Dobrý den, měl bych zájem o nákup nějaké kompletní, staré sovětské nebo i jiné stavebnice rádia. Rád se na těhle starých stavebnicích učím a na rozdíl od těch moderních mají často hezké kastle nebo spíše kastličky. Nemusí být sovětské, to jsem napsal proto, že těch několik starých, které jsem získal a skládal, byly právě odtud a bohužel jsem žádnou jinou nebo i modernější v s tak vzhlednou krabičkou neviděl. Je pravda, že z Číny lze objednat také stavebnice i s krabičkou, ale upřímně design je u nich katastrofa. Jelikož je mám spíše na hraní při stavění, než na poslouchaní, ocením spíše, když konečný “produkt” alespoň nějak zajímavě vypadá. Díky za případnou nabídku.
Jestli oželíš, tu část, že máš k tomu plánek a nasypané součástky, tak za pár kaček na Aukro jsou ke koupi retro trazistorové rádia.
Kdysi, když dožilo naše DV/SV rádio VEF, tak jsem rozebíral, to by bylo tenkrát něco...
https://aukro.cz/tranzistorove-radio-zn-vef-204-7091471433
S cenou bych to neviděl tak černě. Podle mě to příliš sběratelská věc není. Od stejného pána jsem zakoupil a vydražil před týdnem stejnou stavebnici, také začínala na stejné částce a vydražil jsem jí za necelých 800. Evidentně jich má více. To si myslím ze je tak reálna cena. A ostatní aukce již vydražené za poslední rok dva se pohybují od 200 - 800 podle typu stavebnice. Sice je tam i jedna nabídka za skoro 3000, ale ta je nereálná. Občas se objeví na bazoši a vždy v řádu několika stokorun. Již jsem jich takto zakoupil několik z poslední rok.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33958 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: so červen 21 2025, 13:17 Předmět:
Jenomže je potřeba vzít v potaz, že jde o Junosť 101, což byla nejstarší a nejprimitivnější stavebnice z týhle řady. Na trh šla někdy v půlce 70. let a tomu odpovídaly i její vlastnosti. V průběhu let výrobce stavebnici zdokonaloval a vylepšoval i dýzajn futrálu. Poslední verze O KTERÝ VÍM byl Junosť 105 z konce let 80.
Navíc v letech 1987-88 na základě výzvy v ruSSáckým časopise PÁDLO vznikla amatérská konstruktérská soutěž o co nejlepší přijímač postavenej na zàkladě stavebnice Junosť 105 - a bylo tam i víc kategorií. Přijímač postavenej striktně jen ze sady součátek stavebnice, přijímač ze stavebnice doplněný o další součástky, úplně nová konstrukce, přijímače jednorozsahový na DV i na SV, byly tam i konstrukce přepínatelný na oba rozsahy. Mám to v digitální podobě, zájemcům čtoucím azbukvično můžu poskytnout. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Moderní stavebnice rádií jsou většinou ve skládacích průhledných obalech jako je třeba tato nebo z neprůhledných potištěných desek DPS jako je třeba tato. V plastových obalech třeba tato, tato a nebo stavebnice Franzis Retro FM rádio nebo Elektronkové AM rádio, ale ty používají jako obal jen potištěnou krabici s tvrdého kartonu. Takže designově nic moc.
V dnešní době plné 3D tiskáren prostě výrobci různých stavebnic rádií moc neřeší nějaký extra design obalů. Většina lidí si stejně kupuje hotové rádio a těch pár hračičků co jde do nějaké té stavebnice si může k té či oné stavebnici nechat něco vytisknout třeba u známého a nebo u některé z firem, které dělají 3D tisk na zakázku.
Pár odkazů na různé 3D modely pro inspiraci retro obalu rádia.
Mám "úloženku" TESLA JUNÁK v pôvodnom znení... používal som ho pradávno, ako sledovač signálu pri rôznych opravách
Až ho chceš - može byť tvoj... ale nemienim to "oživovať"... tak že len za kód na prepravcu (napr. packeta) + 1€ (25 CZK) balné (môže byť poslané aj na CZ účet - dcéra študuje v Prahe)
(stav je podobný, ako na fotke)
Zaslal: st červen 25 2025, 8:32 Předmět:
dred napsal(a):
Mám "úloženku" TESLA JUNÁK v pôvodnom znení... používal som ho pradávno, ako sledovač signálu pri rôznych opravách
Až ho chceš - može byť tvoj... ale nemienim to "oživovať"... tak že len za kód na prepravcu (napr. packeta) + 1€ (25 CZK) balné (môže byť poslané aj na CZ účet - dcéra študuje v Prahe)
(stav je podobný, ako na fotke)
Prosím o toho Junáka, zaplatím na účet, více do SZ, prosím.
Priatelia, je mi ľúto, ale Junák už bude mať nového majiteľa.
Primárne som ho tu ponúkol zakladateľovi vlákna, ale ten sa ku dnešnému dňu neozval, tak som ho posunul prvému záujemcovi čo mi napísal SZ..
Zaslal: pá červen 27 2025, 14:47 Předmět:
a co takhle zbastlit si "Kapličku" ? Původně to byla papírová skládačka, která vyšla v časopisu ABC jako přijímač MÁJ. Dnes všichni krom mě máte 3D tiskárnu, tak by nebylo problém udělat model a vytisknout. Bastlili to nějací Elektro-Junior pionýři a je to moc pěkně. Tak třeba zaujme.
Pamätám si "úloženku" v "potravinovom" sklade ubytovni s jedálňou pre baníkov, kde moja mama kedysi za ťažkého komoušizmu pracovala.. srdce mi po ňom pišťalo, lebo nikdy ani zapnuté nebolo.. Len tam bolo na regáli... a ani po 1990r. - ho nechceli pustiť... určite skončil v šrote.. tiež to bol MÁJ !!
(foto samozrejme z netu... vtedy také možnosti neboli)
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.