Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Dlouhověkost

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
kokun

PříspěvekZaslal: so červenec 05 2025, 18:54    Předmět: Dlouhověkost Citovat

Zdravím vespolek.
Asi budete namítat, že tohleto téma zde (na EB) nepatří - pokud takhle usoudí i admin, prosím tedy o přesunutí do sekce SMS - děkuji.

K otevření tohoto vlákna mě více-méně ponoukl Jarda (Hill), svým příspěvkem ve vlákně Co s rybízem:
Hill tam (mj.) napsal(a):
... nebo to svaříme na čúčo, ale ani na to už nedošlo.
...

Za těch cca 17 let, co tady moje maličkost figuruje, jsem tu nejednou vzpomněl svého souseda (z chalupy), se kterým se znám už téměř 50 let. Je o generaci starší než já (o 24 let).
Máme za barákama téměř stejně velké zahrady - cca 800 m² a on je nejlepší zahrádkář, jakého znám. Čerpal jsem od něj hodně "rozumů".
Ale teď mi ho připomnělo právě to Jardovo čúčo. Soused ho donedávna dělával taky - z černého rybízu.
Uprostřed zahrad máme (stejně jako soused) i my, přes její celou délku betonové chodníky. A okolo chodníků jsme mívali i my (téměř po celé jeho délce a oboustranně) vysázeny rybízové keře a stromečkové angrešty. Co nežijí mí tcháni (< než 25 let) tak my jsme už rybíze i angrešty zrušili (barák neobýváme). Ale sousedi je mají pořád.

A soused dělával to čúčo až do své stovky - a vzpomínám ho i proto, že letos (16. dubna) oslavil už 103. narozeniny Exclamation
Že se běžně takového věku nedožíváme svědčí i to, že soused je tudíž nejen nejstarším občanem města, ale je rovněž (buďto jen sám, anebo nanejvýš jsou 2) nejstarší 103-letí občané (muži !!) celého Zlínského kraje Shocked Exclamation
Ještě ty letošní dubnové narozeniny oslavil v plném zdraví - ale bohužel poslední měsíc je hospitalizován se zánětem močových cest.
ČSSZ aktualizuje přehled 100 (a víceletých) občanů ČR (a jednotlivých krajů) vždy k poslednímu datu jednotlivých čtvrtletí (viz odkaz výše). Přestože máme dnes už 5.7. tak bohužel ještě nezveřejnili tabulku (dávají si načas) za 2. čtvrtletí (tj. ke 30. červnu 2025) - kde by se soused měl objevit právě v kolonce těch 103-letých (k 31.3. byl ještě mezi 102-letýma, páč měl těch 103 let až v dubnu!).
Od jeho 100-ky, kdy mu tehdy zemřela (v 95-ti) i manželka, se na něm věk už začal podepisovat. Mají 3 syny - nejstarší 2 (narodili se brzy po sobě) jsou už nějaký čas v penzi, kdežto nejmladší (od starších téměř o 10 let) nastoupil star. důchod teprve nedávno. Ale od jeho 100-ky se o něj (střídavě) celodenně (24/7/30/365) trvale starají. Až teď, pokud ho propustí z nemocnice, bude muset zřejmě jít do nějakého sociálního zařízení, s neustálou (nejen lékařskou) péčí - přestože nejmladší syn už před dvěma týdny dovezl (s Charitou) domů polohovací lůžko. Ale jejich ("chlapská" - bohužel sestru nemají) péče už asi stačit nebude.
Soused má dlouhověkost zřejmě v genech - i jeho otec, či matka, se prý dožili dlouhého věku (musím se zeptat některého ze synů - kolika let?).
A to byl v "padesátkách" (díky "komančům") jako politický vězeň i zavřený - přesto na tu dobu veřejně nenadává . . .
Když mu bylo v r. 2007 pětaosmdesát, to ještě oplotil celou tu zahradu (vykopal a zabetonoval sloupky; vykopal, zašaloval a zabetonoval "rýhy" mezi sloupky, aby neprorůstala tráva do pletiva; . . .). Už tehdy prohlašoval: "Já tu budu do stovky" Rolling Eyes

Nejstarší občankou ČR je v současnosti pí. Blažena Strachotová, žije v Č. Budějovicích, ale je rodačkou z nedalekého Slavičína Shocked Exclamation

A jakou máte zkušenost s dlouhověkostí třeba někteří z vás?

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
EKKAR

PříspěvekZaslal: so červenec 05 2025, 19:42    Předmět: Citovat

Takovou, že některý "dlouhověcí" by měli bejt na státní náklady utracený už v porodnici, kdyby se vědělo, co za svýho života spáchaj - soudruzi a soudružky, Konečnou počínaje i konče, ex-soudruh Eman Becher z Vysočiny ... a mnoho jim podobnejch.

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
Hubert_79

PříspěvekZaslal: so červenec 05 2025, 20:22    Předmět: Citovat

kokun na závěr špalku napsal(a):

A jakou máte zkušenost s dlouhověkostí třeba někteří z vás?

Asi žádnou, nebo těžko říci. Rodiče mojí mámy (aktuálně 75) odešli v pěkném věku (táta, nuceně nasazen v Německu, +83, máma, tři roky lágru letech 1942-45, +85), u táty (aktuálně 79) to už taková hitparáda není; jeho táta + v 66 letech na slinivku, dtto jeho druhý syn (můj strýc) + v 54 letech. Tátova máma do 87 let plně soběstačná, při smyslech a rozumu. Smrt náhle bez nemoci.
Tak těžko říci, co mě čeká. Pravdou je, že se hejbu, chodím, makám, jsem relativně hubenej (187 cm, 100 kg); na druhé straně hulím. Tak uvidím.

Naposledy upravil Hubert_79 dne so červenec 05 2025, 20:23, celkově upraveno 1 krát.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: so červenec 05 2025, 20:22    Předmět: Citovat

Ale no tak, Karle, tohle sem netahej: stačilo konstatovat, že při výzkumu dlouhověkosti asi nikoho z výzkumníků nenapadlo sledovat vliv pití čúča. Nepatříme k žádnému váženému sboru akademiků, čili Honzu za to zřejmě nikdo důležitý neocení. To jen někteří z nás, rozhodně já jsem té pozoruhodné myšlence silně nakloněn, líbí se mi, i když jsem čúčo už léta nepil a už to asi nedohoním. Ale svého času jsme léta chodili k Táňovi na Libín pomáhat sklízet rybíz, měl ho nad chatou příznačně zvanou Vinařka plantáž až k lesu a jeho čúčo zvané důvěrně Táňův libízák bylo opravdu pitelné, neměli jsme o něj nouzi.
Přesouvat to nebudu, tato myšlenka si zaslouží bližší zkoumání, takže by byla škoda ji nechat zmizet příliš brzy.

Naposledy upravil Hill dne so červenec 05 2025, 20:26, celkově upraveno 1 krát.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hubert_79

PříspěvekZaslal: so červenec 05 2025, 20:25    Předmět: Citovat

Jo a patoky typu rybízové víno nevezmu do huby. Spíš pivo, nebo sem tam panák.
Jakási moje "guilty pleasure" je zelená. Tu můžu Razz

Sandal

PříspěvekZaslal: so červenec 05 2025, 20:57    Předmět: Citovat

Můj děda vloni oslavil 100 roků. Bohužel zemřel v roce 86 protože se uchlastal Neutral
EKKAR

PříspěvekZaslal: so červenec 05 2025, 21:05    Předmět: Citovat

Já nevím, co lidi na těch uměle doslazovanejch tlamolepech vlastně láká. Dyť po tom je akorát blbo a bolehlav. Nebožtík děda se toho nakvasil fakt kvanta a já i když jsem těsně před jeho smrtí (mimochodem zaviněnou taky chlastem - a k tomu za volantem) už měl věk aspoň na ochutnávku, tak tyhle "čúča" jsem v životě nevzal do huby. Když už, tak naložit nějaký už od přirození slušně cukernatý ovoce jako jsou hrušky nebo peckoviny a kvas nelemtat, ale ještě poupravit průchodem krz měděnou rouru, aby v tom nebyly žádný blívajzy, ale jen příslušná efektivně fungující substance, zlehka ovoněná aromatem původního ovoce - ale lemtat kvas z přirozeně kyselejch bobulovin doslazenej řepnou sacharózou? Fujtajxl !!! Nejsem Polák nebo ruSSák !!! Dite s takovým do prdele ... (nebo to dejte za trest lemtat komárům).

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
DukeNuke

PříspěvekZaslal: ne červenec 06 2025, 6:59    Předmět: Citovat

Když se to umí (ostatně jako všechno), tak proč ne. Sám jsem jednou rybízák pil a nic mě z něj nebylo.
Nevím jak dnes, ale dřív čučo normálně bylo. Stálo kolem osmi kaček. Největší hnus bylo šumavské bylinné. A v mladých letech jsme jabčák řezali alpou a říkali tomu alpský ryzlink Smile
A co se dlouhověkosti týče - dokud všechno funguje, pak je to super. Horší je to, když ne. Babka se dožila 98 let, ale od devadesáti už byla jenom "zvířátko". Nepoznávala ani svoje děti. Tak něčeho takového bych se dožil nerad...
BOBOBO
Doporučuje se dohled moderátorů

PříspěvekZaslal: ne červenec 06 2025, 7:00    Předmět: Citovat

Ty vogo , přidal bych tě do skupiny .
jardafiala

PříspěvekZaslal: ne červenec 06 2025, 7:44    Předmět: Citovat

Jak píše Duke - jabčák, rybízák, oranž punč, to byly jedy. A když se daly do sifonové flašky a nahnaly kysličníkem to byl teprve cloumák. Též JARYNA, to byla neskutečná vybraná lahůdka, jak napovídá název (jablka, rybíz a asi co ještě kde přebývalo), zvláštní kapitola bylo "těšení na práci" když jsem byl krátce zaměstnán v Brutáli - šumavské železité s alpou v parku.....No i s takovou životosprávou, tedy teď už jenom pivo a cigára, jsem se dožil 70 a ještě pořád dám 100km na kole, vyzkoušeno minulý týden.
Sandal

PříspěvekZaslal: ne červenec 06 2025, 7:55    Předmět: Citovat

To si mi připomněl tchána mojí švagrový. Byl jsem tenkrát se ženou na chajdě v Mokrovratech u Dobříše a tchán přijel na kole z Prahy, a že si tam jen něco zapomněl a že jede do Liberce. Blázen! Taky mu v tý době bylo 70.
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: ne červenec 06 2025, 10:00    Předmět: Citovat

Když on zrovna černý rybíz svou koňskou dávku vitamínu C neztratí ani kvašením, dokonce nějaký zbude i po svaření do krambambule (to je 2:1 s rumem) nebo 4:1 se slivovicí, protože to jsou medicíny na důkladné vypocení při chřipce. Snad jen na zánět jater mají kontraindikaci a na zlomeniny a průstřely neúčinkují, akorát to po nich je postiženému jedno.
Cust

PříspěvekZaslal: ne červenec 06 2025, 11:33    Předmět: Citovat

Já teď maceruju ořechy ve vínovici... Bez doslazení to holt pitelné nebude.
Jinak moji dědo é se dožili přes devadesátku a babičky přes osmdesát. Rodiče i rodiče mé ženy stále na světě cca 70 let.
S pitím vína a různých "kompotů" to mají tak 50/50.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: