Zaslal: st květen 07 2025, 11:27 Předmět: PIONEER A 209 výměna koncových tranzistorů
Tak už mám delší dobu rozdělaný tento zesilovač, (už i u PIONEERů jsou čuňata viz první foto). Vyměnil jsem koncové tranzistory (už 2x, při manipulaci a měření mi chcíply, proč viz první foto, stačí trocha neopatrnosti), všechna napětí porovnávaná s živým koncem sedí jen mám pořád klidový proud 0, nějak s tím nemůžu hnout. V té souvislosti mám dotaz - jak se párujou koncové FETy? Změřil jsem tranzistory na známém čínském univerzálním přípravku a vybral ty co mají stejné napětí na G pro otevření.
P1010012.JPG
Komentář:
Velikost:
139.8 kB
Zobrazeno:
100 krát
PIONEER konec.png
Komentář:
Velikost:
289.09 kB
Zobrazeno:
117 krát
Naposledy upravil jardafiala dne pá květen 09 2025, 21:51, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: st květen 07 2025, 16:23 Předmět:
To byla moje první úvaha, proč ale jeden kanál, se stejným osazením funguje a druhej ne? To je mi divný....Pravda, ještě jsem nenašel odvahu vykroutit nastavení klidového proudu na maximum.
Zaslal: st květen 07 2025, 17:01 Předmět:
No úplně ne, nejdřív jsem to živil z regulovaného zdroje +- 25V, pak 30V (s vyndanými filtračními kondenzátory). Když už to chodilo i se symetrickými 35V tak jsem to připojil na trafo přes regulační trafo a pak mi došlo, že nejde nastavit klidový proud. Nějak se mi nechce zase filtrační kondy vyndavat, když tam jsou tak zdroj s proudovým omezením nepomůže, vyzkoušeno, každá chybka při měření má za následek odchod jednoho nebo obou FETů. Nemám rád FETové konce.....
Pokud jsou v obou kanálech mosfety z jedné "série" a jednomu kanálu 3V stačí a druhému ne, pak je opravdu třeba být na pozoru. Vycházel bych z toho, jak "ostré" je nastavení proudu 90mA na tom dobrém kanále (stačí proud snižovat) a z toho usuzoval na pravděpodobnost dostavení toho druhého.
V každém případě máš možnost porovnat proudové zdroje v obou kanálech (úbytky na R343, R344...).
Tak ony tam jsou zase klasicky načuněny typy neurčené pro lineární provoz, viz nedávná debata o umělé zátěži, SOA atd.
Zřejmě konstruktér vycházel z toho, že jde o třetí generaci MOSFETu, kde se ještě jakžtakž dala nějaká DC SOA očekávat, i když nebyla výrobcem garantována. _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Zaslal: st květen 07 2025, 19:39 Předmět:
Zkus dát do funkčního kanálu ty nové fety, pokud už nebude hrát je to jasné.
Ten zesilovač je 15let starý, tenkrát ještě spínací fety fungovaly i analogově.
Zaslal: st květen 07 2025, 21:35 Předmět:
Hele "mladíku", něco zajímavého pro Tebe bych tu doma možná měl. Jukni na fotky, jestli by jsi se spokojil s 20 let pěkně uleželými Fety kupovanými tenkrát v Rystonu
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.