Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

MUX 21, kanál 26. vysílač Krásné-problém?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Příjem DVB-T, DVB-C, DVB-S, IPTV, FM a dalších
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: st červenec 16 2025, 17:37    Předmět: Citovat

Pokud by preecho způsobilo odečtení signálu, pak by se snad musely rozdílné úrovně projevit na každém přijímači. Nebo nemusely?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mi-ro

PříspěvekZaslal: st červenec 16 2025, 20:11    Předmět: Citovat

Jardo, já nevím. Kdo ví, jaký algoritmus dané TV používají. Tahle problematika jednofrekvenčních sítí mi byla vždycky záhadou. Vycházím ze starýho analogu. Když se potkaly dva vysílače na stejným kmitočtu, vždycky to interferovalo.
lubos1961

PříspěvekZaslal: st červenec 16 2025, 21:17    Předmět: Citovat

Hill napsal(a):
Pokud by preecho způsobilo odečtení signálu, pak by se snad musely rozdílné úrovně projevit na každém přijímači. Nebo nemusely?

Nemusely. Takto se to u nás projevovalo ještě v době kdy se začaly v DVB-T zapojovat jednofrekvenční sítě. Najednou některé set-top boxy takto vypadávaly a vždy jenom některé dané typy a jiné o pre echu ani nevěděly. Také jsem jich spoustu povyměňoval, stačilo se pouze při problému zeptat, jaký mají typ. Televizory s již DVB-T byly podstatně méně háklivé, ale pár typů to také nedávalo. Po přechodu na DVB-T2 se teoretické vzdálenosti jednotlivých jednofrekvenčních vysílačů mohou výrazně prodloužit bez rušení preecha, takže když ty vysílače zůstaly na stejných místech, už od té doby my tady již máme klid.

Naposledy upravil lubos1961 dne čt červenec 17 2025, 0:34, celkově upraveno 1 krát.
Celeron

PříspěvekZaslal: st červenec 16 2025, 23:39    Předmět: Citovat

Na Krásnu se něco děje, přesně v půlnoci z 16. na 17. všechno chcíplo. Běžná údržba, nebo řešej výše popsaný problém?
Zvláštní je, že na Chlumu za celou dobu, co jsem na něj přifázovanej, jsem chcípnutí nikdy nezaznamenal. Na Krásnu jich bylo desítky.

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: čt červenec 17 2025, 7:37    Předmět: Citovat

Přes Železné hory se za minulé dva týdny prohnalo několik pořádných bouřek, to železo přitahuje blesky, a stožár vyšší, než 180 metrů, to je dost dobrý hromosvod. Sledoval jsem to sice kvůli jiné oblasti, ale neuniklo mi, že tam to třískalo, jak v hollywoodském filmu, zatímco nás to vcelku bez povšimnutí obešlo.
Takže bych výpadky signálu z Krásného přičítal zčásti i těm bouřkám, ale ne nutně. V Hořicích, kde je vysílač Krásné nejlepší alternativa (a Chlum je sotva o 30° vlevo, takže vesměs vystačí s jednou anténou, nahoře na Borku jim to hraje na necejchovanou vidličku), se mě na to ještě nikdo neptal. Ale třeba se ptali u sousedů (aneb: došel mi rum - je to jen u mne doma, nebo v celé ulici?).
O výpadcích signálu z vysílačů přece musí existovat záznamy, které se určitě někde silážují.
mi-ro

PříspěvekZaslal: út srpen 05 2025, 17:03    Předmět: Citovat

Dnes stejný problém. Staré Nechanice, anténní systém po repasi. Anténa LP, nový napáječ, zesilovač UHF 26dB. Rozbočení na 3 TV. Směrování Černá Hora. 2 TV se STB- bez jediného problému, S i Q skoro 100% vč. 45k z Chlumu. TV PHILIPS 26K silné výpadky, někdy ani nenaladí. 28, 34, 31K bez problému. Výměna různých zesilovačů-beze změny. Vložení LTE filtru, beze změny. Pomohlo jedině přetočení antény na Krásné. Bohužel pak bez 45k z Chlumu. Příčinu jsem neodhalil.
decmen

PříspěvekZaslal: út srpen 05 2025, 20:09    Předmět: Citovat

Co používáš za měřák?
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: st srpen 06 2025, 8:42    Předmět: Citovat

mi-ro napsal(a):
Dnes stejný problém. Staré Nechanice, anténní systém po repasi. Anténa LP, nový napáječ, zesilovač UHF 26dB. Rozbočení na 3 TV...

Kolik metrů od antény je ten zesilovač, a jakou má přebuditelnost? Znám místa, kde 3 metry od antény je i 20 dB zesilovač moc a jeho přebuditelnost 102 dBm málo.
Prostě MUX21 začne vypadávat, jako první, zatímco ostatní ještě jedou.
Třeba takové rušení od FVE (a zrovna taková velká solární plantáž v místě je), i když ruší mimo TV kanály, může být jednou z příčin. Většinou zafunguje propust K22 - K48, případně zádrž všeho pod i nad TV pásmem. Ale musí být ještě před tím předzesilovačem, za ním už nemá smysl.
mi-ro

PříspěvekZaslal: st srpen 06 2025, 16:52    Předmět: Citovat

Zkoušel jsem asi čtyři různé zesilovače od různých výrobců, i 16dB. Je 2m pod anténou. Bez rozdílu. A co mě nenapadlo, zkusit to bez zesilovače. Ten MUX 21 by musel jít i bez něj. Ale signál silně kolísal. Třeba to běželo 10-20s na 100% a najednou to spadlo na 2-3s skoro na nulu. A tak to cyklovalo pořád. Podobný případ jsem měl kdysi v Lužci a nebo Chlumci, tam to padalo přesně po 13s. Tam to dělal radar Nepolisy.
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: st srpen 06 2025, 18:51    Předmět: Citovat

Pak nezbude, než projet spektrum, co že to leze z antény, kde se objevuje nějaké rušení mimo TV pásmo, nebo v pásmu mezi kanály. A teprve pak se podle toho zařídit.
Aby ti pak nezbylo několik krabiček, které po pokusech zbudou, protože nic nezlepšily a vlastně je nepotřebuješ, ale budeš do nich mít nainvestováno.

Ona totiž mezi anténu a zesilovač zařazená propust 535-X předladěná na kanály 26, 28 a 31 na Černou horu a 45 na Chlum není zrovna levná záležitost, ale rušení mimo tyto kanály přece jen potlačí. Samozřejmě na Krásné je místo kanálu 31 potřeba kanál 34, jen MUX24 na K45 bys tam musel dostat z druhé antény přes slučovač 223-X/K45+Rest. Taky to stojí nějakou kačku.
Účinnější bývá použití pásmové propusti K23 - K48 s odlaďovači U:founa (421 MHz), CDMA (464 MHz) a všeho mobilního provozu nad 690 MHz, ani to však není poslední možnost.
Ale bez toho měření je to pořád metoda pokus - omyl, která se takto může zbytečně prodražit. Decmen se tě ptal, čím měříš, asi nastal čas se spolu domluvit.
decmen

PříspěvekZaslal: st srpen 06 2025, 20:20    Předmět: Citovat

To co teď napíšu se netýká zrovna Nechanic, ale mám tady v okolí CnC řadu montáží nebo oprav DVB-T2, hlavně v těch dolíkách směrem na Týnec apod., tam je to s MPX24 většinou problém ten, že ho po dohodě úplně vypustíme. K45 bývá slabý, K43 ještě horší a o K21 vůbec nemluvím (paradoxně mi jel jako z praku na jednom domku ve Starým Bydžově, jsem nechápal). Beru věci zásadně od p.Poštůlky, začínám LTE filtrem do K48 a pak podle echa a preecha nastavím anténu a zvolím zesílení dle počtu rozbočení a stavu kabeláže. Měření začínám nahrubo s Planarem, všechno ostatní pak dolaďuju s Roverem HD TAB700, bez něho si už nedovedu představit, že bych to odevzdal ve 100%-ním stavu. Je ale fakt, že tunery některých tv jsou "napřesdržku", nebudu jmenovat Samsungy a možná i ty Filipsy a jiný, ono je to vesměs všechno stejnej šunt.
Jsem nejradši, když můžu použít zesilovače třeba K24-K31 nebo na Krásný K26-K34, v případě 4 MPX pak něco širšího, kdysi jsem s oblibou dával č.600, ten jel i od 30dBuV, ale je dost drahej.
Prostě, chce to měřit a měřit. Poslední dobou už toho dělám hodně málo, lidi přecházejí na vanplej, prodávám ve velký elektře a když mi klient řekne, že na tom nic není a že LP45 není anténa a chce ten kosmodisk z Emosu za 950, tak mu dám a nediskutuju. Nemá to cenu.
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: čt srpen 07 2025, 6:33    Předmět: Citovat

Proč měřáky: je dobré porovnat, jestli ta úroveň na K26 skutečně tak kolísá, jak TV nebo settopbox ukazují, nebo je stabilní. Na starém analogovém měřáku od Kathreina se úroveň na K26 houpe o 3 dB, na indikátoru jedné televize spadne na polovinu a kvalita na nulu, obraz jedna rubikovka, zatímco druhá televize s těmi sloupci hne sotva o dílek na úrovni a nikde se nezakoktá.
Při automatickém ladění ta první nerozeznala MUX21, timeout vypršel, tak ho neuložila. Musel se naladit ručně. Řekl bych, že úroveň zobrazila teprve, když rozeznala platný signál.

Asi záleží na tom, co za hardware který výrobce do které řady svých modelů použil - dva Samsungy UE šestkové řady, jen s různým rozlišením, připojené rozbočovačem na jednu anténu se chovaly jeden slušně (4K), druhý (FullHD) nepoužitelně. Přitom na ostatních MUXech šlapaly stejně, dokonce ukazovaly zhruba stejnou úroveň a plnou kvalitu.
Stejně špatně to chodilo přes settopbox Strong, přitom Alma 100, GoSat i Tesla TE300/310 si s tím poradily bez problémů, jen ta Alma poněkud nestíhala - při rychlejším švenku obrazu to viditelně krokovalo, a to přes scart na staré čistě analogové CRT televizi.
Hardware uvnitř jsem neporovnával.
mi-ro

PříspěvekZaslal: čt srpen 07 2025, 6:40    Předmět: Citovat

Njn, tak antény není moje hlavní činnost a měřák za desítky k asi pořizovat nebudu. Mám jen ruční za cca 2k, malý display, ukazuje sílu, kvalitu- o nic víc jak STB. Na moji činnost vždycky stačil. Ale v úvodním případě z Nechanic měřák stejně jako STB na druhé TV nemá problém!! Jen TV 32" PHILIPS na 26k. Už mě napadlo zda k ní o pár cm nezkrátit svod, zda se nadostal na 514MHz do rezonance. Ale to zase nevysvětluje ty cyklické výpadky. Už nvm.
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: čt srpen 07 2025, 7:17    Předmět: Citovat

Jak jsem psal - je to ve způsobu zpracování signálu v přijímači, ať už hardware, nebo kodek.
To já nemám ani to ukazovátko, co ty. Naposledy jsem si musel pomoci settopboxem a projektorem na půdě, protože malou televizi jsem zrovna neměl (je namontovaná ve služebním karavanu), větší neprošla dírou na půdu. Jo, někteří kamarádi či příbuzní si vzpomenou vždycky, když se to nejméně hodí. Pro nikoho jiného bych se s tím už nedělal, živnost jsem zrušil před 20 lety. A po sedmdesátce jiní ani na tu střechu nevylezou.

Některé zkušenosti z analogu se ale dodnes dají využít i pro DVB-T2, ta zdejší krajina a kousek výš v Podkrkonoší, ta vycvičí. Na hledání signálu a směrování antén jsem si kdysi upravil přenosnou Elektroniku 11 (popsána zde). S osmi předvolbami, na kterých jsem na naladil potřebné kanály, mi poslouží občas i dnes. Ukáže jen, jestli je tam víc, nebo méně, kalibrace podle Kathreina vycházela pro každý kanál jinak, ten rozdíl by se asi s omezením počtu kanálů také zmenšil, ale už je to jedno. To ze settopboxu dostanu těch informací víc. Když ovšem vůbec nějaké dostanu.
Jednu výhodu to ukazovátko ale má - ten tuner umí kanály ještě něco nad 860 MHz i kabelovku, takže na předvolbách 6 a 7 mám i CDMA 464 a U:founa a na převolbě 8 si projedu LTE. Když na nich ručka překročí půlku stupnice, je jasné, že bez odlaďovače to nepůjde. Ale to je tak všechno.
jopo166

PříspěvekZaslal: čt srpen 07 2025, 8:58    Předmět: Citovat

aj ja mam iba take ukazovatko aniko tsc-1270.Poriadny merak by sa mi nezaplatil.Vedšinou unas ma každy satelit malo kto antenu.Programova pomuka je na slovensku chudobna naproti tej v česku tak antenu nikto nechce.Občas by sa ale fakt aspon taky planar ktory mera echo zišiel.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Příjem DVB-T, DVB-C, DVB-S, IPTV, FM a dalších Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

Přejdi na: