JEDNA ČÍSLICE - ale ono to je při těch celkovejch počtech tisíce a tisíce číslic už třeba za měsíc, neřkuli za rok - a tam ten rozdíl výrazně vyleze ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Tak toho jsem nevšiml. Mě by to ani nevadilo. Běžně mám svinovací metr na začátku odřený, tak měřím až od 20cm.
Jen tak na okraj...
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vernier
Vernier [verňjé] neboli nonius...
Kovářova kobyla a ševcova žena chodějí bosy.
Jen jsem chtěl být vtipný...
Zaslal: so červenec 19 2025, 18:19 Předmět:
dred napsal(a):
...
Som sa urehotal nedávno u suseda... stavali svojpomocne pergolu.... Každý majster (dvaja) mal svoj "meter".. výsledok bol chaoz Jednému chýbalo - druhému prečnievalo
Mysteri napsal(a):
... Materiály sa časom rozťahujú, sťahujú, podľa podmienok skladovania, najmä vlhkosti a meter už nie je 100cm. ...
To mi připomnělo:
V prváku SPŠE (1962 ÷ 1966) jsme měli mj. Tech. kreslení.
V tom roce jsme poprve "fasovali" (kromě učebnic) i jiné pomůcky (na celé 4 roky): i sadu rýsovadel; logaritmické pravítko; taky "šupleru; a taky pravítko a trojúhelník; ...
Pravítko (i trojúhelník) byly celuloidové-zelené.
Učitel Tech. kreslení byl pedant. Mj. si potrpěl na přesnou velikost odevzdaných tech. výkresů. Jednou jsme něco (za dom. úkol) rýsovali na výkres formátu A4. Po odevzdání (sezbírání) výkresů, učitel za katedrou vzal stoh výkresů a sklepáním je urovnal. Jeden z výkresů cca 3mm přečníval (oba rozměry). Učitel ho ze stohu vyndal a (aniž by se podíval, čí to je) rovnou roztrhl napůl. Až poté se podíval čí to je - ano, byl to můj.
Já totiž začal používat nové pravítko (30 cm) zhotovené z plexi. Na moji námitku, že mám rozměry přesné, namítal, že nesedí s ostatními.
Zašel jsem do dílen pro 50-ticentimetrové ocel. pravítko a donesl do třídy.
Ukázalo se, že moje pravítko (tedy i výkres) jsou velikostně správné (srovnáním s ocel. "normálem"). Takže ne já, ale všichni ostatní (celá třída) měli výkresy menší. Ony celuloidová pravítka se totiž časem "smrskly".
Kantor to "vzal", a od té doby mě celkem respektoval - a přestože můj výkres roztrhnul, přesto ho oznámkoval (samozřejmě "za jedna") _________________ Honza - kokúň
Měli jsme na základce fyzikářku. Nebyla moc oblíbená; byla dobrá, ale měla trochu tvrdé vystupování. Jednou nám něco vykládala ze základů astronomie. A řekla něco v tom smyslu, že hvězdám říkáme stálice, protože se nepohybují. Já jsem se samozřejmě přihlásil a dodal, že to jen tak vypadá, ale že se ve skutečnosti pohybují dost rychle, jenomže z naší perspektivy uvidíme nějakou změnu až po tísíciletích. Posadila mě zpátky, ať nepindám blbosti.
Jenomže doma se na to koukla, a hned na příští hodině mě vyvolala, postavila k tabuli a před celou třídou se mi omluvila. Dodnes si jí za to vážím, i když už si nevzpomenu ani na jméno... _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Založen: Oct 11, 2008 Příspěvky: 6485 Bydliště: ZZ9 Plural Z Alpha
Zaslal: út červenec 22 2025, 9:50 Předmět:
kokun napsal(a):
Ony celuloidová pravítka se totiž časem "smrskly".
To se mi nějak nezdá. Vzal jsem dva celuloidové trojúhelníky (jeden zelený, druhý bílý) a dvě pravítka, vše z produkce Logarex, zakoupeno někdy na konci šedesátých let. Na 15 cm sedí se šuplérou na desetinu mm (delší šupléru nemám, ale tahle má dělení po 20 μm).
Založen: May 13, 2009 Příspěvky: 5675 Bydliště: BA-Petržalka :(
Zaslal: út červenec 22 2025, 10:23 Předmět:
Mám tu zelené 30cm pravítko Logarex, ktoré je o necelý 1mm dlhšie. To sa asi časom natiahlo, nie? Podľa mňa nepresná výroba. _________________ Globálne otepľovanie je spôsobené masívnou zástavbou a rúbaním storočných stromov. Kamene namiesto trávy tiež prispievajú k otepľovaniu.
Zaslal: út červenec 22 2025, 16:58 Předmět:
tomasjedno napsal(a):
kokun napsal(a):
Ony celuloidová pravítka se totiž časem "smrskly".
To se mi nějak nezdá. Vzal jsem dva celuloidové trojúhelníky (jeden zelený, druhý bílý) a dvě pravítka, vše z produkce Logarex, zakoupeno někdy na konci šedesátých let. Na 15 cm sedí se šuplérou na desetinu mm (delší šupléru nemám, ale tahle má dělení po 20 μm).
PotPalo napsal(a):
Mám tu zelené 30cm pravítko Logarex, ktoré je o necelý 1mm dlhšie. To sa asi časom natiahlo, nie? Podľa mňa nepresná výroba.
Tak pokud se "nesmrskly" (na stopro to tvrdit nemůžu - já si to jen myslel - a proto taky ty uvozovky), potom ta nepřesná výroba
Ale byl tam ten 3-milimetrový rozdíl (do mínusu - na těch 30-ti cm !!!) _________________ Honza - kokúň
Zaslal: út červenec 22 2025, 17:44 Předmět:
Rozdíl do mínusu je špatný. Ale do plusu, nakonec proč ne? Dostaneš za své peníze víc milimetrů! A to se co? To se vyplatí. _________________ Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Založen: Feb 08, 2010 Příspěvky: 706 Bydliště: Dolní Cerekev, Česko (Czechia)
Zaslal: st červenec 23 2025, 11:06 Předmět:
Milimetrů dostaneš stejně, ovšem ty milimetry budou delší.
Jinak když jsem kdysi dávno dělal na dílně se zámečníky, tak když dva dělali společně na jedné věci, tak si vzájemně poměřili své svinovací metry, případně z několika kusů vybrali dva co se nejvíce shodovali. Dokud jsem to neviděl, tak jsem netušil, že mezi nimi může být tak podstatný rozdíl.
Zaslal: st červenec 23 2025, 14:24 Předmět:
To kdysi dávno, ještě za komančů, kolega přitáhl z fabriky krásný kovový skládací metr. Synáček chtěl akvárko, tak mu s tímhle metrem vyrobil a svařil rám z jeklů, krásná práce. Nechali si u sklenáře uříznout na míru skla, že už si to osadí sami. Skla ale byla menší, tak to zkusil reklamovat a prd.
Ona ta skla byla akorát, ale ten krásný metr byl tzv. "kalící", to znamená, že ukazoval míru před smrštěním po zakalení oceli.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 34124 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: st červenec 23 2025, 18:08 Předmět:
golemson napsal(a):
... ten krásný metr byl tzv. "kalící" ...
To teda musela bejt kalba, když to postihlo i metr ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.