Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Je to marný, je to marný, je to marný

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> SMS
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
tomasjedno

PříspěvekZaslal: po červen 16 2025, 15:48    Předmět: Je to marný, je to marný, je to marný Citovat

Nechali jsme si zrekonstruovat domovní plynovou kotelnu. Úplně na konec přišel borec od Vaillantu, instaloval teplotní čidla, zprovoznil systém a odešel.
Když se v noci ochladilo, udělal jsem topnou zkoušku a nestačil jsem zírat.
Regulace teploty vody do stoupačky ÚT courala od dorazu k dorazu (směšovací ventil) a nejevila snahu se ustálit. Teplota na teploměru stoupačky courala mezi 22 °C a 50 °C. Tak jsem zkoumal, jak jsou namontovaná teplotní čidla.
Jímková čidla Ø 6 mm. Jedno jenom zastrčené pod termoizolaci trubky a druhé dokonce šikmo do té izolace zapíchnuté. Tepelný kontakt s trubkou mizivý.
I nechal jsem si poslat dotyčného technika zpátky na místo, aby to provedl profesionálně. Dostavil se vybaven plastikovou elektrikářskou vázací páskou na kabely s tím, že to teda k té trubce přitáhne. O příložných čidlech ani sponách pro příložnou montáž jímkových čidel v životě neslyšel, “my to takhle u Vaillantu děláme a nikdo si nestěžoval”, “to, že regulační ventil furt courá od dorazu k dorazu, je normální”.
Marnost nad marnost, nechápe základní principy regulace a odcházel s přesvědčením, že má pravdu a že si vymýšlím ptákoviny.
Sorry, musel jsem si tu postěžovat.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Valdano

PříspěvekZaslal: po červen 16 2025, 17:50    Předmět: Citovat

Stonková čidla patří do jímky a ne je vázat páskou k trubce. Když už ne jímka tak příložné čidlo. To je běžná praxe co pamatuji za cca 30 let v oboru MaR. Takže Vaillant zřejmě už nemá na to, aby zaplatil solidní zaměstnance v oboru a má tam asi jen podobné "prasáky". Stěžujte si u nadřízených toho "pracanta" a sdělte jim, že jestli to nevyřeší pořádně tak, že jim uděláte takovou "negativní reklamu", na kterou budou vzpomínat ještě za mnoho let. Od techniků Viessmanna jsem zatím něco takového nezažil, ale třeba jsem měl jen štěstí.
tomasjedno

PříspěvekZaslal: po červen 16 2025, 18:29    Předmět: Citovat

A to to ještě ten dobytek chtěl vázat plastikovou páskou, která až se roura rozhicuje na 60 °C tak povolí Vozeďbouch
Sandal

PříspěvekZaslal: po červen 16 2025, 20:37    Předmět: Citovat

Někdy se člověk diví, co řemeslník dokáže udělat za prasárnu. Proč to ty lidi dělaj, nechápu. Lenost, blbost, lhostejnost?
Mne třeba jezdí na pravidelný servis firma na tepelný čerpadlo, tak s technikem kecáme, a kecáme, a sleduju (protože to platím) co všechno dělá, a nedělá. Ze těch 7 kontrol proběhla jen jediná komplet v pořádku. Skoro vždy se technik na něco vy..al. Má ssebou seznam úkolů na papíru co má udělat, a postupně to odfajfkovává. Jeden technik už to měl odfajfkovaný předem Shocked , ale byl to ten, co provedl kontrolu správně.

Celeron

PříspěvekZaslal: po červen 16 2025, 22:32    Předmět: Citovat

Na co servis tepelnýho čerpadla? Mám PZP Semechnici vzduch - voda už 28 topných sezón a servisáka jsem volal jen jednou, poprvé vloni protože bylo podezření na únik chladiva. Jinak na odečtení pěti tepelných sond a porovnání jejich rozdílu teplot a vyčištění bordelu ve výparníku si vystačím sám. Únik se nakonec nepotvrdil, je tam váhově stejně jako při instalaci. Spíš to vypadá, že už scroll není ideálně těsnej. Tak se časem vymění a tepelko mě nejspíš přežije.

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
BOBOBO
Doporučuje se dohled moderátorů

PříspěvekZaslal: út červen 17 2025, 7:59    Předmět: Citovat

Myslím si , že to není člověk , který studoval tuto odbornost , bude to třeba ..... nebudu jmenovat , nebo mne třeba holiči sežerou . Laughing Laughing proto se těžko odsuzuje , protože ho mohl školit člověk podobného rangu a on je přesvědčen , že to dělá dobře . Z popisu je patrné , že je přesvědčen . A proto je na spotřebiteli , aby si postěžoval tak , aby docházelo k nápravě . Pokud podepsal převzetí díla , měl by držet hubu . Řemeslníků toho označení je již jen pár a proto se snažím vše co jen jde zajistit samoobslužně .
bu2520

PříspěvekZaslal: út červen 17 2025, 8:13    Předmět: Citovat

Nevíme, jestli ten "technik" neabsolvoval školení, kde mu to někdo nalil do hlavy, popřípadě, pan šéf řekl nemáme příložná čidla strč tam toto je levnější a máme jich dost. A postupem času se z toho vyklubal šlendrián. A je jen smůla, že to viděl člověk , který má ty znalosti, kdežto klasický servisák, má nacvičených pár úkonů, ale touha po vlastním poznání je potlačena hned v zárodku "vševědoucím" šéfem.
Zrovna teď řeším u dost kritických modulů zapojení 7805 , která je chráněná na vstupu 36V oboustranným transilem , na vstupu má elyt 10 µF na výstupu 47µF a žádná blokovací keramika. Ale pan konstruktér to tak vymyslel a oprava musí ctít původní zapojení.
tomasjedno

PříspěvekZaslal: út červen 17 2025, 8:42    Předmět: Citovat

BOBOBO napsal(a):
Pokud podepsal převzetí díla , měl by držet hubu .
K převzetí díla pochopitelně ještě nedošlo, ale to není podstatné. Tohle je typická skrytá vada a tu je možno reklamovat i po převzetí.
BOBOBO
Doporučuje se dohled moderátorů

PříspěvekZaslal: út červen 17 2025, 8:45    Předmět: Citovat

Pokud není v konstrukční dokumentaci jasně na výkresu uvedena vestavba čidel , nebude to nikdy vada .
EKKAR

PříspěvekZaslal: út červen 17 2025, 10:46    Předmět: Citovat

tomasjedno napsal(a):
BOBOBO napsal(a):
Pokud podepsal převzetí díla , měl by držet hubu .
K převzetí díla pochopitelně ještě nedošlo, ale to není podstatné. Tohle je typická skrytá vada a tu je možno reklamovat i po převzetí.
A hlavně, zákazník není povinen mít znalosti potřebný ke zjištění správnosti montáže - od toho je montážní/servisní technik, kterej by měl mít příslušný školení a případný přezkoušení od výrobce. To je jako byste museli umět v krámě rozpoznat, jestli byl rohlík upečenej přesně podle receptu a technologie nebo jestli ve fabrice správně namotali a naimpregnovali vinutí motorku v kupovaným přístroji, nebo jestli vám obkladač správně namíchal lepidlo pod dlaždice. Správnost montáže co do použitejch materiálů i postupů prostě musí garantovat dodavatel, ne zákazník.

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sandal

PříspěvekZaslal: út červen 17 2025, 14:56    Předmět: Citovat

Celeron napsal(a):
Na co servis tepelnýho čerpadla? Mám PZP Semechnici vzduch - voda už 28 topných sezón a servisáka jsem volal jen jednou, poprvé vloni protože bylo podezření na únik chladiva.

Servis ke mne jezdí spíše tak nějak ze setrvačnosti 2 roky. Předcházejících 5 let jsem měl podepsanou servisní smlouvu, kvůli záruce a blablabla, stejně kdyby se něco podělalo, tak si myslím, že bych to platil ze svýho. Ptal jsem se technika na životnost scrollu, a povidal, že minimálně dalších 15 let pojede bez problému, a spíše ještě déle.
Jinak máš pravdu, vyčistit venkovní jednotku, změřit proud kompresoru, vyčistit filtr, podlahového topení, dofouknout expanzku, změřit únik R410, tlaky chladiva, umím taky. Technik mi nechtěl prozradit, co používá za chemii, na výparník(kondenzátor), On to nastříká nějakou srágorou, pár minut to působí, a pak opláchne vodou, a odtokem kondenzátu teče sajrajt, aniž by to mechnicky nějak čistil. Pustí i případný lišej a řasy. Asi je to jejich know how.

kejki

PříspěvekZaslal: út červen 17 2025, 18:49    Předmět: Citovat

Ohledně přípravku asi stačí napsat na e-klimatizace.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> SMS Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: