Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Přebíjení akumulátoru zahradní traktor - John Deere RX75
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Auto - Moto technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
hajeklubos

PříspěvekZaslal: ne květen 11 2025, 8:42    Předmět: Citovat

Zdravím Ferdinande.
Toho bratru 0,5V se jednoduše zbavíš zařazením obyčejné 20A (třeba Ky717až19 je za 25Kč) diody do série. Diody z autoalternátoru jsou také použitelné ale blbě se dávají do chladiče. Dioda 2x20A z PC zdroje není vhodná ty úbytek potřebuješ. Chladič použiješ třeba z Pentia5 nebo podobně, prostě žebra. Odizolovat chladič od kostry!!! Plech nestačí. Takhle silná dioda nepůjde zničit. Není to žádná teorie. Z nabíječky na obrázku leze něco podobného jako z tvého "alternátoru". Na multimetru je svorkové napětí gelového acu 12V/7Ah za diodou. Hodnoty napětí vidíš. Na informativní měření stačí panelový ručičkový 10A depréz z GME, který stojí asi 50Kč. Ten se doma neztratí. Když ti řešení nebude vyhovovat tak pokus stál pár čudíků.
Nakonec 10A dioda by to zvládla patrně také.
Luboš

jednocest.JPG
 Komentář:
 Velikost:  67.65 kB
 Zobrazeno:  10 krát

jednocest.JPG

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BOBOBO
Doporučuje se dohled moderátorů

PříspěvekZaslal: ne květen 11 2025, 8:44    Předmět: Citovat

Úplná kravina , altík je spíše zdrojem proudu .
bu2520

PříspěvekZaslal: ne květen 11 2025, 8:58    Předmět: Citovat

podle obrázku na traktoru mi to přijde jako můstek a vlastně jsou využity dvě a dvě diody v sérii a je to rovnou v kastlíku. Ten nabíjecí proud i vzhledem k baterce bude tak max 5A a tam už by nějaký spínaný stabilizátor low drop mohl vyhovět , jestli to dává 14,7V tak po odpojení diod by t omohlo dát přes patnáct , asi by měl být regulátor oddělený nějakou shottkou, ale ty se dělají i na 5A v bezchladičovém pouzdru tak je max zdvojit.
lesana87

PříspěvekZaslal: ne květen 11 2025, 9:55    Předmět: Citovat

BOBOBO napsal(a):
Úplná kravina , altík je spíše zdrojem proudu .

Ale on tam má regulátor a za ním už je to spíš zdroj napětí.

Ferdinande, k tomu regulátoru B&S byl nějaký návod nebo podle čeho jsi ho zapojil? Podle obrázků to vypadá, že má ten třetí vývod (kostru) na tom kovovém pouzdru, takže je potřeba, aby byl dobře spojený s kostrou alternátoru. Jakýkoliv přechodový odpor znamená zvýšení výstupního napětí. Pokud je dobře ukostřený, tak ta 5A dioda do série k baterce by mohla pomoci.
BOBOBO

PříspěvekZaslal: ne květen 11 2025, 10:13    Předmět: Citovat

Pokud je to regler stejný , jak na těch skutrech , je to zkraťák a ještě blbý . U těchto malých altíků se "reguluje" jen výstup . A to tak , že se dobře zatíží .
masar

PříspěvekZaslal: ne květen 11 2025, 10:26    Předmět: Citovat

Jak píše lesana87 - ta dioda, kterou doporučil hajeklubos, je dobré řešení ve spojitosti s tebou použitým regulátorem (paralelním, "zkratovým"). Je možné, že verze stroje SN595.000 regulátor neměla (nahradila ho nějaká zátěž, např. žárovky). Jako přídavnou diodu bych použil můstkový usměrňovač v "kostce":

Ten můžeš zapojit jako jednu nebo dvě diody v sérii a tím si vybrat vhodnější výstupní napětí a hlavně nemusíš nic izolovat.
Wink

schema2.png
 Komentář:
 Velikost:  45.97 kB
 Zobrazeno:  22 krát

schema2.png

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
hajeklubos

PříspěvekZaslal: ne květen 11 2025, 11:36    Předmět: Citovat

Použitím kostky jak píše Masar získáš navíc možnost zapojit dvě diody v sérii, když bude napětí ještě vysoko. Já vše předimenzovávám koeficientem PRC. Nárůst ceny je nevýznamný zato odolnost se zvyšuje. Když kostku tak 35až50A protože pojede na půl můstku a případné paralelní chody diod se o proud "přetahují" až v poměru 1ku4. Přišroubovaná kostka pouze k plechu bez žeber na 10A toho má plný brejle. Na čem udržíš ruku to neupečeš. 10A stále tam sice nebude ale silnější můstek pořídíš skoro za stejné peníze. Čím méně zbytečné elektroniky tím lépe. Dioda bude chodit i za 20let. Na nějaké PRC měniče bych nesázel. Je to o jednoduchosti.
Pro vlastní klid změř ty proudy. Nakupuji to do foroty.
Luboš

A mert.JPG
 Komentář:
 Velikost:  47.94 kB
 Zobrazeno:  10 krát

A mert.JPG

Ferdinand

PříspěvekZaslal: ne květen 11 2025, 17:48    Předmět: Citovat

Panstvo děkuji pěkně.

BOBOBO: lépe bych to nepopsal, než že to cosi z B&S funguje "blbě", ale srazilo se to tím asi o 7 V, takže úspěch veliký. Ještě jsem našel potenciálně tenhle: https://www.elancar.cz/regulator-napeti-as-pl-are9053-6076553.html?_gl=1*xlfjqu*_up*MQ..&gclid=Cj0KCQjwlYHBBhD9ARIsALRu09pIiNd0iHDem-K8yzgPb2sbJlKR_3oFTFpHw4mFI1Q4hXJgvi7BOWMaArFmEALw_wcB&gbraid=0AAAAADzZcxy_EanGTNUVMXm05iiJPtwcv#description
Pak jsem ho ale nevyzvedl, protože jsem osadil ten B&S, aby se dalo dělat.
Jinak zapojil jsem ho tak (nevím, kdo se nahoře ptal, reaguji co si pamatuju, protože teď nejde vidět příspěvky), že na žlutý jsem dal vodič vedoucí z altíku AC a na výstup ten, co šel původně z usměrňovače, pak jde někam do útrob na 30A pojistku a dál jsem to nesledoval. Kostřit by se měl tělem. Můžu pod ten sroub natáhnout vodič a chytit na kostru startéru třeba, jestli by to bylo ku prospěchu.

Jinak tu dvojdiodu v krabičce nahoře z obrázku jsem už měl v ruce v motoobchodě. Pak mi chalíp doporučil ji tam nedat, ale neznal podrobnosti. Co s ní ale, když má AC vstup? To znamená, že bych vyhodil ten regulátor B&S a dal tam tu diodu? Do série bych ji zapojil jak, jako výstup z altíku do AC, z DC výstupu diody do druhého AC vstupu a z toho vyvodu DC do stroje?

Nepomohlo by tedy dat pryč gelovku a používat klasickou zalitou údržbovou baterku poplatnou roku 1987?

Taková blbost a jak to dovede potrápit. Ren origo John Deere regulátor určitě nepracoval o moc lépe. Takový malý paskvil.
BOBOBO

PříspěvekZaslal: ne květen 11 2025, 17:51    Předmět: Citovat

Čisté a správné řešení jsem ti popsal . Nepomohlo .
masar

PříspěvekZaslal: ne květen 11 2025, 19:31    Předmět: Citovat

Vidím, že bude třeba přiblížit funkci a zapojení té "krabičky".
Na obrázku níže je vnitřní a vnější zapojení usměrňovacího můstku.
Z výstupu regulátoru vedeš vodič na faston označený "-". Pokud budeš chtít na výstupu napětí menší o 1,5V, připoj vodič, který původně vedl z výstupu regulátoru, na faston označený "+". Jinak tento vodič připoj na propojené fastony, označené "~" , popř. "AC".
Wink

můstek.png
 Komentář:
 Velikost:  58.47 kB
 Zobrazeno:  7 krát

můstek.png

Ferdinand

PříspěvekZaslal: po květen 12 2025, 1:36    Předmět: Citovat

BOBOBO napsal(a):
Čisté a správné řešení jsem ti popsal . Nepomohlo .
Nejsem úplně stavu si doma na stole postavit čisté a správné řešení. Nebudu na to ani bastlit světlo atp. Potřebuji řešení z dostupných hotových součástek typu faston IN, faston OUT. Nejsem elektrotechnik bohužel, byť by se mi to hodně hodilo...

Masar: děkuji za objasnění. Do té krabičky tedy může přijít jak AC, tak DC? To mě jen zajímá, protože v aktuálním stavu dostávám z regulu DC.
Když připojím vodič ne na +, ale AC, abych se neochudil o 1,5 V, tak ale pořád dostávám DC, že? AC se tam nemůze kde vzít, když jsou to polovodiče. Jenom prostě tu krabičku využiju k obrazu svému a ne úplně k jejímu původnímu účelu, tak? Tu krabičku případně jakou - KBPC2510 nebo 3510? Na obrázkách jsou postupně obě.

Tyhle sekačky neměly světla, další zátěž. Než dobíjení nebyla. Nechápu, proč nemám součástí regul a přitom mám startér a dobíjení. U té verze bez startéru bych chápal, že tam regulace není. Těžko říct.

Teď půjdu cestou nejmenšího odporu.
1. natáhnu kostru pod ten regul, co tam mám teď
2. vyměním baterku za normální údržbovou s tekutým elektrolytem
3. budu si hrát s tou led kostkou
Tím asi skončím, protože kromě ne zcela dostatečné znalosti a časové náročnosti už mě to nebude bavit Very Happy
hajeklubos

PříspěvekZaslal: po květen 12 2025, 8:03    Předmět: Citovat

Zdravím Ferninande, vydž, dokážeš to.
Trochu bych doplnil to co moc hezky popsat Masar. Na krabičce můstku jsou značky pro klasické použití jako usměrňovač AC/DC, třeba k trafu. To tě zmátlo. Ty použiješ z můstku 2 nebo 4 diody tak, že využíváš úbytku napětí na diodě pro sražení tvého přebytečného napětí. V podstatě si vybereš jestli chceš srazit 0,7V nebo1,5V. Přesně jak nakreslil Masar. Ten člověk v prodejně patrně vůbec nevěděl která bije. Výměna baterie je dobrá volba. Osadit největší která se vejde. Amperhodiny časem mizí sulfatací. Hlavě s baterkou přes zimu nepraštit do křoví. Takové baterie tady mám každý rok. Luboši udělej s tím něco, nejde to nabít. Další kostra na regulátor nebude potřeba to by nefungoval už teď. A on maká jak píšeš.
Obě kostky na obrázku jsou použitelné. Když mrkneš na internet, tak zjistíš, KBPC2510 je 25A/1000V a KBPC3510 je 35A/1000V. Můžeš použít jakýkoliv KBPC 25?? nebo 35??. to aby jsi nešel z prodejny s prázdnou. Je paradox, že „silnější“ je někdy levnější. Ať se zadaří. Je dobře, že jsou pořád lidé, kteří nedávají vše do opravny.
Luboš
Luboš
masar

PříspěvekZaslal: po květen 12 2025, 9:27    Předmět: Citovat

Ano, ta "kostka" byla původně určena k usměrnění (dvojcestnému), t.j. přeměně AC na DC. Ty ve stroji máš původní usměrňovač (jednocestný) nahrazený usměrňovačem/regulátorem, který zatěžuje obvod takovým proudem (na kostru), aby na jeho výstupu napětí nepřekročilo určitou hodnotu (cca +14,8V).
Na diodách v můstku vzniká úbytek napětí cca 0,7V (na dvou v sérii tedy 1,4V). Označení AC zde již nemá původní význam, jen označuje umístění anod a katod vnitřních diod.
KBPC3510 vydrží větší proud než KBPC2510, je tedy spolehlivější, ale myslím, že tvůj alternátor žádnou z nich zničit nedokáže.
Smyslem těchto úprav je přizpůsobení nabíjecího napětí použitému gelovému akumulátoru. Pokud je tento akumulátor provozuschopný (startovací schopnost), nemá smysl ho předčasně nahrazovat jiným.
Wink
-------
edit: odeslal jsem pozdě svůj příspěvek, který, jak vidím, téměř supluje ten od hajeklubos. Ale ponechám ho tu, ničemu nevadí.
Ferdinand

PříspěvekZaslal: po květen 12 2025, 22:08    Předmět: Citovat

Já vám děkuji. Teď už to dotáhnu kýženému výsledku. Jenom to chvíli potrvá, až se na to zase o víkendu dostanu. Hlavmě ue ten motor maká. Zo je nezmar. Nikdy nebyl půlený ani nic a jede jako ďábel. Teď přišel správný karburátor, tak to bude ještě lepší. Dám pak s odstupem vědět.

Jinak snad jedna jediná otázka. Když tam mam tu gelovku a hloupé dobíjení, tak jak pozná, že je baterka dost nabitá? V klasické stoupne vnitřní odpor, to chápu. Ma to ta gelovka stejně? Často čtu, jak se ro výrobci všelijak snaží eliminovat a tak a v autech máme inteligentní dobíjení a parametry vyhodnocuje ŘJ...
masar

PříspěvekZaslal: út květen 13 2025, 7:57    Předmět: Citovat

Ferdinand napsal(a):
V klasické stoupne vnitřní odpor, to chápu...
Ne, nestoupne. Vnitřní odpor o úrovni nabití nerozhoduje. O tom rozhoduje konečné napětí na akumulátoru při nabíjení. A o něm rozhoduješ TY (jediná inteligence) volbou výstupního napětí regulátoru = konečného napětí při nabíjení.
Čím vyšší je toto napětí, tím vyšší je tvorba plynu v akumulátoru v závěrečné fázi nabíjecího procesu.
Gelové akumulátory jsou uzavřené a při vyšší tvorbě plynu se poškodí, proto je nutné je nabíjet na menší konečné napětí (úroveň nabití). Naproti tomu klasické akumulátory jsou pro plyny otevřené a lze je nabíjet na vyšší konečné napětí.
Wink
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Auto - Moto technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

Přejdi na: