Zaslal: so září 19 2020, 23:19 Předmět:
Nezaberie nic. Viackrat vyskusane na roznych spinacoch. Spinac by sa musel rozobrat a vycistit mechanicky znutra - v tomto pripade to znamena odrezat plastove zatavene kusky a po vycisteni zlepit.
Spinace maju zvyseny prechodovy odpor. Kedze ich je tam vela (u mna 47 kusov), tak su k procesoru pripojene cez odpory roznych velkosti. Prechodovy odpor spinaca tento system rozhodi, takze tlacidla vykonavaju ine funkcie - napr. stlacim TUNER a prepne sa to na CD. Na druhy alebo treti pokus to prepne spravne. Preto je najlepsie sa s tym nesrat a vymenit vsetky.
Ahoj, dostal jsem tohoto veterána na opravu, čekal jsem klasiku, elektrolyty, případně odejíté tranzistory v různých regulátorech napětí, mrtvý hybrid STK...
Vypadá to, že odešel jeden ze dvou MCU co to řídí. Chová se to tak, že po stisknutí POWER se roztočí motor kazeťáku a nelze navolit z jakého vstupu to má hrát, taky se zastaví čas na displeji, vypadá to na nějakou chybu v programu, kdy to někam skočí a umře - poškozená EPROM. Troufám si tvrdit, že vše okolo jsem prolezl a vypadá to opravdu na ten MCU.
Tento MCU řídí tuner a ladění, logiku kazet, zapnutí/vypnutí, CD přehrávač, hlasitost, volbu vstupu.
Druhý MCU je pomocný pro obsluhu ekvalizéru a spektrák - ten žije a příslušné věci jde ovládat. Zajímavostí je, že si ty MCU žijí svými životy a spojuje je jen výstup IR receiveru pro dálkový ovladač
Takže pokud by někdo měl v šuplíku LC67216A-4918 tak ho beru to číslo za pomlčkou je zřejmě PN kód Aiwy pro naprogramovaný MCU. Případně i nefunkční vrak z odpáleným zesilovačem a pod. by mohl pomoct.
Velice mě překvapilo, že řemínek u kazetových mechanik stále drží, je to stroj z roku 1994 - podle razítka na PCB CD playeru.
2004 Příspěvky: 20488 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: čt červen 12 2025, 13:24 Předmět:
Tam nedoběhne některý test, obvykle nedotočí servo kazeťáky do výchozího stavu. Počítač vyhodnotil, že něco není v pořádku, a, dokud nebude, nebaví se s nikým.
Může to dělat i svod v některém tlačítku.
Napřed musíš zjistit, jestli jsou splněné všechny podmínky pro to, aby zařízení uznalo, že je čas nechat se ovládat.
Dle zkušeností dokážou odcházet EPROM v měřících přístrojích Metra Blansko a pod - ikdyž mají okénko zalepené. Takže bych se nedivil, kdyby se to stalo i tady. Taky je možné, že ten obvod dostal nějaký kopanec od napájení, byly poschlé všechny elektrolyty ve zdroji 12V->5.4V pro napájení MCU.
Krom zdravých řemenů mě ještě překvapilo, že VFD displeje celkem pěkně svítí a ani nejsou poschlé kondy v AC napájení jejich žhavení - to bývalo taky časté.
Jedno z podezření bylo i na zkrat v displeji, to se ale neukázalo. Buzení displeje se zde používá i pro buzení linek kláves, kdy je multiplexní kontrolér displeje synchronizován na HW úrovni se vstupy pro skenování klávesnice - klávesnice a displej jsou na společných pinech MCU. Ikdyž je to v tom selkém stavu, kdy to ani nejde vypnout tlačítkem POWER, tak pulzy pro buzení displeje běží, nejspíš proto, že řadič displeje je nazávislý na běhu MCU jako takového.
Tam nedoběhne některý test, obvykle nedotočí servo kazeťáky do výchozího stavu. Počítač vyhodnotil, že něco není v pořádku, a, dokud nebude, nebaví se s nikým.
Může to dělat i svod v některém tlačítku.
Napřed musíš zjistit, jestli jsou splněné všechny podmínky pro to, aby zařízení uznalo, že je čas nechat se ovládat.
Díky za povzbuzení, ještě to nevzdávám každá z mechanik má svůj hall snímač. Ručním ťukáním do elektromagnetů jsem mechaniky nastavil asi do polohy převíjení a oba hally dávají obdélníky se střídou 50/50 a frekvencí 14.45Hz. Ještě zkusím projít obvody mezi 8bit expandery a samotnými elektromagnety - pokud by se třeba procesor snažil to nastavit do nějakého výchozího stavu a ono se to nedostalo dál.
Nemyslel jsem si, že by závada v kazetové mechanice odstavila celou věž - nikdy jsem se s tím nesetkal při opravách a zapínání různě polorozložených přístrojů tohoto typu.
Tak hodiny po stisku POWER někdy zmizí a někdy ne.
ohledně mask ROM nic nevím, měl jsem zato, že ten MCU má EPROM, která se bez okýnka dá vymazat asi jen rentgenem. V datasheetu jsem na konci viděl verzi s okénkem právě.
Měřil jsem dál co je na posuvných registrech ovládajících kazetové mechaniky a po stisku POWER je tam nahozen pouze bit pro rozjetí hlavního motoru, žádná snaha cvakat elektromagnety. Jednou se tam naleje 24bitů a pak je tam už ticho - jsou tam tři 4094 v daisy chainu
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19520 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: čt červen 12 2025, 17:29 Předmět:
Sejny napsal(a):
ten MCU má EPROM, která se bez okýnka dá vymazat asi jen rentgenem.
V Bydžově na chíře jsme s laborantem zkoušeli vymazat bezokýnkový 87H51. Starej roengen ještě na klasickej film. Laborant nastavil maximální výkon a dobu a vzdálenost cca 20 cm. Už to nevím přesně, expozice asi 10 sekund. Procáků jsem měl 5 ks, tak jsem jednomu dal 3x a dalšímu 6 x a tak dále. Na posledním se roengenka přehřála. Doma jsem je zkusil jestli jsou smazaný a ani jeden se nesmazal, a dokonce ani žádná změna obsahu se nekonala. Makaly ale všecky, tak se daly do zařízení s externí EPROM.
Později jsem ještě zkusil chlápka na svarový defektoskopii ve Škodovce. Nepřiznal jakým výkonem a jak dlouho do procáku smažil ale výsledek byl, že procesor jaksi neprocesoroval vůbec.
Takže to mazání roengenem je nejspíš "urban legend". _________________ Jirka
Rentgen je otázka, nezkoušel jsem to, jen někde četl
Každopádně po důkladnějším studiu DS to vypadá, že je to přesně jak píše rnbw prostě je to v tom chipu nějak zadrátované natvrdo během litografického procesu, nebo vypálené laserem? Těžko říct, každopádně typ procesoru je LC67216A a přímo na pouzdře(displej jde mírně nadzvednout) je vylaserováno -4918 stejně jako v servisní dokumentaci od té věže.
Kazeťákem to určitě není, procesor vyšle jen signál pro roztočení motoru a pak skončí v nějakém deadlocku, v mechanikách samotných jsou jen kontakty indikující PLAY, DIR kam je reverzováno, u nahrávací mechaniky REC protect. Pak taky detekce FE/Cr, ale ta vůbec nejde do MCU ale k hlavovým zesilovačům. Jsou tam teda hally detekující otáčení mechanik, ale signály z nich prochází až na piny K-SCAN tak jak mají. Zkusil jsem i vypájet všechny tlačítka - spíš ze zoufalství, na pinech K-SCAN se neobjevuje nic co by nasvědčovalo nějakým svodům v klávesnici. Prostě už mi z toho vychází jen to, že ten křemík nějak uhnil...
Dokud nestisknu POWER tak vše funguje, MCU si po resetu zinicializuje po SPI LM7001 PLL, které mu dává 8Hz obdélník ze kterého si pak MCU čítá čas, proběhne i nastavení všech posuvných registrů. Nakonec ono do té MCU desky moc signálů nejde směrem od analogové desky. Je tam těch 8Hz z PLL, flag od hlavového zesilovače, že se objevil signál(pro vyhledávání songů).
I to jsem zkoušel prověřit, na propojení mezi MCU a deskou CD přehrávače není na osciloskopu vidět ani náznak komunikace.
Dle zkušeností z oprav podobných zařízení se mi nikdy nestalo, že by nějaká věž vyžadovala mít připojenou CD mechaniku aby vůbec šla zapnout, totéž u kazety. Tím nechci tvrdit, že to tak musí být vždy, zase tak moc mi toho rukama neprošlo - věci od rodiny a kamarádů.
Založen: May 13, 2009 Příspěvky: 5628 Bydliště: BA-Petržalka :(
Zaslal: so červen 14 2025, 10:11 Předmět:
Neviem ako tento model, ale NSX-S70 funguje normálne aj s odpojenou magnetofónovou mechanikou. Nezamrzne to ani keď sa zvolí ako vstup. Na nejakú inicializáciu CD meniča to tiež nečaká, v prípade zlej gumičky je počuť akurát že ten motor ide dlho naprázdno, pritom sa už dá ovládať všetko ostatné. _________________ Som proti budovaniu nechutne drsných červených cyklociest, je to hnus.
Ideológie developerov niesu kompatibilné so šťastným životom. Ide im iba o zisk.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3
Strana 3 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.