U tohoto osciloskopu je velmi problematické nastavování vertikálního zesilovače. V dávné době, jsem se při jeho stavbě s tím dlouho zabýval, ale výsledek nebyl nikdy dost uspokojivý. Toto trápení jsem vyřešil zhotovením nového, modernějšího zesilovače, který byl popsán asi v RK3/74. Obrazovku jsem nahradil B7S2. Přikládám 2 foto z provedené úpravy.
Možná se najou bastlíři, kteří mají lepší zkušenost, ale bohužel já jsem to vyřešil takto.
Všem bastlířům přeji jen vše dobré.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19517 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: pá červen 13 2025, 16:05 Předmět:
RK3/1974 byla výborná kuchařka na měřící metody všeho možnýho pomocí osciloskopu. V podstatě jsem se na tom časáku vyučil na osciloskopistu.
Ve škole byl jen jeden funkční Křižík a na něj nás vyučující nechtěli pouštět aby jsme ho nerozbili. Takže doma s vlastním bastlem podle sešitku Radioamatérská škola č.36 "Miniaturní dvouelektronkový osciloskop" co kdysi vydávaly Drobný zboží nebo co to bylo. _________________ Jirka
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33895 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: pá červen 13 2025, 17:47 Předmět:
Celeron napsal(a):
... Takže doma s vlastním bastlem podle sešitku Radioamatérská škola č.36 "Miniaturní dvouelektronkový osciloskop" co kdysi vydávaly Drobný zboží nebo co to bylo.
Nejdřív Pražský obchod potřebami pro domácnost, pozdějc ELEKTRA, prodejna radiotechnického a elektrotechnického zboží, nakonec Domácí potřeby, furt na stejný adrese Praha II, Václavské náměstí 25. Dvouelektronkovej škopíček s pásmem 16Hz až 0,1MHz vyšel v příčurce č.36, s obrazovou baňkou 7QR20, osazení 2x pentoda (1x EF80 nebo E180F, případně EF861 + 1x EL83). _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19517 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: pá červen 13 2025, 22:53 Předmět:
Nejmenovalo se to Karle nakonec Diamant? V suterénu prodejna součástek. 7QR20 jsem koupil právě tam, jestli mě paměť neklame, stála normalizačních 155 Kčs. A za mnou ve frontě stál Karel Černoch. Co sháněl už nepamatuju. Tenkrát měl zrovna dlouhej zákaz kvůli "Píseň o mé zemi". _________________ Jirka
Zaslal: so červen 14 2025, 0:10 Předmět:
Netuším, v tý době jsem se patrně ještě nebyl schopnej pohybovat vlastní silou a byl jsem houpán v tátovejch trenclích ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
2004 Příspěvky: 20488 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: so červen 14 2025, 6:21 Předmět:
7QR20 se dala koupit i v Pardubicích ve Smilovce (tam jsem ji kupoval na podzim 1969, ceny byly stálé, protože úředně stanovené: 155 Kčs). Ale muselo se to vyšlapat, kdy zrovna co dostali, ani zdaleka ne pokaždé jsem tam napoprvé sehnal, pro co jsem tam přišel.
Slavná Hruškova věta "neseženete-li, nahraďte to tím, co seženete..." ještě nebyla zformulována (autor tehdy ještě ani v plánu nebyl), ale uplatnila se častěji, než po jejím vyhlášení.
Jako študáci jsme častěji vymetali bazary za rohem u podjezdu a druhý na rohu náměstí za Zelenou bránou. S mimotolerantními součástkami tolik nebolelo, když nepřežily naše pokusy, a někdy nás to docela vyškolilo.
V Praze to byl Diamant, ale zajímavější pro nás tehdy byla Elektronika Ve Smečkách, Radioamatér v Žitné a bazar v Myslíkově, od půlky sedmdesátek ještě pasáž Compo na Karláku - mezi prodejnami do deseti minut pěšky.
Založen: Feb 21, 2011 Příspěvky: 3549 Bydliště: Český Středozápad (JO70AD)
Zaslal: so červen 14 2025, 6:29 Předmět:
Ono toho bylo víc - Martinská ještě byla v dosahu těch deseti minut, pak ještě Budečská, Dlouhá, bazar vyšehradská a další, ale to už byl větší perimetr. Jó to byly časy, než to člověk všechno oběhl a vystál fronty... _________________ Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Zaslal: so červen 14 2025, 7:48 Předmět:
V okolí toho Václaváku ještě pamatuju prodejnu Kovomatu v Růžovce - tam jsem jezdíval shánět i hnilíkový profily na chladiče a podobný zvěrstva ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Založen: Feb 21, 2011 Příspěvky: 3549 Bydliště: Český Středozápad (JO70AD)
Zaslal: so červen 14 2025, 17:06 Předmět:
Jj, teď je tam snad nějakej PC bazar _________________ Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.