Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Nabíječka autobaterek z PE5/2015
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
EKKAR

PříspěvekZaslal: út květen 27 2025, 18:00    Předmět: Citovat

Spočítej si, po jakou dobu z trvání půlvlny je napětí na tom trafu 14,9V po odečtení úbytku na diodách a FETu vejš, než na baterce. To je totiž doba, kdy to baterku nabíjí. Určitě to bude míň než celá půlvlna. Nabíjí se nefiltrovaným proudem - takže je to impulsní s pulzem vždycky kratším než trvání půlvlny, v podstatě to je jako tyristorová nabíječka s fázovým řízením nebo s vynecháním půlvln navíc. Procesor tady slouží jen k rozpoznání jednotlivejch fází nabíjení. No a jsem u toho - pro tyristorový nabíječky jejich autoři obvykle doporučujou trafa se sekundárem naprázdno někde kolem 17-18V, i když se u nich vypínací automatika nastavuje na 13,8V nebo na 14,5V. Abys dosáhnul proudu kolem 8-10A, musel bys zvednout napětí na tom trafu, abys příslušně zvednul i střední hodnotu proudu ...

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Celeron

PříspěvekZaslal: út květen 27 2025, 18:25    Předmět: Citovat

Karle, je mě jasný, že doporučení autora použít na 12V baterku trafo 2x14V je málo. Naštěstí mají trafa na sekundáru odbočku a dá se přidat 0,6 a nebo 1,5V. Myslím, že 2 x 15,5V už bude stačit.
Jo a pleteš se, ve druhý fázi, tedy 10,8-14,2 se nabíjí plným proudem, FET je otevřen trvale, vypíná jen v měřícím cyklu, PWM je jen pro míň než 10,8V a víc než 14,2V. Už jsem to tady psal. Do těhle fází jsem se zatím nedostal.

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
feliz_navidad

PříspěvekZaslal: út květen 27 2025, 19:14    Předmět: Citovat

lesana87 napsal(a):
To já nevím, jestli se nastartuje, procesor snímá výstup usměrňovače, třeba čeká na nějaké pulsy a těch se z baterky nedočká.

Tím nastartuje jsem myslel zapne.
lesana87

PříspěvekZaslal: út květen 27 2025, 19:32    Předmět: Citovat

No a co si představuješ pod pojmem zapne, když ne spuštění nabíjení procesorem?
EKKAR

PříspěvekZaslal: út květen 27 2025, 19:48    Předmět: Citovat

Celeron napsal(a):
...Jo a pleteš se, ve druhý fázi, tedy 10,8-14,2 se nabíjí plným proudem, FET je otevřen trvale, vypíná jen v měřícím cyklu, PWM je jen pro míň než 10,8V a víc než 14,2V. Už jsem to tady psal. Do těhle fází jsem se zatím nedostal.
Tak si to kurwa namaluj. A pozvi si k tomu i Herr Kirchhoffa, aby ti vysvětlil, kdy kterým směrem teče proud mezi trafem, usměrňovačem bez filtrace a akumulátorem v závislosti na momentální fázi sekundárního napětí.

feliz_navidad

PříspěvekZaslal: út květen 27 2025, 19:50    Předmět: Citovat

lesana 87: Je přítomno napájecí napětí.

Co ty si představuješ pod pojmem zapne? Nabíječka může být zapnutá, aniž by dobíjela.
Celeron

PříspěvekZaslal: út květen 27 2025, 21:44    Předmět: Citovat

EKKAR napsal(a):
teče proud mezi trafem, usměrňovačem bez filtrace a akumulátorem v závislosti na momentální fázi sekundárního napětí.

Hmm, není mě známo jak je to s momentálníma fázema sekundárního napětí. Je mi známo co to jsou nabíjecí fáze u této nabíječky a trojfázová síť, ale tu zde jaksi nepoužíváme. A nebo jsem momentálně zaostalej. Laughing

masar

PříspěvekZaslal: út květen 27 2025, 22:40    Předmět: Citovat

On to EKKAR myslí dobře, jen to říká svým nářečím.
Wink

nabíjení.png
 Komentář:
 Velikost:  5.28 kB
 Zobrazeno:  11 krát

nabíjení.png

EKKAR

PříspěvekZaslal: út květen 27 2025, 22:59    Předmět: Citovat

Fáze tam je jen jedna a používá se to i jako vyjádření času od okamžiku průchodu harmonickýho napětí nulou - nebo jsem snad de bil, když opožděný "zapálení" tyristoru označuju "fázovým řízením" ???? A "úhel otevření tyristoru" snad není parametr fázovýho řízení? No a tady RC nebo jinej element způsobující posun okamžiku otevření spínacího prvku na grafu časovýho průběhu půlvlny je nahrazenej prostým rozdílem napětí - nebo jsem jedinej, kdo vidí, že nabíjecí proud do akumulátoru může procházet jedině v době, kdy napětí ze sekundárního vinutí po odečtení všech sériovejch úbytků na diodách etc. etc. PŘEVÝŠÍ momentální elektrochemický napětí akumulátoru? Takže pokud budeme brát před tím FETem průběh napětí v podobě grafu "absolutní hodnota sinus" neboli "kladnejch půlvln", proud může procházet jen v tu dobu, kdy se hodnota napětí vyjádřená obloučkama sinusovky nachází nad linií, ukazující aktuální stejnosměrný elektrochemický napětí na svorkách akumulátoru ... Neboli, jsou to diskrétní impulsy s kmitočtem 100Hz a s šířkou klesající shodně s mírou nabití akumulátoru = s jeho rostoucím svorkovým napětím. Tím klesá i střední hodnota proudu = proto je na dosažení vyšších hodnot nabíjecího proudu mít dostatečnou napěťovou rezervu na sekundárním vinutí trafa. Trafo s efektivní hodnotou napětí 14,5V bude do baterky cpát proud jen po tu dobu, po kterou bude trvat špička sinusovýho průběhu nad efektivní hodnotou - a ještě se to zmenší o úbytky na diodách a sériovejch odporech obvodu ...

Celeron

PříspěvekZaslal: st květen 28 2025, 17:15    Předmět: Citovat

Karle, takovej špalek a stejně jsi nepochopil z toho, co jsem napsal, že si dělám prču?
Jasně že vím, že do baterky začne týct nabíjecí proud v okamžiku, kdy napětí na půlvlně z usměrňovače přeleze napětí baterky, plus všechny úbytky na odporu bočníku ampérmetru, FETu, diody D5, kontaktů relátka, svorek, kabelů a kleští baterky. Ovšem mluvit u tranzistoru o momentálním fázovým řízení je jaksi neobvyklé. Laughing
Takže jsem nejdřív zkusil snížit napětí na komparátoru, který neustále i při nabíjení zjišťuje, zda je připojená baterka z 8 na 5V. Bohužel, žádná změna, stále to kmitá. Jedině zabitím děliče R12/R25 na GND to přestane a pak se nabíječka chová, jak má. Ovšem po odpojení baterky to nějakou dobu trvá než si přestane myslet, že stále nabíjí baterku.
Pak jsem začal zkoumat, jak je to s tou stabilizací či omezením nabíjecího proudu. Jak jsem již psal, do skoro vybitý baterky jsem se s doporučeným napětím trafa 2 x 14V dostal jen trochu nad 4A. Otázka ovšem je, kolik do baterky skutečně teče vzhledem k těm "kopečkům" 100Hz nad napětím baterky. Faktem ale je, že podle osciloskopu bylo na odporu R1 (0,075R) cca 0,4V, takže stabilizace proudu ještě nezabírala. Tak jsem zvýšil na trafu odbočkou na 15,5V. Po zapnutí cvaknul ampérmetr na dorazu a trafa začaly řvát. FET je provařenej skrz naskrz vše do sebe. Jinej s kanálem P nemám, tak jsem proměřil vše kolem, nic špatnýho jsem nenašel. Vrátil odbočku na 14V a strčil to do regálu.
Kvůli tomu kmitání a nejspíš nefunkční stabilizaci proudu začínám mít podezření, jestli ta konstrukce vůbec někdy někomu makala jak autor deklaruje. Jestli jen chyby v HW, co psala Lesana (odpor v bázi T4), nebo i v FW. To kmitání by se dalo odstranit vypnutím FETu po dobu testu připojení baterky ale s tou stabilizací nabíjecího proudu, nevím. Možná je doporučený právě 14V trafo, se kterým to nějak dobíjí, ale do stavu, kdy by měla zabrat stabilizace nebo omezení se to v reálu nedostane.
Až budu mít novýho FETa, tak to zkusím nabastlit zapojení kolem FETa s DC napájením s filtrací. Na tom by se dalo jednoznačně zjistit, jestli ta stabilizace maká jak má.

Naposledy upravil Celeron dne st květen 28 2025, 19:11, celkově upraveno 1 krát.
BOBOBO
Doporučuje se dohled moderátorů

PříspěvekZaslal: st květen 28 2025, 17:43    Předmět: Citovat

Třeba to začne být obvyklé .
Celeron

PříspěvekZaslal: st květen 28 2025, 18:55    Předmět: Citovat

No to ses zmohl na opravdu vyčerpávající odpověď, která mě zajisté pomůže. S tím jdi laskavě do prodloužených zad. Rolling Eyes

EKKAR

PříspěvekZaslal: st květen 28 2025, 19:33    Předmět: Citovat

Celeron napsal(a):
Karle, takovej špalek a stejně jsi nepochopil z toho, co jsem napsal, že si dělám prču?
Jasně že vím, že do baterky začne týct nabíjecí proud v okamžiku, kdy napětí na půlvlně z usměrňovače přeleze napětí baterky, plus všechny úbytky na odporu bočníku ampérmetru, FETu, diody D5, kontaktů relátka, svorek, kabelů a kleští baterky. Ovšem mluvit u tranzistoru o momentálním fázovým řízení je jaksi neobvyklé. Laughing
...
Já jsem o fázovým řízení FETu ani nepípnul, celou dobu tvrdím jen tolik, že ani při "plným proudu" přes ten FET nepoteče trvalej stejnosměrnej proud, ale budou tam impulsy s nějakou efektivní a střední hodnotou. Fázový řízení jsem zmínil jenom v souvislosti s tvým odmítnutím faktu, že tam je "nějaká fáze" - protože ten pojem se používá i v jednofázový soustavě a při něm se taky jedná o impulsní nespojitej průběh.

masar

PříspěvekZaslal: st květen 28 2025, 21:32    Předmět: Citovat

Celeron napsal(a):
...Autor doporučuje pro nabíjecí Imax=8A trafo 2x14V/140VA. Tady je trafo 14,9/160VA a s omezovacím odporem R1=0,075R to nedá při napětí baterky 12,6V víc než 4,2A. Takže ani nevyzkouším, jestli funguje tan zdroj konstantního proudu s T4...
V této "fázi" vlákna zjevně zaměňuješ údaj Imax (hodnota proudového omezení) s hodnotou proudu na ampérmetru (4,2A), což je střední hodnota proudu (pro Depréz).
Omezovač proudu má (pokud je obvod O.K.) pouze ochrannou funkci a jinak se neprojevuje (procesor o něm vůbec neví). V případě velkého vnitřního odporu akumulátoru se omezovač ani nedostane "ke slovu".
V současné "fázi" vlákna sis však už uvědomil, že se na ampérmetru 8A nedočkáš ani s nejtvrdším trafem a začal Imax měřit osciloskopem, což je správná metoda.
Předpokládám tedy, že po výměně mosfetu a opravě zapojení podle lesana87 bude nabíječka fungovat.
Jinak je zajímavé, že cyklování zmizelo po pouhém zkrácení přívodních kabelů. Z tohoto bych spíše vinil nedokonalý FW.
A ještě jedno upozornění - komparátor na děliči R12/R25 "nekomparuje na cca 9V", jak píšeš, ale jen na +6,9V (pokud je dělič a VR1 v pořádku).
Jinak "U mě dobrý".
Termín "fáze" jsem použil, abych udělal EKKARovi radost.
Wink
Celeron

PříspěvekZaslal: st květen 28 2025, 23:19    Předmět: Citovat

Dík, že nad tím přemejšlíš. FW je jednoznačně domrvenej, to už vím. Ale i u toho komparátoru s odpory 39K/22K, který mám 1% to opravdu komparuje kolem 8,5V. Myslím, že jsi zapomněl k napětí děliče přičíst 2,5V reference TL431, kterým jsou komparátory "podepřeny". I autor píše, že se na pinu P1.4 má změnit úroveň mezi 8-9V napětí baterie. Ale na druhou stranu tvrdí nesmysly, že na výstupech všech čtyř komparátorů má být 0V pokud není připojená baterka a FET je zablokovanej proti sepnutí na JP1. Velký kulový, je to přesně opačně, při nepřipojený baterce je na všech výstupech komparátorů +5V. FW reaguje správně na změnu do nuly. V A51 jsem toho v devadesátkách napsal celkem dost a řeknu ti, že takovej paskvil jsem už dlouho neviděl. Opakující se sekvence stejnýho kódu místo skoků do podprogramu, až 5 cyklů DJNZ vnořených do sebe a spousta jiných nenormálností. Časování se přeci dělá přes přerušení od časovače, třeba kazdých 20 ms a pak od toho přičítáním v registrech sekund, minut a pod.
Kdybych to stavěl pro sebe, tak ten FW zgruntu předělám ale dělat za díky i když pro kámoše se mi to moc nechce. A taky stále není jisté, jak to omezování proudu vlastně funguje. Jen mě tak napadá, že pokud se přes T4 začne přivírat FET, tak se nejspíš dostane do lineáru a co tomu pak řekne SOA, která zrovna u IRF4905 není nic moc. To by taky vysvětlovalo proč se při zvýšení napětí sekundáru o 1,5V FET provařil.

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Strana 2 z 4

Přejdi na: