Ještě jsem udělal jedem pokus a to sice modifikovaný sinus při 20-24 V.
Běh je čistší a jen o kousek výkonově lepší než 8:2 na 13,7V.
Takže se nabízí to nechat tak. Jen tedy toho Arduina za 38 Kč z Číny mi je trošku na takové použití líto.
Kdysi jsem experimentoval s obyčejným střídačem, který byl tvořem klasickým astabilním klopákem, který budil přes výkonový tranzistory transformátor 220V/2x15V. Zátěž byl ventilátor z mikrovlnné trouby (asynchronní motorek ze stíněnými póly). Při přímém zapojení na výstup střídače se motor neroztočil, nebo jen velmi neochotně. Připojil jsem tedy do série kondenzátor, který nejspíš s idukčností statoru vytvořil rezonanční obvod a motorek se roztočil na jmenovité otáčky a ani se nehřál. Bohužel si už nepamatuju hodnotu kapacity. Motorek je tuším že 20W.
motor je opravdu asynchronní. V DC motor s můstkem jsem doufal marně.
Zapojení funguje, ale je dost nevhodné. Můstek budím Arduinem (klonem).
Takže jsem měl možnost zkusit různé nastavení. Spíchnul jsem to jen z toho co bylo po ruce, abych věděl zda by motor šel roztočit, nebo jestli mám shánět DC motor.
PWM bych mohl zkusit, ale to by ještě chtělo zvednout napětí, čili nějaký měnič.V první řadě má motor nejlepší chod na frekvenci 50 Hz.
Pokud použiju modifikovaný sinus, tak při Uef 9V je chod opravdu slabý, ale pokud zvednu střídu tak motor běží obstojně. Při plném obdélníku bez nulové mezery to začne dost topit nejlepší mi vyšel poměr 8 ms +12V, 2ms 0; 8 ms -12V, 2 ms 0.
Nějaký LC článek mě taky napadl.
Jesli nepotřebuješ plné otáčky, tak stačí snížit frekvenci v poměru o kolik je nižší napájecí napětí proti jmenovitému. To by bylo těch cca 40Hz. Dead time kolem 2ms bude OK.
Takhle pracují frekvenční měniče pro asynchronní motory.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.