Zaslal: st květen 21 2025, 15:08 Předmět:
Žvásty mladých hlav , který podobné věci viděl na YT neber vážně . Mám Sanwu po tátovi z 68ého a vrtím s přepínačem již 60 let a OK . Ve skutečnosti při generálkách ani většinou nic měřit nepotřebuješ . Závad , jako ZÁVAD , tam bude výjimečně . Pro tebou určené užití ti šlusmetr s měřením napětí úplně bohatě postačuje .
Zaslal: čt květen 22 2025, 7:26 Předmět:
Žvásty starých dědků, kteří to padesát let nedělali, taky nejsou platné, protože ta rádia mají dneska jiné závady než tehdy. Typicky ty slíďáky s ujetou kapacitou.
Zaslal: čt květen 22 2025, 10:18 Předmět:
Vrátil bych se na zem. Na základní měření naprosto vyhovuje multimetr automat 600V/10A, který dokáže RMS a měří R,C a nějakou tu diodu. Je nejodolnější proti vlastní blbosti. Hlavně NE multimetr na 9V destičkovou baterku!!!!! Jenom problém. Postupem času se různé měřáky stejně nějak začnou hromadit. To nezastavíš.
Luboš
Ľudia su rôzni. Niektorým horia veci pod rukami. Takže keď si blbý, potrebuješ blbuvzdorný multimeter. A potom sú takí, ktorí si vystačia s jedným multimetrom, až kým ho nepožičajú...
Zaslal: čt květen 22 2025, 14:08 Předmět:
Vážení jsem moc starej na to aby mě tady někdo za můj názor nazýval blbcem.
Když není argument přichází osobní útok.
To už tady bylo několikrát.
Končím na EB.
Luboš
Myslím, že sis vyjádření od samec špatně vysvětlil. Bylo to o "blbcích" obecně (jako příklad a ještě myšleno ne-pejorativně), ne o tobě.
A že jsem nějakých "blbostí" udělal...
Založen: Jan 17, 2007 Příspěvky: 6950 Bydliště: Milotice u Kyjova
Zaslal: čt květen 22 2025, 19:50 Předmět:
UNI-T s automatem není blbovzdorný. Tuším jsem dva odpálil tím, že jsem neustále přepínal voltmetr - ohmmeter a pak jednou nepřepnul a změřil jsem 24V ohmmetrem. Tuším to pokaždé odnesl proudový rozsah.
Ještě jednou moc děkuji za rady. Nerad bych, aby se kvůli mém začátečnickému dotazu rozvířila diskuse, která by končila hádkami. Moc si vážím, že se mi snažíte poradit a vyjít vstříc. Nakonec se rozhoduji mezi dvěma multimetry. UT 890C a UT 89X. Myslíte, že bych mohl někoho z Vás zkušenějších poprosit, jestli by mohl hodit oko na jejich detailní popis a říci mi, který by dle jeho názoru byl lepší? Všiml jsem si především rozdílu v přesnosti měření některých veličin. Jen nejsem schopen rozpoznat, zda tyto rozdíly jsou podstatné či nikoli. Pokud by Vás napadl ještě jiný typ, klidně mi napište. Především od této značky je nepřeberné množství multimetrů v rozsahu od několika set do x tisíc. Zde jsou odkazy:
Zaslal: pá květen 23 2025, 13:08 Předmět:
Jsou to stejné přístroje, akorát mírně vzhledově odlišné. Ten levnější není skladem, takže vem ten druhý. Na přesnost nehleď, ta bude pro tvé účely naprosto vyhovující.
Já mám od roku 2006 pořád stejný multimetr (ten předchozí se mi povedlo odpálit, když jsem jej připojil na anodu koncové lampy v zesilovači a ten se rozkmital). Stál tehdy pár stovek, používám ho denně, asi jednou jsem v něm měnil baterku a pokud se mi s ním něco nepovedlo opravit, tak to nebyla chyba měřáku. Jediné, na co bych hleděl, tak aby byl vypínač oddělený od voliče rozsahu. Když chce člověk šetřit baterku, tak pak nemusí točit voličem a neopotřebovává ho.
Zaslal: pá květen 23 2025, 16:26 Předmět:
No a pro mě třeba důležité, aby test na forward voltage u polovodičů byl schopný rozsvítit bílou LEDku (cca 3V). Ne všechny to umí. A jak bylo psáno výše - rychlý pípák nezbytné...
Založen: Jan 17, 2007 Příspěvky: 6950 Bydliště: Milotice u Kyjova
Zaslal: pá květen 23 2025, 16:38 Předmět:
UT 89X má navíc indikátor slabé baterie.
Myslím, že za ty prachy budou super. Já jsem si zvykl na automatické přepínání rozsahů, ale to není až tak důležité, ale líp se s ním dělá. Když držíš v obou rukách hroty a na nich součástku, tak nepotřebuješ třetí ruku na přepínání rozsahů.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3, 4Další
Strana 3 z 4
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.