Zaslal: ne červenec 13 2025, 23:30 Předmět: VE301W - prosba o pomoc se zapojením.
Dobrý den. Předem moc děkuji za Váš čas.
Chystám se restaurovat radio VE301W Volksempfänger. Je to již druhé, které budu dávat dohromady. První jsem nedávno úspěšně složil systémem rozložit, proměřit a opět složi s novými součástkami, protože jsem více méně začátečník, který nezná tolik teorie. Nyní bych rád uskutečnil ještě jednu renovaci, ale s tím, že bych chtěl nějakým způsobem docílit snížení napětí, které do přístroje půjde, abych tak ochránil elektronky a mohl toto rádio bez obav používat. Tato rádia totiž, respektive jejich první typy, byly dělané pouze na tehdejších 220V. Vím, že součástky z té doby byly dimenzované s mnohem větším rozpětím, než ty dnešní a někteří mi řekli, že proto to není potřeba řešit. Když jsem se o tento problém však více zajímal, pochopil jsem, že pokud bych toto rádio provozoval na necelých 240V, které mám doma, tak bych docílil toho, že by elektronky odcházely znatelně rychleji, než při předepsaných 220V, což bych velice nerad, protože i když elektronek do tohoto rádia mám dost, přeci jen jsou dnes čím dál tím hůře sehnatelné. Mnozí namítnete, že poslouchat přes toto rádio v dnešní době je nesmysl. Já však miluji hudbu 30. let, kterou si přes malý AM vysílač do těchto rádií pouštím. Stejně jako někdo miluje hudbu z gramofonu pro její jedinečný šum, já miluji šum z reproduktorů starých rádií. Současně je VE301W dle mohou nejkrásnější rádio, které mám, proto jej chci používat. Když jsem brouzdal německými stránkami, kde k tomuto rádiu čerpám informace, narazil jsem na člověka, který do zapojení rádia včlenil odpor o velikosti 100Ohm/50W, kterým údajně docílil snížení vstupujícího napětí z oněch 230-240 na +-220V. A já se Vás ptám, jakožto znalců. Myslíte, že je tato úprava dobrý nápad? První co mě napadlo, než jsem na tohoto pána narazil bylo sehnat trafo 230/220, ale bohužel jsem jej nesehnal.
Moc Děkuji všem, kteří můj dotaz dočetli až sem, velmi si Vážím každé rady. Hoblic
PS: Přikládám schéma zapojení.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 34016 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: po červenec 14 2025, 0:05 Předmět:
Použij úpravu trafa pro snížení napětí o těch řádově 15-20V pomocí obráceně připojenýho sekundárního vinutí. Pro napájení Goebbelsovy plechový tlamy tak dostaneš napětí jaký potřebuješ a do její konstrukce nebudeš muset vůbec zasahovat. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Děkuji za rady. Vyrobit trafo si netroufám. Proto jsem se ptal, zda by ten odpor bylo funkční řešení. Ale musím se přiznat, že mi až nyní došla jedna věc, a sice to, že mohu pořídit za pár korun měnič 230/110, na rádiu přepojit příslušný kontakt na vstupním trafu a rádio bez problému používat. Nemýlím se? Moc děkuji. Vim, že mé dotazy jsou asi hloupé, ale co se elektroniky týká, raději se několikrát hloupě zeptám, než abych něco pokazil, rozbil nebo si dokonce ublížil. Hoblic
Lacný menič bude mať buď malý transformátorček do 20W, alebo triakovú reguláciu, takže z neho polezie nejaký bordel namiesto sínusovky. To nechceš.
Najlacnejší menič (klasické toroidné trafo) z 230 na 110 je asi tento:
https://vi.aliexpress.com/item/1005006550134752.html
Založen: Nov 28, 2006 Příspěvky: 12446 Bydliště: Česká Třebová
Zaslal: po červenec 14 2025, 11:56 Předmět:
jardafiala napsal(a):
Zde zapojení (je k nalezení na e-bastlíně) Pozor na správné zapojení konců vinutí, v takovémto zapojení se může napětí na výstupu trafa i zvýšit!
na tohle by mělo stačit i malé tráfko pro kontrolky 24V . . .
na schématu je napsaná spotřeba 16W při 220V, takže na tom primáru 24V bude vážně minimum . . .
mělo by stačit tráfko 220/24V 2W
Tady fakt stačí i ten odpor. Jestli to má udávanou spotřebu asi 20W, tak proud je 20/220=0,091A No a potřebuju při tomto proudu ubrat asi 20V, takže 20/0,091, takže mi vychází odpor 220Ω. 20V *0,091A jsou asi 2W ztráta, takže stačí 5W odpor. Toť vše.
Ano, to malé bezpečnostní trafo je taky dobrým řešením.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.