Založen: Nov 12, 2013 Příspěvky: 250 Bydliště: ...ten od Bílé Hory
Zaslal: pá červenec 11 2025, 22:00 Předmět: led žárovky do fabie
Ahoj chlapci, mám Fabii 1. a vzhledem k opotřebení předních skel na světlometech jsem si tam dal (homologované) ledky. Svítí to sice líp, ale neustále mi problikává nebo svítí kontrolka, že je prasklá žárovka.Je mi jasné, že to je tím, že dioda nemá žádný odpor a že to fabča 1.ještě neumí.Takže mě napadlo, dát tam předřadný odpor, který změřím na normální žárovce.Teď je otázka, zda stačí jeden odpor na mínus, nebo dát dva, jak na dálkový, tak denní. A ještě- máte někdo zkušenosti z leštěním předních světlometů ? Přečetl jsem spousty návodů, od citronu až po brusnou pastu a lapování, ale nechci to zničit šmirglem na vrtačce.... Díky za rady.
Založen: Jun 26, 2009 Příspěvky: 1406 Bydliště: Hlohovec (Sk)
Zaslal: pá červenec 11 2025, 22:19 Předmět:
1. leštenie: robil som 2x na Fabii 1, na to určenou pastou (hľadaj na nete) a ručne. Vydrží asi rok, ak nedaš žiadnu ochranu po leštení. Sú ľudia ktorý ti to spravia aj s ochranou.
2. odpory: vzhľadom na povahu Tvojej otázky , asi nepočítaš s výkonovou stratou na odpore a vpohode tam dáš 0,25W odpor čo vieš bežne kúpiť. Napoviem, zhorí. BTW aku asi hodnotu odporu má vlákno žiarovky? Pomeriaš, alebo vypočítaš?
zabil si: LEDka nemá žiaden odpor... dobre, nemá (ten čo vieš namerať bežným merákom). Ale o ten tu nejde.
Zaslal: pá červenec 11 2025, 22:55 Předmět:
Takže máte trochu vyšší výbavu a máte osazený "Komfortní modul žárovek".
Tento modul umístěný na releovém držáku uvnitř vozu (po sundání krytu pod volenatem) hlídá vnější osvětlení vozu (brzdová světla, potkávací a obrysová) a indikaci prasklé žárovky zajišťuje pomocí dvou kabelů na panelu přístrojů.
Pokud chcete nejsnadnější řešení, tak vytáhněte pojistku 20 (5A) z pojistkového držáku na levém A-sloupku. Tím vyřadíte i kontrolu ostatních žárovek. Co na to bude říkat přístrojový panel musíte vyzkoušet.
Další řešení se nabízejí - viz el. schéma. Zdroj: HGS Data
Fabia I komfortní modul žárovek.PNG
Komentář:
Fabia - 1 umístění komfortního modulu žárovek.
Velikost:
101.47 kB
Zobrazeno:
11 krát
Fabia I vnější osvětlení s komfortním modulem žárovek.PNG
Komentář:
Fabia - 1 vnější osvětlení s komfortním modulem žárovek
Velikost:
76.45 kB
Zobrazeno:
20 krát
Fabia I komfortní modul žárovek-pojistka.PNG
Komentář:
Fabia - 1 umístění pojistky komfortního modulu žárovek.
Odpory mi přijdou jako nesmysl. Musely by brát tak velký proud, že by topily jak kamínka. 65W žárovka bere kolem 5A. LED žárovky nemají proti tomu spotřebu úplně zanedbatelnou. Pokud si hlídací elektronika nevšimne jich, kdo ví kolik bude vyžadovat aby byla spokojená.
Na leštění světlometů se dá použít sada, která jenom napastuje povrch bez obroušení. Musí se po čase opakovat. Dá se koupit asi za kilo na Aliexpressu.
Jinak jedničková Fabie svití úplně nahovno, to je vlastnost. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Založen: Feb 21, 2011 Příspěvky: 3552 Bydliště: Český Středozápad (JO70AD)
Zaslal: so červenec 12 2025, 8:38 Předmět:
Vyzkoušel jsem tohle. Trochu dřina, je nutné přitlačit a delší dobu to trvá. Výsledek je velice pěkný. Největší vizuální efekt pak přinese finální přeleštění nějakým sprejem na plasty (kokpit sprej apod.) nebo tvrdým voskem na leštění laku. Ale není to věčné, po čase je vhodné opakovat, ale už s menší námahou - zmatnění není tak hluboké. _________________ Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Založen: Feb 08, 2010 Příspěvky: 693 Bydliště: Dolní Cerekev, Česko (Czechia)
Zaslal: so červenec 12 2025, 10:06 Předmět:
Také jsem před dvěma lety renovoval povrch světel, protože mi technik na STK pohrozil, že při příští kontrole už to bude na vyhazov. Světla jsem renovoval sadou Motip 359248, https://www.youtube.com/watch?v=w7xoto2iHYU
Je to asi nejdražší metoda, hodně pracná a člověk musí mít trochu šikovnost ale zato taková renovace povrchu vydrží dlouho. Světlomety zatím stále vypadají jako nové.
Zaslal: so červenec 12 2025, 10:26 Předmět:
Když mi Fabie špatně svítila (najeto 520t, tzn. lehce po záběhu), koupil jsem si nová obě přední světla. Aktuální cena je 3300 za obě.
A pak mi ji synáček otočil přes střechu _________________ Kampaň, účelovka, nepodepsal, Palermo, ODS, Kalousek, je líp a jsou na to čísla, nastudujte si to.
No holt, okrúhle sklenené svetlá ustúpili, ako staromódne, výhodám polykarbonátu. Spojené s nie zrovna zanedbateľným infra- a UV vyžarovaním halogenových žiaroviek, k tomu povinným denným svietením - nech to žltne a krehne ostošesť. Radšej nech nič nevidno vtedy, keď tie svetlá ozaj treba. Ako napríklad v noci...
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.