Zaslal: út květen 20 2025, 13:58 Předmět: Ohřev vody v dílně
Zdravím všechny,
měl bych dotaz k ohřevu vody v dílně...
Snažím se v dané chvíli najít nejjednodušší a nejlevnější řešení. Původně byl v plánu malý sprcháč, takže jsem už před rokem "chytře" objednal 25L bojler ELÍZ PLV 30 WIFI. Během rekonstrukce jsem si prvotní plán rozmyslel a sprcháč jsem odepsal. Teď tedy řeším, jak rozumně ohřívat vodu pro malé umyvadlo na záchodě a dřez vedle v kuchyňce. Délka potrubí mezi umyvadlem a dřezem je zhruba 5 metrů. Vodu tam určitě nemám v plánu ohřívat nepřetržitě, ale pouze čas od času, když bude zima nebo bude potřeba něco vydrhnout...
Už nějakou dobu koukám po malých průtokových ohřívačích (příkon většinou okolo 3,5KW) nebo ohřívačích s malou kapacitou 5-8L (příkon 1,5-2KW). Co mi doteď nebyl schopný nikdo (ani "technici" z eshopů, kde tohle prodávají) jasně a jednoduše vysvětlit, jaký je rozdíl mezi beztlakými a tlakovými ohřívači a proč jeden potřebuje (nebo prý né vždy) speciální beztlakou vodovodní baterii. Já mám v obou případech klasické baterie.
Nejsem v tomhle směru žádný odborník, takže se rád zeptám tady. Moje laická úvaha je taková, že když do nějakého ohřívače tlačím vodu zvenku, tak by z něj snad mohla téct i ven nebo ne?
Může mi to někdo, prosím, osvětlit a případně i navrhnout nějaké ideální řešení? Přikládám jednoduchou malůvku, kde lze vidět původní záměr umístění bojleru nad umyvadlem na záchodě. Teď uvažuji nad tím, jestli by nebylo jednodušší umístit nějaký malý spíš pod dřez v kuchyňské lince a ty dvě trubky vedoucí nad umyvadlo zrušit.
Založen: May 22, 2006 Příspěvky: 2741 Bydliště: Posázaví (JN79LT)
Zaslal: út květen 20 2025, 14:22 Předmět:
10l bojler Tatramat pod umyvadloje podle mne nejlepší řešení. Průtokový ohřívač pod 5 kW je zbytečná investice. I těch 5 kW není nic moc, je to tak na mytí rukou. _________________ Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat
Beztlakový ohřívač má výstup trvale otevřený a teplá voda se spouští tak, že se do ohřívače pouští studená. Proto speciální baterie (viz i příloha).
Výhoda je v tom, že neřešíš ani přetlakový ventil s odpadem, ani expanzní nádobu.
Obecně je mezi ohřívačem a kohoutkem lepší co nejkratší potrubí, protože odpadá "mrtvý" objem vody v něm. Zejména při malé spotřebě s dlouhými mezerami je to znát.
Najlepšie prietokový ohrievač bez zásobníka. Hreje, len keď ho potrebuješ. Síce to nie je plnohodnotný ohrev, ale aspoň neumývaš ruky v ľadovej vode, čo láme prsty. A ak pustíš vodu pomaly, tak napustíš aj teplejšiu, až horúcu, trebárs do lavora či do vedra.
Založen: Aug 10, 2007 Příspěvky: 700 Bydliště: 3 km od Humenného
Zaslal: út květen 20 2025, 15:29 Předmět:
Prietokový ohrievač napr. 3,5 kW (aj ďalej v popise vlastností) bez ohľadu na výrobcu má obmedzený prietok vody, aby stíhal ohrievať a výstupná teplota vody je závislá na prietoku a teplote vody na vstupe. Ako bolo povedané, to je tak na umytie rúk, málo často. Pozri graf nižšie, napr. krivka č.1, pri prietoku 2l/min zvýši teplotu vody o 25K. Ak máš v zime na vtoku 7°C, ohreje na 32°C (na pocit vlažná), alebo v lete 13°C, tak výsledná teplota je 38°C ( teplá). Ešte vezmi do úvahy rozsah prietoku, tu je max. 2,2 l/min, ohrev zapína pri 1,6L/min a zapnutý sa udrží ešte pri 1,4l/min.
Ďalej mysli na to, že tam potrebuješ šestnácku istenie len na ten jeden spotrebič, prívod aspoň dvaapolka meď.
Zásobníkový tlakový/beztlakový vysvetlil JirkaZ, len dodám, že beztlakový má plastovú nádržku, tlakový má oceľovú smaltovanú, inak je to to isté, hriať bude rovnako. Pri beztlakovom ešte treba dávať bacha na obmedzenie prietoku, za istých okolností môže nádržku roztrhnúť aj "šupa" pri otvorení batérie, ak na vstupe nie je správne priškrtená.
EDIT: ešte pri zásobníkových beztlakových OV je obmedzenie, že sa dá použiť len na jedno odberné miesto. Tebe by najviac vyhovoval tlakový 10L ohrievač, keďže 5L tlakový som nevidel.
Zaslal: út květen 20 2025, 15:41 Předmět:
lewel - odkud jsi? Někde se mi válí starší průtokový ohřívač, nevyužitý. Nad dřez. Klidně zapůjčím. _________________ Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Zaslal: út květen 20 2025, 17:27 Předmět:
Po delší zkušenosti na chalupě vzhledem k velmi proměnlivému odběru teplé vody bych doporučil např. tento:
https://www.hornbach.cz/p/prutokovy-mini-ohrivac-stiebel-eltron-eil-3-premium/10060782/
Tlakové baterie, které dosud používáš, mohou zůstat. Ohřeje se jen voda, kterou právě potřebuješ (na dvou i více místech) + nějaký mrtvý objem v trubkách. Ale podle příkonu je to řešení skutečně jen na umyvadlo.
Založen: May 21, 2008 Příspěvky: 1466 Bydliště: near Liberec (JO70MT)
Zaslal: út květen 20 2025, 19:59 Předmět:
Průtokový ohřívač už nikdy. V nějakém pominutí mysli jsem ho kdysi pořídil k bidetu a je to nepoužitelné, Napuštění 6 l dostatečně teplé vody do studeného bidetu trvalo 8 až 9 minut a to se nikomu nechtělo tak dlouho čekat. Radši šli vedle do koupelny do vany nebo do sprchy a odpustili tři až čtyři litry vody než dotekla dvě patra teplá.
Konečným řešením je 10 l pidiboiler Aniston, připojený přes časovač, který zapíná ve 21 hod. a vypíná ve 23 hod.
V případě potřeby se časovač sepne ručně, za 15 min. je ze studené na nastavených 40°C a termostat vypíná ohřev.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19406 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: st květen 21 2025, 0:32 Předmět:
jirkati napsal(a):
Napuštění 6 l dostatečně teplé vody do studeného bidetu trvalo 8 až 9 minut a to se nikomu nechtělo tak dlouho čekat.
U synovce je nainstalovanej průtokáč kterej pohání přes trojcesťák plynovej kotel. Pokud je odběr teplý, tak kotel přepne trojcesťák z topnýho systému do průtokáče a jede na plný pecky. Kolik ten kotel má, nevím ale podle velikosti baráku určitě hodně nad 10 kW. Osprchovat se s tím dá ale napustit půlku vany aby byla voda dostatečně teplá trvá možná 10 minut. Pokud se baterie otevře na plnej průtok, tak je voda jen taková vlažná.
Jo a dvakrát za 15 let ho museli dát vyžrat aby se obnovil průtok. _________________ Jirka
Zaslal: st květen 21 2025, 6:09 Předmět:
Tohle byla moda tak před 15-20ti lety , šlo to s přímotopy , byly to vládní pochody přesunu jednotlivých topných medií . Potom následovaly SD . Některé týdny několik ks . Dej si 5ti litr tam i tam . Mám to tak , připojení zásuvkou u dua s vypínačem . Mám to tak na ohřívače i na vstupní mražák . Jelikož i velký boiler používám občas , mám tam kolébkový vypínač posílený reletem . Beztlaké ohřívače jsou nad baterií , do které jsou origobaterie našroubovány . Tlakový můžeš mít dolní i horní . Zatímco i horní schováš do skříňky pod umyvadlem , dolní na stěně vypadá fakt blbě .
Zaslal: st květen 21 2025, 8:49 Předmět:
jirkati napsal(a):
Průtokový ohřívač už nikdy. V nějakém pominutí mysli jsem ho kdysi pořídil k bidetu a je to nepoužitelné, Napuštění 6 l dostatečně teplé vody do studeného bidetu trvalo 8 až 9 minut a to se nikomu nechtělo tak dlouho čekat. Radši šli vedle do koupelny do vany nebo do sprchy a odpustili tři až čtyři litry vody než dotekla dvě patra teplá.
Používám průtokový ohřívač i pro sprchu, ale záleží na příkonu. V mém případě je to pro dobrou funkci sprchy i v zimě na horské chalupě nejméně 18kW.
Jinak to ani není možné. 10 lidí by se večer z akumulace neosprchovalo.
Na základě toho, co jsem se dočetl, mi tedy dává smysl raději se vyhnout průtokovým a beztlakovým ohřívačům...
Podařilo se mi najít tlakový 5L ohřívač Mora TOM 5 P:
V dané chvíli se mi jeví jako ideální řešení pod umyvadlo do kuchyňky, ať už z hlediska příkonu, rozměrů, jednoduché instalace nebo objemu. V mém případě se opravdu jedná pouze o občasné umytí rukou nebo nádobí teplou vodou...
Pokud bych něco opomenul nebo by měl někdo lepší řešení, dejte, prosím, vědět
Jak občasné? Na tom to všetko stojí a padá. Udržiavať vodu v horúcom stave niečo stojí. Energia nie je zadarmo. Takže si v prvom rade ujasni, jak veľa si ochotný platiť za jak veľký komfort. Prietokový ohrievač určite nie je vhodný do domácnosti, kde potrebuješ niekoľko krát denne teplú vodu. Ale na mieste, kde si 3x za týždeň potrebuješ umyť ruky, je nezmysel udržiavať celoročne 10 litrov horúcej vody.
citace:
TOM 5 P
Denní tepelné ztráty při 65°C ...... 0,35 kWh/24
Ročne cca 25€, u vás cca 380Kč, aj keď z neho nevypustíš ani kvapku.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.