U tech predvadecek bych se trosku bal, ze tech 5000km to najelo za studena s plynem na podlaze (kazdej urcite vyzkousel, jak to jede) .. otazka, jestli to modernim motorum jeste vadi, ale asi jo.
PS.: Divim se, ze tu nepadlo Volvo, treba V60 - nejaka zkusenost?
Teď jsem to řešil. Hodně se bojím nespolehlivosti a servisních nákladů čehokoliv novějšího. Přední světlo dnes nejde pod 50, hodinová sazba v servisu pod dva litry. S garážisty je to vždycky sázka do loterie. Snažil jsem se proto vybrat něco na operativní leasing a i když už to není tak strašně přepálené, jako dřív, pořád za to člověk zaplatí dost.
Nakonec jsem skončil u jediné značky a pohonu, kterou si dnes jako soukromník troufnu přímo koupit. Toyota hybrid. Typů je mnoho, Prius, Corolla i kombi, RAV4 atd. atd. Co jsem lezl po zahraničních fórech, asi je to dnes skutečně to nejspolehlivější, co existuje. Starší nebo novější, malé nebo velké, kombi nebo SUV. Dá se vybrat pro téměř jakýkoliv alespoň trochu rozumný rozpočet a potřeby. Já jsem nakonec vyškrábal všechny kasičky a objednal RAV4 Plugin Hybrid. Mimochodem Toyota má teď na nová auta velkou slevovou akci.
Sandal: není pravda, že negativní odpověď nemůže být smysluplná a rozumná.
Jak jsi na to přišel?
Já se prostě jen snažím neházet úplně flintu do žita, ale když to nepůjde, tak holt ne.
Jinak prosím nesklouzávejme někam mimo (jakkoliv bych jistě i já dokázal sepsat elaborát na téma "jak to všechno zku.vili"). Už tu byla řada návrhů, jak to alespoň částečně řešit, čtu to stále pozorně dál. Něco jsem věděl, něco je pro mě novinka...
Dělám (i s pomocí ostatních) co můžu, abych nasál informace. _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Založen: May 22, 2006 Příspěvky: 2766 Bydliště: Posázaví (JN79LT)
Zaslal: st červenec 02 2025, 20:40 Předmět:
Postupem času jsem na to přišel. Čím víc o autech víš, a to hlavně o jejich problémech, tak tu flintu začneš do žita házet taky. Já už ji tam hodil, a to o autech vím vcelku prd. Jen o těch co mám doma, nebo jsem je servisoval.
Můj názor, třeba na japonský auta je, že starší kusy hnijou jak o závod, a některý díly jsou k nesehnání, a zbytek drahej jak čert.
Koncern, je s benzínovejma motorama TSi s výdrží na štíru, nehledě na downsizing, kterej zabije dynamiku motoru, kterou požaduješ.
Dacia, má příšerný zpracování, a strašně slabej plech. Jsou to takový drčky.
A to bych mohl psát do noci...Jsou to ale moje názory, a tak to vnímám já. Jestli má někdo lepší zkušenosti, tak jedině dobře. _________________ Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat
vůbec tady nepadly značky jako Peugeot, Citroen, Renault, Fiat.
Dalo by se něco vybrat, nebo je to pořád ta samá SESRem a korporáty daná dnešní bída? Nebo k tomu ještě "francouzské auto nebrat"?
Mám známého, co si zásadně kupuje řádově za desítky tisíc dost jeté starší Citroeny, poměrně často je mění a mám dojem, že je spokojený. Je mi přitom jasné, že Citroen je hodně "specifické" auto (třeba už jen systémem odpružení)...
Ovšem on si na těch autech řadu věcí dělá sám, já bych se k tomu už nechtěl vracet (kdysi jsem začínal Ladou 2101 na kolíbce ). _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Měl jsem za život tuším 3 Peugeoty, všechno 405 kombi, atmosféru i SRDT. Ale to už je taky jen pravěk. Tu moji O1 mi servisuje maník vedle ve vsi, má dílnu jak hovado, 3 zvedáky a vzhledem k tomu, že mu tam pravidelně stávají auto od ČEZu, tak asi úplně marnej není, já k němu jezdím 3 roky co jsem dotáhl Ovci z D. Respektuje ,že si vozím vlastní olej do Mercedesu, nevadí mu LPG a je fajn a přiměřeně rychlej.
No a před měsícem si tam nějakej jeho známej dělal myslím převodovku na nějaký dodávce, myslím, že koncern. On sám je leta mechanik v Hondě. A ten mi tvrdil, že by si už v životě jiný auto než Hondu nekoupil. Má tu samou O1 co já, i typ motoru (BFQ) , jen má nalítáno asi o kilo víc a je z ní nešťastnej. Tak nevím co mě čeká.
Jak jsem psal, koukám po Dachně, pokud bude Bigster se silnějším motorem a LPG, jdu do něj, jinak nějaký zachovalý Logan nebo něco velkýho. Potřebuju kufr jako kráva - teda ovce kombi
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33973 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: čt červenec 03 2025, 10:30 Předmět:
Sandal napsal(a):
Můj příspěvek nebude rozumný a smysluplný jak očekáváš.
Odpověď zní, že takové auto neexistuje. Buďme rádi, že jsme takový auta měli. Amen.
JirkaZ napsal(a):
Sandal: není pravda, že negativní odpověď nemůže být smysluplná a rozumná.
Jak jsi na to přišel?
...
Jak na to přišel? Jednoduše. I když se v období 1995-2000 vyrobilo celkově míň aut, než v období 2000-2005, tak těch starších typů dneska jezdí minimálně srovnatelnej počet kusů, jako těch o pětiletku modernějších - pokud je ty starší počtama rovnou nepřevyšujou. Důvod? Jednoduše ty "prvogenerační" ochcáfky a fóblije a jejich současníci jinejch výrobců byly postavený tak bytelně, že vydržely - DOTEĎKA. Najednou byl trh nasycenej dlouhoživotnostníma vozidlama - a nákupy pokrejvaly jen výraznější havárky s totální škodou nebo nový firemní flotily. Výrobcům po krátkým několikaletým období tučnejch zisků najednou začaly klesat prodeje - tak začali hledat řešení. A našli ho - ne snížením ceny, aby se oživil trh sám novou obnovou, ale doslova donucením zákošů kupovat nový kcháry tím, že se jim ty starší doslova rozpadnou pod prdelema. Na ty už vyrobený a prodaný už nedosáhli, ale nový generace ovlivnit směrem k limitovaný životnosti mohli - a taky to masivně udělali. Obdobím 2000-2005 začala éra kurvítek a uměle oyebanejch dílů tak, aby měly striktně omezenou životnost a aby o pár tejdnů/měsíců přežily nanejvejš prodlouženou záruku - samozřejmě nabízenou za kurewsky mastnej peníz - a pak se pokud možno co nejdráž opravitelně nebo úplně neopravitelně rozesraly. A tenhle trend trvá doposavad. Kup za drahý prachy kýbl šroubků plnej kurwítek a záměrnejch oyebů, 5 let s jakým-takým komfortem používej a po 5 letech to pošli do hutí a kup si jiný, pokud možno ještě dražší, větší - a ještě zkurwenější. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
U tech predvadecek bych se trosku bal, ze tech 5000km to najelo za studena s plynem na podlaze (kazdej urcite vyzkousel, jak to jede) .. otazka, jestli to modernim motorum jeste vadi, ale asi jo.
PS.: Divim se, ze tu nepadlo Volvo, treba V60 - nejaka zkusenost?
Volvo V40 a V60 je celkem pěkné poježdění a má hlavně pohodlné sedačky proti šhadewágenu. Ale docela průser je servis. Při slušném ježdění a nájezdu kolem 10 tisíc ročně je pořeba počítat, že mezi 200 až 250 t s výměnou dvouhmotového setrváku + spojky. Turbo vydží skoro 300t. Pak se pravidelně serou kabely a jednotky zámků ve dveřích. V průměru za servis člověk vyplázne 20 až 30 tisíc ročně.
Ekkare, já jsem to napsal v tom smyslu, že nevím, jak přišel na to, že negativní odpověď není ani smysluplná, ani rozumná.
Zajímá mě pravda, i negativní, ne oblbování od "marketérů" atd.
To, co popisuješ, s nějakými průběžnými změnami nezávisle na tom, co jsi napsal, taky registruju cca od přelomu tisíciletí (protože tu dobu považuju za "zlom", od kterého jde postupně všechno do (!) ).
No a mj. i to je důvod, proč nesnáším korporáty a jejich bratříčkování se s bolševikem. Ovčan je vždy až na posledním místě.
Nicméně znovu prosím: nerozvádějme tady tyto hrůzy (bylo o tom napsáno víc než dost) a věnujme se těm autům a konkrétním uživatelským a servisním zkušenostem s nimi.
Informace nasávám i zcela jinými "kanály", takže z toho všeho snad něco vyleze. _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
A jakou máš průměrnou spotřebu po městě? Jede to čistě i jen na elektřinu?
Výrobce udává průměr 5,3L, já jsem se ve městě dostával k 7L, za studena i víc. Jinak jezdím průměrně tak 5,7L.
Ne, čistě na el. to nejede. To je mild hybrid (MHEV) a jeho přínos je hlavně při rozjezdu nebo když se to mu šlape víc na krk.
.. Citroen je hodně "specifické" auto (třeba už jen systémem odpružení)...
Jestli tím myslíš hydropneumatické, tak to měli jen větší typy (MX, některé Xantie). Nejsem si jist, jestli se to jěště dává do C5. Mám dva citroeny, rok výroby 2002 a 2003, v servisu jsem byl za posledních 15 let asi dvakrát + repas zadní nápravy (jehlová ložiska), ostatní si dělám sám. Kdybych si dnes měl koupit nějakého Citroena, byl by to Opel. Stejný koncern, stejná technika, jen ten dizajn u Citroenů a Peugeotů je za posledních 10-15 let dost zoufalý.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3Další
Strana 2 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.