Zaslal: po květen 05 2025, 17:39 Předmět: Návrh spirály z kanthalu - předehřev komínu
Ahoj,
na sporáková kamna na dřevo nedám dopustit ale zatápět v nich, když je místnosti chladno ale střecha s komínem jsou zahřáté od slunce je někdy pěkně na prd.
Napadlo mě horkovzdušnou pistolí při zatápění nahřát cca 10 cm komínové trubky mezi kamny a komínem, komínový efekt se okamžitě rozjel jako při -15°C.
Napadlo mě trubku omotat kanthalem v keramických korálcích.
V šuplíku jsem našel balení Kanthalu D 7.8m, 1.5mm², 0.764Ω/m z TME.
Jak postupovat při návrhu?
Proč výrobce neuvádí maximální povrchové zatížení?
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19337 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: po květen 05 2025, 18:58 Předmět:
Za kotlem mám 30 st. kolínko s čistícím víčkem na dva samořezy. Do toho víčka jsem vyříznul otvor a přivařil přechodku na radiální ventilátor, kterej fouká šikmo směrem do komína. Má to podobný chování jako venturka a nic v kouřovodu nepřekáží při čištění. Zapnu těsně před zátopem a jak začne dřevo praskat, vypínám. Čmoudění žádný. _________________ Jirka
Zaslal: po květen 05 2025, 19:48 Předmět:
Přesně, fouknout ventilátorem, když není úprava v komíně, stačí fouknout i přímo do topeniště, lehce si to zakouří a už to táhne. Používam to tak na chatě. _________________ Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Zaslal: út květen 06 2025, 6:43 Předmět:
Fukar s 2x mezaxialy mám na ofuk kamen kvůli cirkulaci vzduchu po místnosti, takže když to při zátopu kouří, akorát s tím fouknu do kamen a je to. Je to jen druhotné využití. _________________ Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Zaslal: út květen 06 2025, 7:10 Předmět:
Ten ofuk kamen funguje. Když člověk přijede do vymrzlého baráku dost dobrý.
Používám kancelářský větrák. Tím také vyháním teplo do předsíně, když se mi to vymkne z ruky a trochu to přeženu s teplotou krbových kamen, které mám předimenzované.
Když zapojím kancelářský větrák přes tlumivku (18W) tak se sníží obrátky tak,že výměna vzduch okolo kamen je Ok a přitom není průvan a nevíří to prach.
Hořák na kartuše má tu výhodu, že nepotřebuješ žádné drobné třísky. To zapálí všechno, žádné čoudíky.
Luboš
Naposledy upravil hajeklubos dne út květen 06 2025, 7:36, celkově upraveno 1 krát.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33712 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: út květen 06 2025, 15:52 Předmět:
To zas je nápad hodnej Přemeta Podlahy ... Už vidím vymrzlýho chataře nebo ještě líp chatařku, jak hubou jektajícï zimou z promočenejch hadrů, bo průtrž mračen cestou k chajdě, profukuje u čoudících kamínek komín a riskuje, že si buď popálí držku, nebo že vzduch s kyslíkem přivedenej do vysoce hořlavýho čmoudu způsobí blafnutí v komíně a tím i všecko možný od "pouhýho" zadýmení celý prostory až po požár celýho objektu ... Fakt není nic jednoduššího, než propanová "pistolka" neboli hořáček na kartuši, nesmrdí to, nečmoudí to, nehrozí to výbuchem par jako libovolná kapalná hořlavina nalitá do kamen. Zapalování to má na piezo, sirek netřeba. A stačí tím plamenem zvenku chvíli ohřívat komínovou trubku za kamnama, není potřeba rozebírat kouřovod, minuta-dvě ohřívání tý plechový roury změní tepelný poměry uvnitř komína natolik, že se rozjede normální komínovej efekt a následný přemístění hořáku k předem narovnanýmu dřevu na topeništi nezpůsobí žádnej zbytečnej dým, netřeba žádnej papír, podpalovač nebo jiný frajkumšty, stačí jedno hrubší poleno sekyrkou "rozmělnit" na drobnější kousky a ty už chytnou skoro samy ... A v létě se tím hořákem krásně rozpaluje dřevěný huhlý na grilu = další důvod, proč si takovou "zbytečnost" koupit. Btw, mám ji i doma v paneláku, opaluju s tím na balkóně jiným způsobem neumytelný příškvarky z mřížek a hořáků varný desky, když se náhodou zadaří a ohřívanej hrnec překypí ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Tie kartuše s keramickým horákom sú naozaj super.. Nepotreboval som ich pri nejakom "zvláštom" použití... ale keď sa mi na "nerezovú" pinzetu začal lepiť cín, tak som ju nahrial do "červena" - utopil v PP90 a šlo sa ďalej bez záznamu "hasičských" čidiel. (a to zaznamenali aj cigeretu... ale odsávanie pri spájkovaní bolo )
V tom komíne toho veľa netreba... pár sekúnd na plný výkon a už to ide samo... len treba mať to správne miesto.. napr. odchýliť platňu pred komínovým vývodom a "podkúriť mu do komína"...Tých "1000" stupňov to zvládne a rozbehne...
Zaslal: út květen 06 2025, 21:22 Předmět:
Pomáhal jsem si kdysi tak, že jsem vytáhl komínovou rouru ze zděře a do komína nacpal zapálené Rudé Právo. Dnes už noviny nejsou, takže snad nějaký jiný hořlavý papír.
Zaslal: st květen 07 2025, 7:11 Předmět:
Zatím také ohřívám rouru do komína Mevou , až přestane kondenzovat voda , tak zapaluju . Já nechci aby mi to ani trochu zakouřilo ! Ten komínový větrák zvažuju asi 15 let , stával 6ku , nyní 13ku ... Ale na komín mám 10m a je vprostřed střechy ... Ale stále na něj myslím , když ohřívám rouru plynem zvenku .
Spirála bude moc pomalá .
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19337 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: st květen 07 2025, 10:52 Předmět:
Zajímavý, že tu nikdo neřeší opačnej problém a to čmoudění při zapalování kamen do jarním sluncem rozpálenýho komínu. To je běžnej stav na naší chajdě, kde je komín přistavěnej zvenku na jihovýchod a po příjezdu je chajda studená jak psí čumák. Na to funguje pouze ten komínovej ventilátor. _________________ Jirka
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.