Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19594 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: so červenec 05 2025, 14:50 Předmět:
Tak jsem skoro tři hodiny dopoledne sbíral rybíz. Je toho velkej kýbl a ještě tam menší půlka je. Ale dál se nedalo, příšerný vedro a strašná pakárna s tím a záda.
Mám ale problém, možná bude vědět pěstitel BOBOBO. Jak jsem ráno přišel, koukám, černej rybíz na několika větvích uschlý listy a plody takový zcvrklý. Když jsem ho před dvěma dny zalejval hadicí, tak jsem si nevšiml. Co to je, sucho, vedro (zalejváno každej druhej den večer) a nebo nějaká mrtvice jako bývá na třešních? Mám otrhat to co je na zdravejch větvích a ty zcvrkliny nebrat? Nepamatuju, že by tohle někdy dřív udělal. _________________ Jirka
Ale môže ísť aj o zmes faktorov.. Napríklad že ríbezľa korení plytko, ľahko prichádza o vlahu - mulčovať.. Tráva a burina vyciciava živiny - aj vlahu - šetrne odstraňovať.. Čierna ríezľa vyžaduje slnečné stanovisko.. Sused mohol v diaľke striekať herbicíd - fúkalo nesprávnym smerom. K tomu choroby, slnko, reakcia na ošetrovanie, atď atď.. Všetko iba na zváženie..
Inak mám za to, že špendlík, vraj čím ďalej sa menej vyskytujúci, nie je mirabelka - tá je iné ovocie, iba taktiež guľaté a žlté. Ak to má inú farbu, ide o iné - u fialovo-červenej môže ísť napríklad o myrobalán. Môžem sa mýliť..
Čiernu ríbezľu dávame veľa do mrazničky - úžasný zdroj vitamínu.. Teraz čerstvú mixujeme s banánom - výborný nápoj..
Založen: Feb 25, 2008 Příspěvky: 19951 Bydliště: Rychnovsko
Zaslal: ne červenec 06 2025, 5:20 Předmět:
Máš recht adakare , mirabelka je strom ne keř a má žluté plody . Chodili jsme na ně k sousedovi .
Nejsem agronom , ale chemik . Takže potravinářská chemie je mi bratrem . Dělával jsem jen jabčáku 300l ročně a další . Největší práce byla s jeřabinami . Ale nejlepší výsledky . Můj jabčák byl lepší , než valná část moravských kvasů "pro pražáky" . Prošel , i vlastním , snad vše , co SNTL o výrobě lihovin vydalo . Pracoval jsem na acetoctanu a tam mi denně prošlo rukama několik kubíků lihu . Něco málo o tom vím . Ale pokud se ti vloudí ty sušenky do vína , tak se nic neděje .
Ohledně kvasinek . Samý žvásty . Pokud to někdo umí a je vybaven , tak snad možná . Než se ty sušený vzpamatují , tak je pole zabráno dávno vnesenými dravci . Proto to teplo , blb stejně nebude chápat . Jako Karel , kterému jsem nabídl rybíz , ale je tak vymetený , že ani nechápe text . Jezdím za jeho práci na ryby , tak to asi 100km nebude , však ?? Tož tak .
Zde je dobrý postup:
https://radkavotavova.cz/rybizove-vino-recept-a-rodinna-tradice/
Snad na první kvašení méně sladké vody, ono to může bouřlivě vybublat, bublátko čistit a dávat čistou vodu. Pro druhé kvašení opět přidat kvasinky ve sladké vodě. Pozor na čištění vína, kal nechat na dně. Druhé kvašení zlepšuje chuť a jemnost vína (táta používal obvykle kvasinky cherry dle návodu).
Po stočení lahve zašpuntovat a zavoskovat! Pokud se pravidelně otáčejí po pár týdnech, špunty zadrátovat, víno bude šumivé (a stále sladké a docela silné). Nějaký roček ve sklepě vydrží. Po otevření po desetiletí opatrně nalévat, u dna se objeví usazeniny.
PS1: Šťávu vymačkat na strojku, žádná pára (ta je tak dobrá na šťávu), úzkostlivá čistota, lahve vypálit v troubě a propláchnout konzumním lihem. Špunty vyvařit.
PS2: Co nejde pomlít (višně, maliny), podrtit dužninu a vymačkat přes silnou látku. Pozor, malinové víno i po letech plně podporuje působení malin.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 34001 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: po červenec 07 2025, 20:03 Předmět:
Myslíš, že ten černej vydrží do.pátku 11.7.? To je totiž jediná šance, kdy se SNAD dokážu urvat a dojet k tobě. Nějakou tu krystalickou sacharózu jsem ještě doma našel, pár lahviček taky. Kolik si na to mám vzít nádobí? _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.