Zaslal: po květen 26 2025, 15:42 Předmět: měření délek kmenů s enkodérem
Zdravím, Vyrábím na mašinu odvětvovač kmenů a potřebuji nějak elegantně vyřešit digitální odečet délek. Koukal jsem na aliexpress nabízí s rotačním enkodérem za cca 70 doláčů. Tady v česku jsem našel jen rotační enkoder na hadex.cz, ale nemají k němu displej (aspoň jsem ho nenašel). Představuji si to tak že by na enkoderu bylo zubaté kolečko, přes pružinu by se to přitlačovalo k protahovanému kmenu. V mašině by byl displej s nulováním. Číňan nabízí i 2 paměti délek s výstupem na relé, které po dosažení nastavené délky rozepne. Dá se toto sehnat někde v česku za nějaké rozumné peníze? Nebo nějaká stavebnice (arduino) apod.
Nevím, o co přesně jde, lépe řečeno jak intenzivní, profesionální a těžké bude nasazení, ale každopádně snažit se do něčeho podobného cpát levný PRC krám zavání potížemi od samého počátku.
Mám co do činění se stroji v opravdu těžkém prostředí (ale od tohoto se moc nelišícího) a tam nevydrží ani značkové drahé komponenty.
Co se týče metody odměřování: nevymýšlel bych nic nového a použil to, co se používá v profi strojích na tyto práce. _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19473 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: po květen 26 2025, 16:00 Předmět:
Ty levný kontaktový enkodéry začnou švejkovat už po roce použití jako nastavovací knoflík na zařízení, kterým se občas zakroutí. Tobě by se to točilo skoro stále. Díval bych se po nějakým průmyslovým na magnetickým nebo kapacitním principu, kontakty jsou cesta do pekel. _________________ Jirka
Zaslal: po květen 26 2025, 16:37 Předmět:
Jak máš ten odvětvovač řešenej? Jako harvestor na hlavě nebo protahovací traktorem mezi pevnejma kleštěma? Jestli je to poháněnej, tak bych to řešil měřením na pohonu. U protahovacího tím kolem. Každopádně to bude asi dost výzkum, protože na to budou dost vysoký nároky. Už třeba jen listnáč s hladkou kůrou vs. třeba smolnatej modřín.
PS: Seš ten Freeman z traktor fóra? To bysme to k sobě neměli daleko.
Nie som "spracovateľ" drevnej hmoty, ale ten "harvestor" už vymyslený bol! - A určite vývojom aj do "ťažkých" podmienok svojim prevedením...ku ktorému sa v domácom "bastlení" asi ani nepriblížiš...
Kedysi som v robote dostal za úlohu "spojazdniť/opraviť niveláciu" na "podbíjacom stroji" na 600mm koľajovú trať... Bolo tam LEN "obtrhané/urvané všetko, čo súviselo s nejakými čidlami a ich "nulovou" pozíciou"... náhrada bola síce jednoduchá...ale výdrž bola v tých podmienkach neskutočne krátka....Zohnali sme potom origo komponenty a stroj išiel ďaľších pár rokov bezvadne...
A u odvetvovača či "krájača" na "presný" rozmer si neviem ani iný - ako priemyselný dizajn v lesných podmienkach ani prestaviť! Čo tam chceš dať "škatuľku" s ozubeným koliečkom na sledovanie dĺžky napojeným na N-kodér ??? Na to zabudni... urwe ti to prvej nejakej kolízii s kôrou či vetvami...
Možno si myslíš, že to máš vymyslené "pápežovejšie, ako pápež" ale ver, že tomu systému iní inžinieri venovali svoj čas a mechanici tiež, aby to fungovalo... jednoduchými/lacnými komponentami z alíka to určite nenahradíš..aj keď to v podstate vyzerá jednoducho...
Pokiaľ sa takouto prácou živíš a máš produkciu/zisk - kúp si "harvester" Zarobí si na seba aj na teba... Ale pokiaľ to máš len ako "záľubu", že sa narobíš v lese a niečo predáš, tak si kúp dobrú sekeru na odvetvenie a dobrú pílu na krátenie...
Naposledy upravil dred dne po květen 26 2025, 17:24, celkově upraveno 1 krát.
Není žádný problém ani s čínským optickým enkodérem za 2 kila. Uvnitř enkodéru prakticky nic není, tam se nemá co posrat - ledka a fotodiody, staboš a dva tranzistory, v lepším případě přidaji schmitt hradlo nebo komparátor na tvarování signálu. Pokud soudruzi něco zblbnou, je to vidět hned na začátku. Podstatné je aby k tomu nešel prach a jiný bordel, hřídel přes pružnou spojku apod. Pro tvé použití bude naprosto v pohodě i čína z ali, nepotřebuješ značkový servoenkodér s milionem pulzů na otáčku. Naznačeným systémem snímání bude přesnost měření někde v úrovni desítek cm, na metry rozlišíš délku klády celkem spolehlivě.
K tomu dáš jakýkoliv MCU az pětikačku a displej dle tvého uvážení, nebo klidně i to pitomé arduino. A někoho kdo ti to udělá
AB signál z enkodéru doporučuji zpracovávat hned u enkodéru (dá se to nacpat i dovnitř enkoderu - prakticky nic tam není) a dál posílat data přes 485 nebo rovnou ty reléové výstupy. Časování signálu s těch levných enkodérů má k dokonalosti daleko a rušení tomu taky moc nepřidá.
Pár podobných systémů pro dřevozpracující průmysl jsem již dělal a jede to bez problémů i na čínských komponentech. Jediné problémy byly s trafáčky a chladičema na LDO které se vlivem vibrací časem odtrhávaly. Ale to byl problém zadavatele zblblého jakýmsi dědulou jež mu tvrdil že spínané zdroje jsou nahovno a že jsou poruchové a tak chtěl tyhle těžké věci dávat na desky misto stepdownů. Vyhni se tomu, případně podobnou elektroniku dej někam mimo konstrukci stroje. Jinak všechno zasyp ferity, filtry, transily, optočleny... Ale to o průmyslu platí obecně.
Samozřejmě o mechanice platí to co psal dred. Musí to být bytelně udělané, tzn. například pokud je cokoliv v kontaktu s kládami, neexistuje tam dát plech slabší než 12mm, i kdyby to měl být jen držák na kávu Na nějaké hliníkové krabičky z Hadexu do kterých dáš čidlo zapomeň. Pěkně všechno svařit z tlustého plechu.
martinkopp presne ako píšeš... "spáchať" elektroniku na "stroj" nie je problém...ani z komponentov z číny...ale aby to dokázalo aj po mechanickej stránke zvládnuť ostatné požiadavky? - je už iný problém!
Založen: Jan 17, 2007 Příspěvky: 6921 Bydliště: Milotice u Kyjova
Zaslal: po květen 26 2025, 21:01 Předmět:
Kdysi jsem dělal program na automatické odečítání vzdáleností letokruhů na kmenech stromů. Stačil k tomu vyfotit kmen mobilem a vyskočili na tebe vzdálenosti ve vybraném úhlu. Myslím, že by to šlo i v tvém případě stejně. Je to softwarově náročnější, ale stačí k tomu jen mobil, který máš stejně v kapse.
Pokud ta mašina není úplně socka edition, tak hotová krabička je univerzální čítač Orbit Merret. Pokud není potřeba často měnit nastavenou délku. Nastaví se tlačítko na nulování a má to dvě relátka, která se nastaví aby sepnula po načtění potřebné délky.
Jinak se to nechá za dvě odpoledne naprogamovat do Blue Pillu, ale když spočítám čas, tak ta práce s bastlením při jednom kuse vyjde dráž než ten Orbit Merret.
Enkodér bych dal magnetický, a hlavní zásada je, že ložisko enkodéru nesmí být mechanicky namáháno. Musí to jít přes pružnou spojku nebo na hřídel nalepit magnet a snímač se pak pohyblivých částí vůbec nedotýká.
Přátelé, děkuji za rady. Nejvíce mě zaujal ten orbit merret, do toho asi půjdu. Origo odměřování z harvestoru stojí 40000kč (jen kolečko s enkoderem) na JD 1270, před rokem jsme kámošovi dávali nové a dělala se komplet kabeláž. Já to budu mít nesené na soupravě entracon ef45. Rukou do procesoru položím kmen, ten má dva drapáky. Jeden kmen sevře, potáhne 1metr a na druhém jsou kudly, které strhnou větve. Na youtube třeba kesla 45lfe. Co se týká mechaniky, tak s tou nemám problém. Mám kovo dílnu a jezdím opravovat vyvážečky, harvestory i v terénu. Pro Jenicek, ano jsem to já z traktorfóra.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.