Zaslal: út květen 06 2025, 6:17 Předmět:
Yardo mohu ti popsat svou zkušenost s podobnou srandičkou. Před lety jsem dostal dětskou motorku s rozloupnutým kolem pohonu a utrženou převodovkou. Vše jsem opravil a koupil nový silnější akumulátor. Mělo to reverzování přes kolébkový přepínač. První co jsem odpojil bylo blikání a sirény. To jsem prostě nedával. Později jsem pochopil proč bylo vše roztrhané. Nejvíc boží je když to borci rozjeli naplno a zareverzovali. Šutry lítali a v motoru se elektrony mohly pominout. Protože jsem nějak nestihnul odpojit reverzování skončilo to tím, že se očesala kola v převodovce.
Děti nezastavíš. Navíc jsem tomu pomohl silnějším akumulátorem. Tak,že můj názor je když už chceš udělat reverzaci tak musíš udělat velkou prodlevu vpřed/vzad. To na jednom relé ani na přepínači s 0 uprostřed nejde. U dvou relátek musíš zajistit aby se to nemohlo potkat. Relé rychle sepne ale pomalu odpadá. Také pozor abys neměl při klidovém stavu obou relé motor ve zkratu. Komutátorový motor s permanentním magnetem jde tak do brždění. To se sice používá ale zde to není vhodné. U dětské motorky by byla lepší spíše volnoběžka. Vše vypadá jednoduché ale má to svá úskalí, která končí v SD.
Luboš
Zaslal: út květen 06 2025, 7:55 Předmět:
dieťa ktoré je na takej úrovni (samozrejme aj tu existujú výnimky rozmazlených frackov, kde ale zo strany rodičov nieje potom problém kúpiť nové) že dokáže samostatne šoférovať autíčko si dá vysvetliť a pochopí, čo môže a nemôže robiť, pretože vie, že keď si to pokazí, bude chodiť pešo. Takéto hračky skôr kazia dospeláci pod vplyvom, keď decká už spia...
Zaslal: út květen 06 2025, 11:06 Předmět:
Ivan nesouhlasím s tebou. To nejde uhlídat. Když to nezničí tvoje děti může to zničit návštěva. Jak to budeš řešit. Jestli chce Yarda zpátečku tak to musí pořešit tak aby to reverzem zničit nešlo. Já jsem to nedobrzdil proto píšu varování co jsem udělal špatně.
Luboš
Zaslal: út květen 06 2025, 12:31 Předmět:
Možná by to chtělo řešit změnu směru jízdy tak, aby se při přepnutí směru na přepínači provedla skutečná změna směru přes relé jen pokud se v době přepnutí netočí kola ani na volnoběh což by vyžadovalo elektronické vyhodnocení splnění podmínek a až následné provedení příslušné změny směru. Pokud dojde k přepnutí směru na přepínači za jízdy ať už pod plynem nebo bez něj jen na volnoběh tak k žádné reverzaci nedojde dokud se nezastaví kola a přepínač směru se neuvede do pozice 0. Teprve pak bude možné přepínačem změnit směr a změna bude akceptována.
Zaslal: st květen 07 2025, 6:40 Předmět:
Jestli se Yarda rozhodne pro couvání tak by bylo jednoduché řešení použít pomocný kontakt pod pedál. Tím by šlo blokovat relé pro změnu směru jízdy pedálem v pozici „0“. Couvání bych zrušil, zbytečná elektrárna, děti si poradí.
Omlouvám se za překlep.
Luboš
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.