Je to 0.1 F, 0.1µF, 0.1nF, 0.1pF? Začínám chápat, proč nás na průmce tak jebali za vynechávání jednotek.
Je nějaký úzus, jak tu kapacitu jednoznačně určit? Třeba odpor 1.5k je 1.5kΩ, to je jasné, ale co je kapacita 0.1? Pokud na to úzus není, nevíte někdo, kolik to má být?
Taky u zvýšení proudu pomocí tranzistoru je RC člen, kde je jen "Select R1 a C1 for optimum stability", ale ani náznak, s jakými hodnotami by měl člověk začít experimentovat. Našel jsem někde hodnoty 100Ω a 100pF, ale to mi přijde podezřele málo. Nemáte s tím někdo zkušenosti?
Zaslal: st leden 08 2025, 17:34 Předmět:
bflmpsvz napsal(a):
...Je to 0.1 F, 0.1µF, 0.1nF, 0.1pF? Začínám chápat, proč nás na průmce tak jebali za vynechávání jednotek...
Máš pravdu. Mohli to tam napsat. V jejich oblasti ten úzus asi funguje a nikdo to neřeší. Možná nevědí jak napsat znak µ.
Musíš zkusit kvalifikovaně odhadnout, která varianta platí. Ve Faradech to asi nebude, že? Cítíš sám že 0,1F se tam nehodí.
Zrovna tak hodnota 0,001pF je nemyslitelná - to není ani kapacita kousku vodiče. Hodnota 0,0022nF bude taky blbost.
Takže zbývají jen uF.
Ještě k tomu "Select R1 a C1 for optimum stability". V následujícím zapojení jsem se postupně dostal k hodnotám v obrázku. Potřeboval jsem, aby UV LED teklo 350mA (raději o kousek méně, je to 1W LED).
Vždycky když jsem potenciometrem stanovil rozsah odporu v RC článku (s malým odporem to kmitá a s velkým taky, ale je tam někde úzké pásmo stability) a osadil jsem pevný odpor někde uprostřed, stejně to nakonec v závislosti na asi postavení planet nebo nadmořské výšce více či méně kmitalo. Že jsem raději nepoužil jen odpor místo celého bastlu, stejně to budu vždycky napájet z 5V...
Zaslal: út červen 10 2025, 21:13 Předmět:
Dej si tu LED diodu mimo regulační obvod. Třeba až úplně dolů za rezistor 0,1ohmu. Mohlo by se to zklidnit.
Jinak za mých mladých let se běžně používal jednoduchý zdroj proudu jen ze dvou tranzistorů a rezistorů. Fungovalo to na tu jednoduchost obstojně a problémy s tím myslím nebývaly.
Normální člověk v 21 století pro napájení LEDky použije LED driver. Tenhle 40let starý krám hoď do koše kam patří.
No ale kouzlo toho starého krámu je v tom, že mu stačí 0.065V na snímacím odporu, a jemu samotnému stačí 1V. Pokud chci z 5V napájet LED, která sama má úbytek 3.4V, tak žádný LED driver neobstojí, a už vůbec ne na 350mA.
VASEK_W napsal(a):
Dej si tu LED diodu mimo regulační obvod. Třeba až úplně dolů za rezistor 0,1ohmu.
Ten samý problém. Musí zbýt alespoň 1V na LM334, a to už se při napájení z 5V nevejde.
No ale kouzlo toho starého krámu je v tom, že mu stačí 0.065V na snímacím odporu, a jemu samotnému stačí 1V. Pokud chci z 5V napájet LED, která sama má úbytek 3.4V, tak žádný LED driver neobstojí, a už vůbec ne na 350mA.
Kouzlo moderních LED driverů je v tom, že na vstupním napětí prakticky nezáleží Například použitím MT9284 + 4 drobných součástek můžeš napájet z obligátních 5V sedm bílých ledek v sérii.
A hlavně, máš jistotu že to bude fungovat, narozdíl od podivných bastlů s vykopávkami jež používali v mládí dnešní důchodci.
MT9284 byl jen jako obecný příklad, obvod na který jsem namátkou klikl jako první. U distributora kde jsem ho našel mají v kategorii LED driverů přes 6000 typů obvodů. Když si tam najdeš buck-boost měnič, tak samozřejme může být napětí vyšší i nižší než napětí LED, pokud je něco takového potřeba.
Zaslal: st červen 11 2025, 21:45 Předmět:
bflmpsvz napsal(a):
Tak si zkus na zapojovací pole postavit ten dvoutranzistorový stabilizátor proudu co jsem o něm psal, a proměř si jeho parametry pro tu LED při napájecím napětí 5V, jestli by to zapojení vyhovovalo.
Na funkci mu stačí max do 1V co se na něm ztrácí, tak z pěti voltů máš ještě rezervu.
P.S. Namiesto tych 15Ω by som tam ocakaval tak 1k5.
Bylo to stabilní - alespoň někdy - v rozmezí cca 10Ω - 50Ω. Ale nerozumím pořádně, co tam probíhá, a jestli by nebylo lepší ten RC člen zapojit pod tu diodu, tedy mezi V+ a R. Nenapadlo mě to zkusit, a teď už se mi nechce to zase překopávat.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.