Zaslal: po červen 02 2025, 5:16 Předmět: Nákup elektro-drobností - kde a čo?
Pozdravujem všetkých,
zháňam kvalitný lak pájkovateľný na DPS v spreji. V našich končinách som narazil iba na tento produkt ( "dychtivě používán při výrobě..."):
http://www.avelektronik.cz/lak-na-dps-flux-lt-4-100ml-sprey.
Existje u nás nejaký kvalitny a overený lak, dostupný v našich eshopoch? Napríklad Kester v spreji a pod.?
Elektrolyty pre reštaurovanie elektrónkových rádií - do 47 uF a 450V. Nejaké elety som kúpil v GME, ale mám pocit, že sú to najlacnejšie čínske nízkej kvality. Podobne ďaľšie ehopy - Hadex, Avelektronik atď. Kde kúpiť kvalitné elyty? Napr. na TME by mohli mať aj niečo lepšie, nikdy som tam ale nenakoupoval a nepoznám kvalitu.
Zaslal: po červen 02 2025, 6:15 Předmět:
Důležitý je tvůj přístup . Opravuješ , aby fungovalo či restauruješ ? Obecně filtrační elyty nejsou tak namáhány pulzně , takže nějaká "zbytečně vysoká" kvalita netřeba . Správní restaurátoři ty filtrační elyty v hliníku rozpertlují a nový radkond dovnitř instaluji . Zrovnatak do vnitřních obalů svitků se původní svitek vytáhne a dovnitř trubičky zatmelí nový typ .
Pokud chceš mít jistotu, tak kupuj u velkých distributorů typu mouser nebo farnell. U těch co jsi vyjmenoval je to loterie. To už bych víc věřil Čínským dealerům jako LCSC, kde se u svého zboží nestydí přiznat různé Čínské obskurní výrobce, když od nich berou. Ale je to jen můj pocit, musel bys pohledat na internetu jestli neprodávají padělky. U polských šmelinářů je ale prodej padělků jistota.
Ty kondíky můžeš koupit s klidem v TME. SAMXON, Panasonic, WIMA.
Fóliáky do audio části je potřeba dát polypropylenové, ne polyester.
když chceš aby to vypadalo, tak to můžeš udělat jako tady: https://rayer.g6.cz/elektro/choral.htm
Moderní kondíky jsou podstatně menší.
Zaslal: po červen 02 2025, 8:48 Předmět:
Pár let nakupuji v TME , vybírám ověřené značky/ výrobce
Bez problémů
To že mají sídlo v Polsku hned neznamená že to je špatně
Dobré věci mají taky v SOS elektro,Banzai music..
Pred časom som nakúpil v GME značku Hitano. Pokiaľ vydržia občasné zapnutie rádia (v podstate už len pri renovácii), tak OK. Mne ide o to, aby neboli binárne - funguje/nefunguje. Že bude mať životnosť "menej" hodín, to pri elektrónkových rádiách nevadí. Ale tiež nechcem, aby odchádzali samé odseba po 2-3 rokoch.
Chcem renovovať, nie opravovať - takže elyty schovať do pôvodných valcov.
Lokálny eshop hľadám preto, aby som neplatil za poštovné viac, ako za obsah balíku.
Takže aj z iných diskusií viem, že Jamicon a Hitano nie. Preferované sú Nichicon, Panasonic, EPCOS, prípadne Rubycon. Ďakujem za tipy na typy.
Založen: Jan 17, 2007 Příspěvky: 6933 Bydliště: Milotice u Kyjova
Zaslal: po červen 02 2025, 17:17 Předmět:
Dnes kupuju od ověřených výrobců převážně z Mouser občas TME. Dříve jsem kupoval hlavně z GMe. Kondy tam byly tuším Jamicon nebo Hitano. Nepamatuji si, že by nějaký za posledních 20 let odešel. Holt jsem nic zatím neopravoval.
Šitáno todle dělá naprosto běžně, nechápu, jak nekdo může v roce 2025 furt řešit, že ten šmejd vlastne není až tak hroznej šmejd. Bylo to na odbornou zdravotní péči už před 20 lety, natož dneska.
Mám ucelenou (a stále širší) nabídku výhradně kvalitních japonskejch kundenzátorů, mnohem širší a novější řady jak écom, ten dycky bral tak akorát (dneska už výběhový) standardy a pak vobčas neco, ale stejně se drželi spíš tech nejstarších řad (pokud to bylo vo halíř levnější). Samozřejmě zahraniční korporáti toho mají eště mnohem víc, a taky za sqělou přirážku 2-3× víc, takže taky nechápu, proč tam furt všici všecky posíláte. Jako můžu pochopit osobní úchylku že rači dáte víc hrachů cizákům, než nakoupit u nekoho doma, ale to naštěstí nemají všici (a předpokládat to je znak trochu mdlýho rozumu)
Založen: Jan 17, 2007 Příspěvky: 6933 Bydliště: Milotice u Kyjova
Zaslal: st červen 04 2025, 10:56 Předmět:
No, já si objednávám vetšinou Mouser, jelikož mají obrovský výběr součastek. Elektrolyty kupuju výjimečně. A dodají mi to za tři dny v jednom balíku. Možná mám mdlý rozum, ale vychází mi, že kdybych na objednávce za pár tisíc ušetřil dvacet korun tím že bych kondíky koupil u tebe, tak mě to vyjde dráž, jelikož si naúčtuješ poštovné a já ztratím víc času. Nebo jsi mi schopný k tomu dodat nizkošumové JFETy, rychlé SiC MOSFETy, hradla v řade LVC a hradla s ECL logikou, procesory STM a Nordic, operáky low noise ADA, super rychlé operáky THS, .... ? Pak ještě používám SMD rezistory tenkovrstvé od Višaje a NP0 kondíky ve velikostech 0603 a pro vysoké kapacity 1206 - kapacity tak do půl mikro.
Pokud kupiš tak řádově 1 hnilíkovej elektrolyt na tisíc jinejch sučastek, nechápu, proč máš teda potřebu se do tématu, kde meritem jsou právě tyto, blejt. Já se taky neseru např. do audia jenom proto, že poslouchám muziku* a vopravil sem pár beden právě na sračkový kundenzátory (páč totální odpadovitost se z např. spínanech zdrojů přesunula sem, i drahý kejmbridže apod. jsou osazený odpadem co to pravidelně zabije, a v servisech do toho cpou sračky co vodchází furt a znova!! ). Nebo i do tech aktivů, vyjma toho, že se podivím, že zcela základní věci jako 18N50 a 20N60 i po další dekádě (když sem se nad tím rozčiloval před ní) tady v tomdle bordelu stále dodnes nejsou k mání. Ale tak vono co se divit, s ekspertama jako tady mistr bobochlasta, šóly a podobnejma, co mají orgasmus z toho, že u rejžáka nakoupí součástky né na kusy, ale na tuny, a tam jejich zájem končí. To sem nikdo kusově vozit nebude, pak to výde dráž než ai z tech korporátů s jejich vysokohorskejma přirážkama.
Zaslal: st červen 04 2025, 13:44 Předmět:
Ano, s tím závěrem souhlasím.
Ale k těm kondenzátorům , spotřebovávám jich trochu více. A už přes dvacet let. A píšu tady o zkušenosti osobní. Tak ještě jednou podrobněji. Elektrolyty nakupuji podle datasheetových údajů. Porovnávám ESR (max zvlněný proud), životnost a cenu. Dobře mi vycházejí japonské kondy (Panasonic, Nichicon, Nipon, ...). Když jsem začínal s návrhem a výrobou elektroniky (neměl jsem od koho učit - celý život pracuju sám) jsem nakupoval z GMe, neb jsem to do Karlínského obchodu měl cca 50 metrů. Tam měli Jamicon a tuším po nějaké době i Hitano. Běžně jsem je používal do zdrojů typu trafo-diodový můstek-lineární stabilizátor. Tedy vcelku nenáročná aplikace a asi i dost předimenzovaná. První výrobky spatřili světlo světa cca před dvaceti léty. Nevybavují si, že bych některý z výrobků opravoval. Kondík jsem určitě neměnil. I když přiznávám, že ty nejstarší nebudou Hitano, ale Jamicon.
Jinak zrovna včera jsem osazoval gramo preamp, kde ve zdrojové části jsou čtyři kousky větších elektrolytů. Vytáhnul jsem pytel s kondíky a první odpovídající co jsem našel byly Hitano. No, pak jsem ještě našel Nichicony, tak jsem Hitana zahodil. Upozorňuji, že musely být starší víc než deset let. Nebyly nafouklé, a ty co jsem použil (u bývalého zaměstnavatele) fungují dodnes.
Toť vše. Jen moje zkušenost a přístup. A když se nebudeš furt do každého vulgárně navážet, tak u tebe třeba budou nakupovat, včetně mně. Aktuálně díky tvému vyjadřování se mi s tebou obchodovat nechce.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.