Založen: May 13, 2009 Příspěvky: 5641 Bydliště: BA-Petržalka :(
Zaslal: čt červen 26 2025, 13:45 Předmět:
Si vedľa ako jedľa, na IDE šuplíkoch sa nenastavuje nič. 80 žilový kábel má okrem tých zemí aj iné zapojenie v konektoroch. Okrem takej veci že doska vie detekovať 80 žilový kábel, má aj Cable Select pin. Pozri sem, píše sa tam:
citace:
On the gray (slave) connector, pin 28 (CSEL) is removed. This causes the drive to set itself as a slave if it is jumpered for cable select.
The black (master) connector has no pins removed. This causes the drive to set itself as a master if it is jumpered for cable select.
Disk nastavený ako Cable Select sa mení na Maser alebo Slave podľa toho na ktorej koncovke je zapojený: v strede kábla (sivá koncovka) je Slave, na konci kábla (čierna koncovka) je Master. Modrá koncovka ide do dosky. Niečo si o tom naštuduj. _________________ Globálne otepľovanie je spôsobené masívnou zástavbou a rúbaním storočných stromov. Kamene namiesto trávy tiež prispievajú k otepľovaniu.
takle by to mělo byt ai umístěný, votrok ve středu a pán na koncu, i dyž je to zajumperovaný, jinak to mnohdy dělá bordel
Tvl a UATA eště nekdo používá dobrovolně a víc jak jeden disk (pokud nepočítám nejaký úplně retro věci)? Todle je jedna z mnoha obskurností, sem na to málem zapomněl. Ty v prvé řadě na jeden kabel ani rvát dva disky nechceš, pokud to není (podmínka!) UATA-133, páč pak tě ten gábl poměrně dost zpomaluje.
Zaslal: čt červen 26 2025, 14:02 Předmět:
DukeNuke: master/slave sa nastavuje na diskoch, suflik je len blby predlzovak.
PotPalo: tebe realne ten CS fungoval? parkrat som to skusal v tej dobe a dost casto to blblo, radsej sa teda nastavovalo master/slave. _________________ No vidis, a tak si sa bal
Zaslal: čt červen 26 2025, 14:47 Předmět:
Mne to CS funguje. Z princípu zapojenia disku musí. Ono je to iba jeden pin na kábli, ktorý je buď nezapojený, alebo je spojený s GND. V podstate je to predlžovačka master/slave jumperu z disku. Ale funguje to iba s 80 žilovým káblom.
Ono je dôležité aby obidva disky na jednom kábli komunikovali rovnakou rýchlosťou, napríklad UDMA5. A tiež niektoré disky si spolu nerozumejú nech robím čo robím, a je jedno či ich nastavím priamo master/slave, alebo CS. _________________ Globálne otepľovanie je spôsobené masívnou zástavbou a rúbaním storočných stromov. Kamene namiesto trávy tiež prispievajú k otepľovaniu.
Co se šuplíků týče - můžu se mýlit, ale skutečně mám pocit, že takové šuplíky opravdu byly. Ignorovaly nastavení disku a tudíž nebylo třeba přehazovat jumper na disku a mohl jít rovnou do šuplíku. Myslím, že to dává smysl i dnes.
@potpalo, ok, přiznám se, že jsem tu ani podobnou stránku nikdy nečetl a CS jsem nikdy nepoužil.
Kam připojit master a kam slave je úplně jedno a nemá to na nic vliv. Pokud je zařízení jediné (master, nebo single), pak má být připojeno na konci, aby se na nezapojený volně vlající konec kšandy nemohlo nic nakmitat, nebo tam nevznikl nežádoucí odraz.
No, dá i nedá. Například já jsem vždy šuplík kombinoval s CD mechanikou na druhém konektoru. A ta měla tu zvláščtní vlastnost (obecně, ne jeden typ), že chodila s nastavením slave a to i když žádný master nikde nebyl. Spousta disků se pak v šuplíku nemusela přepínat, protože v nastavení single zas chodily i jako master
Jestli mě paměť neklame, tak master musí po zapnutí slave nějak inicializovat, prostě že slave nezačne komunikovat, dokud mu to master nedovolí. Ta funkce, že slave funguje sám, se objevila s příchodem desek s EIDE a nejspíš je to věcí BIOSu, že zastoupí nepřítomného mastera a slave inicializuje. A že jumper SP - Slave Present na disku právě říká disku, musíš inicializovat slave.
Ještě jsem si vzpomněla, že u některých 2,5" disků Toshiba jumper na přepínání master/slave vedl přímo na jeden adresní pin ROM paměti s programem. Soudruzi z Toshiby zapomněli signál jakkoliv ošetřit a tak se objevovaly disky s proraženým adresním pinem, co fungovaly jen jako slave. Bylo to v dobách vyšších stovek MB a jednotek GB.
Mám uložený "pack" ovládačov pre tento starý systém - má cca 3,5 GB... je dobre, že niekto si dal tú prácu a sústredil to do jedného nakomprimovaného súboru...
xsc napsal(a):
Rozhodně je nevystrkuj ven na net. Než bys stáhnul ty updaty, jsou prostřelený.
xsc napsal(a):
Mahoney napsal(a):
Ono úplně stačí přidat k tomu i kontrolní součet
Jak kontrolní součet zabrání zneužití systémových chyb, které v těch XP jsou? Jen to budeš snáz vidět, ale ničemu tím nezabráníš.
Zaslal: pá červen 27 2025, 20:16 Předmět:
Týmto vás všetkých pozdravujem z Windows XP. _________________ Globálne otepľovanie je spôsobené masívnou zástavbou a rúbaním storočných stromov. Kamene namiesto trávy tiež prispievajú k otepľovaniu.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3, 4Další
Strana 3 z 4
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.