Založen: Feb 08, 2005 Příspěvky: 8438 Bydliště: rovina u Kolína
Zaslal: st červen 18 2025, 5:55 Předmět: výpadek GPS?
Stalo se mi to prvně, v pátek 13.6. jsem projížděl obchvat Jihlavy, opravy, uzávěry, semafory jako všude. Proto jsem svěřil trasu Waze. Jenže za exitem 112 směr Jihlava se navigace zstavila s hláškou "chybí GPS signál". To prvalo cca 20 minut až do Rančířova. Signál se sporadicky objevoval, mapa skákala po trase a v podstatě to bylo nepoužitelný. Napadlo mě že někdo kolem má rušičku GPS kvůli knize jízd nebo byl nějaký výpadek? _________________ ..to bude jen ňákej odpůrek
Zaslal: st červen 18 2025, 7:23 Předmět:
A podařilo se ti z tvého přijímače získat informaci z kolika satelitů právě získává signál ?
Pokud je mi známo pro spolehlivou funkci potřebuješ minimálně čtyři satelity, některé lepší přístroje údajně dokáží polohu odhadnout ze tří.
Ještě před nějakými patnácti lety byl problém se stromy, domy, atd.
A jseš si jistej, že používáš NavStar a nikoliv Galileo ???
2004 Příspěvky: 20531 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: st červen 18 2025, 7:43 Předmět:
Asi si budu muset navigaci v autě aktivovat. Je tam celých pět let a ještě jsem ji nezkoušel. Konečně - nemám s tím dodnes ani mobil spárovaný, a ten tak třikrát do roka s mapami poslouží, když je nouze nejvyšší, a potkám se s nějakou nečekanou uzavírkou, jako v dubnu kolem Libice (zrovna na dvaatřicítce začali uzavírat mosty u Dymokur, ale místo značení ještě dopoledne stála napříč přes silnici tatrovka; cedule a závory tam byly až odpoledne). V Libici, když jsem tu aplikaci zapnul, se mi mapy v mobilu vůbec nechytaly, nesmyslně skákaly o pár kilometrů mimo. Ale nechal jsem to zapnuté. V Kolíně se to nějak srovnalo a na zpáteční cestě z Kolína, kdy jsem nikdy žádnou navi nepotřeboval, se to chovalo vzorně, ba dokonce to vědělo, kde je jaká uzavírka.
Bylo to moje teprve asi desáté využití navigace za posledních 53 let a zrovna, když mohla být jednou užitečná, se to heblo na mě vyignorovalo a vymlouvalo se na absenci GPS signálu...
Zaslal: st červen 18 2025, 9:22 Předmět:
Najezdil jsem teď přes 1000 km po Sicílii, vše podle navigace (skoro nové auto z půjčovny, velký display).
Problémy nebyly.
Běžně navigaci nevyužívám, moje skoro plnoleté vozidlo nemá nic takového integrované, a kdybych si dal mobil někam na palubovku, tak na něj pořádně nevidím (do dálky vidím dobře).
Ale osoba blízká dělá v Brně na letišti na věži, měli tam několikrát ČTÚ, lovili (většinou) zahraniční kamioňáky, kteří se snaží ojebávat mýto, dokázali je zaměřit právě i podle dysfunkcí GPS. Tak třeba jsi natrefil na někoho podobného. _________________ Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Zaslal: st červen 18 2025, 9:34 Předmět:
Kolik bylo dostupných satelitů, nevím. Měl jsem starosti točit volantem. A který systém Waze používá, to se budu muset podívat někam do konfigurace. Nikdy mě to nezajímalo páč to fungovalo bez problémů. Ale prý se prodávají rušičky GPS signálů právě pro rušení el. tachogeafů a knihy jízd. Nevím jaký to může mít dosah ale pokud by to měl někdo kolem? Nakonec zarušit 1575,42MHz nebo 1227,6 asi nebude takový problém. _________________ ..to bude jen ňákej odpůrek
Tohle se povedlo ještě Soňákům u malého mobilu Experia D2. GPS fungovala, v té době počáteční načtení trvalo klidně minutu dvě, ale pak už OK. Ovšem jakmile se osadila SD karta, najednou to nevidělo družice nebo jen pár a podobně. Komunikace s kartou zarušila GPS příjem.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19559 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: st červen 18 2025, 17:42 Předmět:
mi-ro napsal(a):
Stalo se mi to prvně, v pátek 13.6. jsem projížděl obchvat Jihlavy,
V kolik hodin? Já jel mezi 11-13 do Teplic přes Mnichovo Hradiště a zpátky 17-19 a protože to tam moc neznám, jel jsem podle TomToma a žádnej problém.
Nejel za tebou nějakej kamioňák? _________________ Jirka
Navigaca co je dlouho mimo se synchronizuje buď sto let, nebo si musí natáhnout přibližný polohy satelitůch třeba ze lžinternetu. Navíc se jednou za čas na satelitech resetujou hodiny, a to starý zařízení nemusijou dát vůbec: https://en.wikipedia.org/wiki/GPS_week_number_rollover
Zaslal: čt červen 19 2025, 5:32 Předmět:
Jirko (Celeron)' bylo to cca v 10h a kamionů bylo kolem hafo jako na trase z Jihlavy do Znojma. A ano, studený start jakékoliv navigace je dlouhý. Musí vyhledat satelity, synchronizovat hodiny, pochopit kde se nachází a polohu vložit do mapového podkladu. Zatímco start že stby předpokládá že pokracujes tam kde jsi skončil. Jen dorovná clock a jedeš. _________________ ..to bude jen ňákej odpůrek
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19559 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: čt červen 19 2025, 9:56 Předmět:
To máš pravdu. Z vypnutýho stavu mi 3 roky starej TomTom startuje kolem půl minuty a z toho mu nejdýl trvá sežvejkání cca 9GB mapy celý Evropy. Aspoň to píše. Ze spánku jede okamžitě po otočení klíčkem. _________________ Jirka
Mám na stole prototyp udělátoru s ublox M10M a ještě není osazena zálohovací baterie pro assisted start a div se 30s po zapnutí už reportuje polohu s přesností na desítky metrů aniž bych cokoliv nastavoval.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.