Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Zemní mikrofon, geofon?

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Sháňka po přístrojích, součástkách nebo náhradních dílech
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mwt

PříspěvekZaslal: po červen 16 2025, 7:32    Předmět: Zemní mikrofon, geofon? Citovat

Zdravím vespolek.
Pídím se po nějakém zemním mikrofonu (geofonu). Používá se to obvykle na hledání poškozeného potrubí. Ale potřebuji tu věc na neobvyklé použití, takže mne zajímá případně i nějaké starší provedení nebo i nekompletní/částečně nefunkční.

Budu rád i za tip kde se zeptat.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
HF_Tech

PříspěvekZaslal: po červen 16 2025, 8:07    Předmět: Citovat

To chceš půjčit nebo koupit nebo vyrobit?
Amatérsky se to nechá vyrobit z pieza nebo malého tenzometru - ten snímá přes hrot, který se lehce zaboří do hlíny nebo opře o dlažbu. V Praze to mají bývalí kolegové, ale půjčí to jenom s obsluhou za cenu, kterýá se ti nebude líbit.
stefan31

PříspěvekZaslal: po červen 16 2025, 8:22    Předmět: Citovat

Mám : Ultrazvukový snímač úniku plynov a kvapalín USUPAK 1, vrátane dokumentácie, starší výrobok, predpokladám, že bol málo používaný, ak vôbec .... ak teda hľadáš niečo také ....

Stefan31
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mwt

PříspěvekZaslal: po červen 16 2025, 8:41    Předmět: Citovat

HF_Tech napsal(a):
Amatérsky se to nechá vyrobit z pieza nebo malého tenzometru - ten snímá přes hrot, který se lehce zaboří do hlíny nebo opře o dlažbu. V Praze to mají bývalí kolegové, ale půjčí to jenom s obsluhou za cenu, kterýá se ti nebude líbit.

Chci to koupit, protože nějak nestíhám se věnovat vývoji už vyvinutého... Snímač mne až tak netrápí, s tím bych si poradil a hlavně ho chci něčím jiným nahradit. Spíš ta část zpracování signálu.
Pokud potřebuji, tak si půjčuji moderní strojovnu - ale do té nemůžu "vrtat" jak bych potřeboval. Cena té legrace půjčení/půjčení s obsluhou je mi známa a nedivím se - on to taky nemůže dostat do ruky kdejaký roura.
mwt

PříspěvekZaslal: po červen 16 2025, 8:46    Předmět: Citovat

stefan31 napsal(a):
Mám : Ultrazvukový snímač úniku plynov a kvapalín USUPAK 1, vrátane dokumentácie, starší výrobok, predpokladám, že bol málo používaný, ak vôbec .... ak teda hľadáš niečo také ....

Stefan31

No, to zní zajímavě. Dala by se poslat ta dokumentace k přečtení (jestli by to šlo použít)? Zkusím mezitím nastudovat principy zpracování signálu...i když tak od oka tuším, že se ten UZ princip používá jinak než potřebuji. Ale rád se podívám. Případně pokud je potřeba tak přes SZ.

Díky.
HF_Tech

PříspěvekZaslal: po červen 16 2025, 8:54    Předmět: Citovat

mwt napsal(a):
HF_Tech napsal(a):

Chci to koupit, protože nějak nestíhám se věnovat vývoji už vyvinutého... Snímač mne až tak netrápí, s tím bych si poradil a hlavně ho chci něčím jiným nahradit. Spíš ta část zpracování signálu.
Pokud potřebuji, tak si půjčuji moderní strojovnu - ale do té nemůžu "vrtat" jak bych potřeboval. Cena té legrace půjčení/půjčení s obsluhou je mi známa a nedivím se - on to taky nemůže dostat do ruky kdejaký roura.

Vyhodnocovat to cheš jak?
Mám něco podobného - USB stick kde se data z 24bit ADC převodníku přenášejí do tabletu, kde se počítá a zobrazuje FFT pomocí Pythonu nebo se měřená hodnota nechá zpracovat na PC jako externí USB zvukovka.
mwt

PříspěvekZaslal: po červen 16 2025, 9:44    Předmět: Citovat

Odstraněna citace předcházejícího příspěvku, viz bod 4f "Pravidel". jimirek

Předběžně na vyzkoušení jsem počítal s vlastním uchem Smile Proto mne napadl ten geofon, protože už dřevních dob obsahují ty zesilovací/měřicí boxy různé filtry a omezení špiček - které se mi právě nechce vymýšlet.
Zdroj signálu mám a co z toho leze je něco podobného jako když dopadne kapka na hladinu vody. I kmitočtově - tj. nějaké jednotky Hz. Na tom jsem to chtěl vyzkoušet a pak případně přemýšlet nad změnou vstupního signálu. Zpracování digitálního signálu je super, ale chce to mít v terénu nějaký noťas nebo tablet - a to není možné vždycky. Nicméně i to by mne jistě zajímalo minimálně pro tu možnost dalšího vývoje.
Pro první krok si ale myslím, že ucho není úplně od věci, zejména kdyby se mi podařilo do druhého ucha dostat vhodný referenční signál Smile
Artaban001

PříspěvekZaslal: po červen 16 2025, 11:49    Předmět: Citovat

Geofony byly hojně okolo Mušova. Hledali tím ropu. Uprostřed pole buď odpálili nálož, nebo speciální vibrátor udělal ráz a pole geofonů přijímalo odrazy - a tak se vyhodnocovalo podloží - možná tam ještě jsou a možná, pokud to už zrušili, se ty červený kostky dají sehnat někde v bazaru.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
HF_Tech

PříspěvekZaslal: po červen 16 2025, 13:44    Předmět: Citovat

mwt napsal(a):
Odstraněna citace předcházejícího příspěvku, viz bod 4f "Pravidel". jimirek

Předběžně na vyzkoušení jsem počítal s vlastním uchem Smile Proto mne napadl ten geofon, protože už dřevních dob obsahují ty zesilovací/měřicí boxy různé filtry a omezení špiček - které se mi právě nechce vymýšlet.
Zdroj signálu mám a co z toho leze je něco podobného jako když dopadne kapka na hladinu vody. I kmitočtově - tj. nějaké jednotky Hz. Na tom jsem to chtěl vyzkoušet a pak případně přemýšlet nad změnou vstupního signálu. Zpracování digitálního signálu je super, ale chce to mít v terénu nějaký noťas nebo tablet - a to není možné vždycky. Nicméně i to by mne jistě zajímalo minimálně pro tu možnost dalšího vývoje.
Pro první krok si ale myslím, že ucho není úplně od věci, zejména kdyby se mi podařilo do druhého ucha dostat vhodný referenční signál Smile

Pak mám ještě destičku s INA129 + LT1010 jako předzesilovač dlouhý kabel k osciloskopu. To jsem potřeboval něco měřit na dlouhém kabelu. Na vstup jde připojit téměř cokoliv. Zesílení se nastaví odporem. Jenom jsem neřešil DC offset na výstupu. Místo osciloskopu jdou připojit sluchátka. Pokud budou mít 32 Ohm a víc, tak by jim DC offset neměl vadit.
rudolf02

PříspěvekZaslal: po červen 16 2025, 15:19    Předmět: Citovat

No já neví, ale nebyly ty mršky součástí ochrany naší hranice po 2SV? Pamětníci mluvili o padesátých letech minulého století.
Byly to "koule" obalené umělou hmotou s dvěma dráty a cca 10cm silnějším bodcem pro zabodnutí do země. Když se s tím zaštěrchalo, něco se tam pohybovalo se slušnou setrvačností, na drátech se objevilo napětí. Bylo to docela citlivé, snímalo to kroky na pár metrů. Nedalo se to použít, rušil to silniční provoz nedaleké cesty.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Sháňka po přístrojích, součástkách nebo náhradních dílech Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: