Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Opravuje někdo nepodporované programátory Elnec?

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poptávka služeb, nabídky zaměstnání
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
eleferner

PříspěvekZaslal: út červen 10 2025, 12:11    Předmět: Opravuje někdo nepodporované programátory Elnec? Citovat

V praci mame programator Elnec BeeProg+, ktery je uz nepodporovany. Minuly tyden se v nem neco podelalo a neprojde selftestem, ani nechce cist IO v ZIF patici. Psal jsem do Elnecu, ale tam mne vyfakovali, ze kdyz je nepodporovany, tak ho opravovat nebudou. Neni v CR nebo SR nekdo, kdo se v Elnecech vyzna a byl by schopen ho za uplatu opravit?

Pro uplnost sem dam podrobnejsi popis chyby. Minuly tyden jsem zkousel cist PIC v DIP28 pouzdru, ale programator zahlasil chybu:

Device overcurrent error on power signal on pin(s) 38 of DIL48 ZIF socket

To bylo divne, protoze pin 38 vubec nebyl zapojeny. Tak jsem do ZIF patice vlozil odporovy "pod" a udelal self-test. Vysledek byl:

L0218: Communication test ............ OK 0:00:00.1
L0219: RAM test ...................... OK 0:00:00.5
L0220: EEPROM test ................... OK 0:00:01.1
L0221: Supplies and DAC test ......... OK 0:00:01.0
L0222: Pindriver (TTL) test .......... ERROR: #0606H.

Zkousel jsem se osciloskopem divat na piny ZIF patice (resp. toho testovaciho "podu"). Na zacatku self-testu se na vsech pinech soucasne objevi stejne pulsy o vysce 3,8 V, viz snimek z oscaku. Kdyz zacne pindriver test, tak se na pinech 47 a 48 objevi jeste kratsi puls, ale pak hned test selze. Takze bych tipoval, ze problem neni v individualnim pinu, ale spise v necem spolecnem. Mozna zdroj nebo spinac programovaciho napeti?

Programator jsem rozkuchal, ale je velmi obtizne opravitelny. Jsou tam 3 oboustranne osazene DPS nad sebou, pricemz pro pristup k napajecim a pindriver obvodum je nutne odpojit horni desku s ridici logikou. Na nejake opakovane vypojovani, zkoumani funkce a zapojovani to opravdu neni. Kdyztak pozdeji muzu pridat nejake fotky.

Jinak pro komunikaci po USB a LPT je tam Infineon CY7C68013A, samotne programovani a cteni obstarava FPGA Xilinx Spartan XC2S50 a mensi XCS05. Pin drivery jsou dost slozite, obsahuji TPIC6595 a TD62783. Jako ochrana vstupu jsou pouzity vicenasobne "programovatelne" tyristorove ochrany SP720ABG. Take tam jsou 3 kusy vykonovych OZ L165, asi jako programovatelne zdroje napeti.

Elnec pulsy na zacatku testu.png
 Komentář:
 Velikost:  29.56 kB
 Zobrazeno:  8 krát

Elnec pulsy na zacatku testu.png

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zaky

PříspěvekZaslal: st červen 11 2025, 6:23    Předmět: Citovat

Na netu se řeší drivery TD62783. Asi bych zkusil projít piny patice a pokud se dostaneš k vývodům těch driverů, tak přímo výstupy driverů proti GDN a VCC pinům těch driverů diodtestem a hledal anomálii. To, že se "něco podělalo" hodnotíš, jako "to samo", nebo je nějaká indíce, že tomu bylo nějak pomoženo?
Yarda1

PříspěvekZaslal: st červen 11 2025, 20:46    Předmět: Citovat

eleferner napsal(a):
... Psal jsem do Elnecu, ale tam mne vyfakovali, ze kdyz je nepodporovany, tak ho opravovat nebudou...

Prý se stalo:
Na nějaké naší VŠ měli rentgen západní výroby a ten se jim porouchal. Tak zavolali firemního servisáka, ten se kouknul, prohlásil, že tak starý přístroj už opravit nejde. Ale že jiný rentgen toho typu se nedochoval, tak by ho odkoupili do firemního muzea.
Údajně to skončilo dobře - nějaké devizy se našly a když to dali dohromady s tím co dostali za ten starý, tak to na nový rentgen stačilo.

eleferner

PříspěvekZaslal: čt červen 12 2025, 15:08    Předmět: Citovat

Tak jsem z toho jelen. Pro vsechny Atmely programator hlasi "overcurrent error on power signal", ale nektere male PICy projdou:

ATtiny13 - DIP8, VCC na pinu 8 - hlasi chybu na pinu 21 programatoru.
ATtiny261 - DIP20, VCC na pinu 5 - hlasi chybu na pinu 24 programatoru.
ATmega8 - DIP28, VCC na pinu 7 - hlasi chybu na pinu 11 programatoru.
ATmega162 - DIP40, VCC na pinu 40 - hlasi chybu na pinu 13 programatoru.
PIC16F876 - DIP28, VCC na pinu 20 - bez chyb.
PIC24HJ32GP202 - DIP28, VCC na pinu 13, uvodni kontrola OK, ale pak neprecte ID cipu, vrati 0x0000.
PIC16C55 - DIP28, VCC na pinu 2, hlasi chybu na pinu 38 programatoru.

Chyba je opakovatelna, tj. pro ruzne kusy ATtiny13 je vzdy na pinu 21 programatoru. Ale jinak tam zadnou logiku nevidim. Ze servisniho potisku DPS se mi zda, ze piny na ZIF patici maji opacne cislovani nez na krabicce. Tedy ze pin 1 je v HW u horniho okraje programatoru, ale v SW a na krabicce namalovany u spodniho. A self-test s odporovym podem selze hned u hornich dvou pinu, ktere jsem nikdy nemel zapojene (realne IO se vzdy vkladaji ke spodnimu okraji). Jak jsem psal v OP, proto si myslim, ze nejsou vadne individualni drivery pinu, ale neco spolecneho. Bud zdroj programovaciho napeti, nebo jeho proudova pojistka, nebo neco takoveho.

A dalsi divna vec: self-test ISP rozhrani projde bez chyb. Provadi se tak, ze se do ZIF zapoji odporovy pod, ktery se kablikem spoji s ISP rozhranim. Pri testu se pouziva hornich 16 pinu ZIF, tedy tech stejnych, ktere ZIF self-testem hned na zacatku neprojdou.

Pristi tyden si mozna dokazu pujcit jiny Elnec (ale nesmim ho rozkuchat), tak na oscaku zkusim porovnat, jak vypadaji napeti na pinech dobreho a vadneho. Treba z toho vysleduji, ktery zdroj napeti (jsou tam 3 velke a asi 3 pomocne) by mohl delat problemy...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poptávka služeb, nabídky zaměstnání Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: