Zaslal: pá květen 16 2025, 3:59 Předmět:
Já mám doma už několik let 2 kusy těchto přes USB nabíjecích tužkových AA baterií s deklarovanou kapacitou 2500mAh. Dnes už se tato konkrétní verze neprodává. Ochranný obvod sice má malou spotřebu v řádu uA, ale interní měnič na 1,5V má účinnost okolo 85%. Takže se část energie z interního Li-ion článku logicky promrhá po dobu vnějšího odběru přímo v měniči. Nicméně tato konkrétní verze baterie má garantovanou kapacitu minimálně 2100 mAh a v tom už jsou započteny i ztráty na měniči.
Kapacitou podobná verze AA přes USB nabíjecí baterie, která se aktuálně prodává je např. tato. Odběr proudu z této baterie je omezen maximálně na 2A. Při vyšším proudu zasáhne protizkratová ochrana v baterii a odběr přeruší.
To by mě zajímalo. Je v tom LiIon článek a měnič? To ale znamená, že pokud je odběr, byť malý, musí měnič s nějakou účinností furt běžet. Při malém odběru s mizernou účinností. Nebo ne? Ta baterka musí nějak poznat, kdy měnič zapnout a kdy vypnout.
Dvorak: Nedali ti k tomu návod? Nemáš nějaký typový označení? Fotku? Tady opravdu nikdo není telepat.
Ale čistě logicky: Proč by byla možnost připojit čtyři baterky, kdyby se to nesmělo používat? Myslím, že se s tím elektronika popasuje sama. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Zaslal: pá květen 16 2025, 7:26 Předmět:
ransom napsal(a):
To by mě zajímalo. Je v tom LiIon článek a měnič? To ale znamená, že pokud je odběr, byť malý, musí měnič s nějakou účinností furt běžet. Při malém odběru s mizernou účinností. Nebo ne?
Ano, ten menic bezi stale. Podobne ako pri li-ion 9V s jednym clankom (existuju aj s dvoma - tie su bez menica, co je lepsie riesenie). Takze casom sa to samovolne vybije, ale hlavne to sposobuje rusenie. Takze nepouzivat do radia (a pod.).
Zaslal: pá květen 16 2025, 9:44 Předmět:
BOBOBO napsal(a):
Já to chápu tak , že má čtyři vývody nabíječky a ptá se , zda musí všechny obsadit . Někde je o nich celé pojednání , kde je popsán i ten obvod .
Už to bylo snad vyjasněné.
p32 napsal(a):
To snad musí být jasné každému, ne? Baterie je nutno dobíjet zásadně všechny 4 společně nebo i jednotlivě.
Odpověděl si sám, po jedné nebo ve dvou či třech nebo všechny čtyři. Leze tam furt 5 V z USB, které se uvnitř každé baterie upraví na 3,7-4,2 V a tuto každou dobije podle potřeby. Proud není důležitý, stačí i USB1.
Zaslal: pá květen 16 2025, 14:05 Předmět:
Mahoney napsal(a):
Dělají se i s výstupním napětím 1,7V?
USB nabíjecí NE, ale dělají se bez elekroniky dobíjecí NiZN AA baterie. Já mám doma tyto od Conradu. Jmenovité napětí je 1,6V a koncové nabíjecí je 1,9V. Nemají v sobě žádnou elektroniku ani USB port a k nabíjení se používá nabíječka, která podporuje nabíjení NiZN. Já používám k nabíjení tuto nabíječku ISDT C4 Air, která umí nabíjet různé typy i velikosti nabíjecích článků včetně NiZN. Nicméně životnost těch nabíjecích NiZN je obvykle okolo 200 cyklů tj. podstatně kratší než u těch Li-ionek, které vydrží i přes 1000 cyklů.
NiZN nabíjecí baterie jsou dost háklivé na hluboké vybití a jelikož nemají ochranné obvody proti hlubokému vybití tak záleží na zařízení, ve kterém jsou použity jak hluboce je dokáže vybít a při hlubokém vybití případně i zničit. Pokud dojde k hlubšímu vybití pod 1,2V tak může dojít k nevratnému poškození článku. Už se mi to u několika stalo při vybití na úroveň okolo cca 1V. Projeví se to tak, že napětí na NiZN článku poškozeném hlubokým vybitím po dokončení nabíjení během krátké doby padá i bez odběru zpět k hluboce vybitému stavu a nepomáhá ani opakované nabíjení.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.