Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Gerber - D kody, apertury atd.

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Software
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
pdp7

PříspěvekZaslal: pá červenec 04 2025, 9:13    Předmět: Gerber - D kody, apertury atd. Citovat

Ahoj, najde se tu někdo kdo rozumí podrobně obsahu gerber souborů na úrovni D kódů, apertur, označování jednotlivých prvků pad, flash, polygon atd?

Když mi program při použití terčíku jako značky v technologickém okolí DPS panelu řekne:

Error: Undefined Aperture/Symbol.Shape: None, Dčíslo

podotýkám, že se jedná o symbol který je normálně k výběru v programu jako jeden z vícero možností. Nevytvářel jsem ho.

Aperturu si představuji jako nějakou díru skrz kterou má cosi prolézt (jako prochází světlo do dalekohledu třeba), ale to je asi tak všechno.

Zajímalo by mě, jak tu aperturu definovat, mám tu možnost otervřít tabulku "Apertures table" kde je ten terčík zapsán jako D121 s shape-target, diameter-6, angle-0, scale xy-1. Tak co je to definice nebo jen nějaká sranda? Rolling Eyes
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron

PříspěvekZaslal: pá červenec 04 2025, 11:03    Předmět: Citovat

A kterej Gerber a kterej fotoploter? Já vím o třech Gerberech, možná je jich víc a drobný rozdíly v tom jsou.
Ale s tou chybou je to divný. U clonkovýho fotoploteru s karuselem clonek, kde expoziční hlava skutečně svítila spoje na filmu to bylo dost zásadní ale dnes se rastruje jako v laserce tiskárně a i když je z návrhu plošáku stále soubor použitých clonek, tak se to vypočítá rastrováním a ten soubor clonek vlastně není už potřeba.
Pošli mi do SZ oba soubory a já se podívám. Sice jsem se v tom naposled hrabal někdy před 20 lety ale snad na něco přijdu.

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
pdp7

PříspěvekZaslal: út červenec 08 2025, 7:50    Předmět: Citovat

Ahoj, fotoploter žádnej. Ten "Gerber" je 274X, ale jedná se mi o funkci programu FAB3000. Nakreslil jsem si vlastní terčík jako custom aperture který jsem pak použil v tom tech. okolí tím, že jsem prostě v "Apertures list" zaměnil ten původní nefungující za ten custom.

Ovšem přišel další problém. Myslel jsem si bláhově, že po uložení té custom značky pak půjde použít i v dalších návrzích, ale prdlačku. V editoru custom aperture je tlačítko "Save CAP" které by mělo aktualizovat soubor FabSymbols.cap, tedy aspoň tak je to popsáno v dokumentaci.
Nic se ovšem neaktualizuje, k souboru právo zápisu mám, rovněž i do adresáře kde ten soubor stojí.
Tak já nevím, jsem kokot já nebo ten program?
Posílám gerber data panelu, kde ten můj terčík použitý a má Dcode D121.
Silk tam není, nevejde se to sem.

panel.zip
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  panel.zip
 Velikost:  173.27 kB
 Staženo:  7 krát

Celeron

PříspěvekZaslal: út červenec 08 2025, 9:01    Předmět: Citovat

Koukám do zipu co jsi poslal. Nikde tam nevidím soubor s příponou GPI kde se exportují tvary a rozměry apertur. Tady je jeden soubor GPI ve stejným Gerberu co máš ty z kterýho Seed vyráběl. Nepodstatný jsem smazal.

Generated by EAGLE CAM Processor
Photoplotter Info File:
Date : 28.7.2021 23:08:08
Plotfile :
Apertures : generated:
Device : Gerber RS-274-X photoplotter, coordinate format 2.4 inch
Parameter settings:
Emulate Apertures : no
Emulate Thermal : no
Emulate Annulus : no
Tolerance Draw + : 0.00 %
Tolerance Draw - : 0.00 %
Tolerance Flash + : 0.00 %
Tolerance Flash - : 0.00 %
Rotate : no
Mirror : no
Optimize : yes
Auto fit : yes
OffsetX : 0inch
OffsetY : 0inch

Plotfile Info:

Coordinate Format : 2.4
Coordinate Units : Inch
Data Mode : Absolute
Zero Suppression : None
End Of Block : *

Apertures used:

Code Shape Size used

D10 draw 0.0000inch 4
D11 rectangle 0.3000inch x 0.8500inch 1
D12 draw 0.0230inch 26
D13 draw 0.0130inch 137
D14 draw 0.0150inch 23
D15 square 0.0560inch 19
D16 octagon 0.0560inch 601
D17 round 0.0750inch 4
D18 octagon 0.0750inch 4
D19 round 0.1500inch 2
D20 draw 0.0560inch 45
D21 draw 0.0320inch 162
D22 round 0.0560inch 82
D23 draw 0.0160inch 1096

Nikdy jsem nezkoumal, jestli to je jen informační soubor, a nebo si z něj bere fotoploter informace o clonkách. Pokud je to jen informační, musí být něco podobnýho na přiřazení Dxx rozměrům a tvarům v některým jiným souboru.
Ale vím, že když jsem dával dělat plošáky do Gatemy, tak byl problém, že rectangle měl prohozenej x a y a musel se ručně v tomhle souboru přepsat aby se otočil o 90°.
S tím FAB3000 ti nepomůžu.

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Mahoney

PříspěvekZaslal: út červenec 08 2025, 14:59    Předmět: Citovat

V čem jsi ten plošňák navrhoval? FAB 3000 je CAM software, DPS se navrhují v CAD programech jako Eagle, KiCAD atd, které Gerber umí vygenerovat přímo a obvykle nejsou třeba jeho další úpravy…

Asi to chce, abys nám lépe popsal situaci, ve které se nacházíš… Jsi výrobce DPS? Upravuješ Gerber pro konkrétní stroj?

Použij program Gerbv. Jestli ti tam chybí jedna vrstva jak píše Celeron, může to leccos vysvětlit.
pdp7

PříspěvekZaslal: st červenec 09 2025, 10:53    Předmět: Citovat

Ahoj, návrhy jsou z Eaglu. CAM věci dělám ve FAB3000.
Řekněme, že jsem čukr ve firmě kterou napadlo vyrábět si DPS, ale primární činnost je výroba svítidel.
S těmi stroji je to sranda, poněvadž vlastní tedy krom normální linky na vyvolání a leptání, vlastně stroje které vůbec nejsou určené pro výrobu DPS.
Klišé vodivých cest se tiskne na fólii na reklamní tiskárně, což by asi uplně nevadilo, kdyby předloha byla kvalitní což rozhodně není, trysky tiskových hlav práší jak stříkací pistole.
Zrovnatak se na té samé tiskárně tiskne i "nepájivá maska", proč to dávám do uvozovek je vám možná jasné, protože moc nepájivá není Laughing
V tiskárně krom nějakého nespolehlivého dorazu vlastně není nic, co jednoznačně přesně ustavilo tisk aby věci na sebe seděly.

Situace by se dala popsat spíš tak, že se místo upravování spíš mrcasím s programem aby výstupem bylo PDF. Ta tiskárna gerber pochopitelně neumí.

Co se obrábění DPS týká, máme normální 3osou CNC frézku která žere jenom gcode, takže za tím účelem jsem nakódil převodník z excellonu.
Ten tak nějak účelu slouží, ovšem zde je zas potíž v technických možnostech a hlavně v kvalitě řezu dělících drážek, pomalé vřeteno, pomalá práce, drážka se utemuje a ucpe odfrézovaným materiálem.
Rozhodně na řády metrů drážek pro následné dělení modulů je řezání prostou špičatou stopkou na 17000ot/min naprosto absurdní.

Situace je prostá, tupé vedení firmy které neposlouchá moje prosby a doporučení na to, že výroba dobré DPS se prostě nedá zvládnout s tím co máme. Buď jsou na štíru s prachama, a nebo investovat nechců, nj. to si takhle koupíme nový povoz nebo dovolenou na Galapágy.
Klasický model podnikání po česku.

PS: problém s neukládáním uživatelských apertures jsem vyřešil masochisticky rozsluštěním formátu zápisu v souboru FabSymbols.cap a jeho přímou editací v notepadu.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Software Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: