Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Parkety v baráku z roku 1935

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Celeron

PříspěvekZaslal: pá červenec 18 2025, 9:51    Předmět: Parkety v baráku z roku 1935 Citovat

Dělám rekonstrukci dvou místností v baráku, kde jsou v přízemí parkety. Ty jsou přibíjený na podlaze z prken a ty prkna jsou přibitý na polštářích cca 8 x 10 cm a ty jsou obsypaný kačírkem. Matně si pamatuju, že tu někdo psal, že má podobnou podlahu a už na ní něco řešil.
Celej barák je 20 let zaizolovanej jen ty podlahy jsou studený jak psí čumák. Navíc ty parkety se místama dost prohýbají a při chůzi vržou a klapou. V jedný místnosti jsem již parkety pomocí L pajsru vytrhal. Je to příšerná práce, každá parketa má jeden hřebík, experti tvrdili že se to přibíjelo jen na okraji místnosti. Velký kulový.
Takže jsem na těch prknech. Zkoušel jsem je odtrhnout od polštářů a ani ťuk. Za těch 90 let jsou hřebíky velikosti snad 120 zarezlý a když jsem to zkoušel, tak jsem po chvíli zlomil násadu krumpáče. Pokud se podařilo prkno odtrhnout, tak jenom že se procedila hlavička hřebíku skrz. Nebo se prkno rozštípalo na elementární třísky. Odpoledne si jedu pro 1,5 m dlouhej pajsr, s ním to snad půjde lepší. No a když nepůjde, vemu maflík a ty prkna kolem polštářů odříznu. Jenže to bude asi smrt pro vidiák kotouč, prkna vypadají, že byly použitý při stavbě na lešení a jsou zasviněný zbytky malty. Toho řezu bude potřeba asi 60 metrů, to kotouč nepřežie zcela určitě.
V plánu je všecko včetně kačírku vyházet a pokud pod kačírkem není betonová mazanina, tak udělat podkladovej beton, na to izolaci proti vlhku, tepelnou izolaci polyšem, na to systémovou desku pro vodní topení, trubky a pak litej beton a jako finál rřívrstvou dřevěnou podlahu, buď prkna, nebo stromeček trojvrstvý parkety, to ještě podle ceny.
Pokud tam nebude mazanina, tak budu muset pro ten podkladovej beton vyházet ješte cca 2,5 kubíků toho, co je pod kačírkem, abych se výškově vešel.
Kurňa, to jsem si naložil možná až do konce podzimu, co?
Máte někdo zkušenost s podobnou rekonstrukcí a nebo novostavbou s podlahovým topením pod tou trojvrstvou podlahou? Jak to topí?
Díky!

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jjilek

PříspěvekZaslal: pá červenec 18 2025, 10:40    Předmět: Citovat

Určitě na tomhle v budoucnu nedostupném místě nedávej polystyren. Ten se časem depolymeruje (rozloží) na plyn a zbude tam volná prostora. Můžeš použít např. Rockwool pod podlahy. Osobní zkušenost po desítkách let je 100%.
S podlahovým topením na chalupě (800m nm) také dobrá zkušenost, jen to musí navrhnout odborník. Případná rekonstrukce totiž stojí dost peněz.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
ransom

PříspěvekZaslal: pá červenec 18 2025, 11:10    Předmět: Citovat

Jen poznámka k názvosloví. Pokud je to přibité hřebíky nebo nalepené, nejsou to parkety ale vlysy.
p32

PříspěvekZaslal: pá červenec 18 2025, 12:36    Předmět: Citovat

Celeron napsal(a):
Za těch 90 let jsou hřebíky velikosti snad 120 zarezlý a když jsem to zkoušel, tak jsem po chvíli zlomil násadu krumpáče.
Ta násada byla taky 90 let stará?

Celeron napsal(a):
... tak udělat podkladovej beton, na to izolaci proti vlhku, tepelnou izolaci polyšem,...
Na obyčejný polystyren klidně zapomeň, to tam můžeš nasypat rovnou cokoliv, na co si vzpomeneš při ranní kávě, a bude to lepší.
samec

PříspěvekZaslal: pá červenec 18 2025, 13:13    Předmět: Citovat

Keď už robíš takú perestrojku v prízemí, tak by si mohol zvážiť okrem tepelnej a hydro izolácie aj toto
http://www.geologicke-mapy.cz/radon/
Právník
jenicek

PříspěvekZaslal: pá červenec 18 2025, 14:40    Předmět: Citovat

jjilek napsal(a):
Určitě na tomhle v budoucnu nedostupném místě nedávej polystyren. Ten se časem depolymeruje (rozloží) na plyn a zbude tam volná prostora. Můžeš použít např. Rockwool pod podlahy. Osobní zkušenost po desítkách let je 100%.
S podlahovým topením na chalupě (800m nm) také dobrá zkušenost, jen to musí navrhnout odborník. Případná rekonstrukce totiž stojí dost peněz.

Bejvávalo, dneska je polystyren stabilizovanej a tohle se už neděje.

Skladba podlahy se bude hlavně odvíjet od toho, jestli tam je izolace proti vodě nebo ne. Pokud není, nesmí se to neprodyšně uzavřít. Variant je mraky.
pepik9

PříspěvekZaslal: pá červenec 18 2025, 19:02    Předmět: Citovat

Jen poznámka trochu bokem: před časem jsme ve firmě demontovali rozlehlou střechu, kde byla dole izolace proti vodě, nad ní extruďák a nahoře dlažba na terčích. Extruďák byl pak uložen pod střechou v hale. Po roce nebo roce a půl jsem do něj zatlačil hřebík a okolo něj vystoupila voda, která v něm byla nacucaná.
Celeron

PříspěvekZaslal: pá červenec 18 2025, 23:19    Předmět: Citovat

jjilek napsal(a):
Určitě na tomhle v budoucnu nedostupném místě nedávej polystyren. Ten se časem depolymeruje (rozloží) na plyn a zbude tam volná prostora.

Hmm, a víš o tom, že systémová deska pro trubkový podlahový topení je tvarovanej polystyrén 200 kPa? Nebo snad víš o systémový desce z vaty?
To co píšeš se děje pokud se polystyrén položí přímo na asfaltovou lepenku. Stačí dát mezi lepenku a polystyrén igelit a žádnej problém.

P32, zase duchaplný příprcky jako vždy...

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
p32

PříspěvekZaslal: so červenec 19 2025, 7:10    Předmět: Citovat

Celeron napsal(a):
P32, zase duchaplný příprcky jako vždy...
To máš pravdu, zlomit násadu od krumpáče se mi ještě nepodařilo, ale to bude tím, že mám kvalitní nařadí, abych si neublížil, když musím někdy i pracovat. Laughing
Oprvadu jsi ještě nestudoval rozdíly mezi polystyreny? Shocked
JirkaZ

PříspěvekZaslal: so červenec 19 2025, 8:40    Předmět: Citovat

Celeron: zkušenosti mám (realizovaný projekt od kamaráda projektanta, co opravdu zná a umí), příp. se ptej spíš asi v SZ.

Jen tam nemám roury s vodou, ale el. topný kabel.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: