Tak se chci zeptat, jestli neexistuje nějaký levnější vriabilní odpor pro 230V, který by dokázal tepelně zvládnout řekneme nějaké zařízení do 30W, do 60W, do 100W atp.
Nerozumím tomu, jak to jako funguje? Nemáš zapojení? Jak můžu hnát AC napětí přes PN přechod tranzistoru a čekat, že mi to roztočí větrák, to přece nejde.
Založen: Apr 18, 2011 Příspěvky: 242 Bydliště: Benešov (u Prahy)
Zaslal: po květen 05 2025, 15:17 Předmět:
citace:
Nikde jsem neříkal, že to nemůže být pořádné těžítko
Přesně tyhle šoupáky se stále prodávají. Teda ze zbytků, co zbylo po Metra Blansko https://www.amt.cz/index.php?id=OPK A jsou dost drahé. V roce 2021 vycházel 250Ω/1,6A na 3324.50 korun a 39Ω/4A na 4053.50 korun. Prý jsou zase o něco dražší. A to už tohle bylo drahé. (Mimochodem, když jsem to objednával, tak myslím Farnell měl podobné položky okolo 7 tisíc, takže může být hůř. A strávil jsem dost času hledáním něčeho, co by se dalo použít pro ten účel, teda výkon jsme potřebovali větší.)
Zaslal: po květen 05 2025, 16:17 Předmět:
Starý hliníkový MEZAXIÁL som reguloval zaradením kondenzátora cca 680nF-2uF do série s ventilátorom. Kondenzátor samozrejme na 270VAC typ X2. Ak si dobre spomínam, v starých zariadeniach bol výkonový rezistor 25W/390R alebo 270R (niekde ich ešte doma mám).
Číňan by to zvládl vyrobit, kdyby chtěl, za 300,- Kč.
Ale kdže. Číňan vyrába na hmotnosť. Je jedno, že sú v tom procesory, jak to váži 50 gramov, tak to predá za 5 dolárov aj s poštovným. Ale jak to má pol kila, tak je to za 50 dolárov, hoc je to len blbý plast či plech.
Zaslal: po květen 05 2025, 17:13 Předmět:
Ještě můžeš koupit na aukru starší menší regulační autotransformátor. Zapojení na papíře vypadá skoro stejně jako jako výkonový potenciometr, akorát to tolik nežere a hlavně se to hodí pro víc použití. Jen to něco váží a zabírá místo.
Je to takové ekologičtější. A až tě to omrzí, je to prodejné.
Edit: Aha, už to tu padlo.
Naposledy upravil PavelFF dne po květen 05 2025, 17:16, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: po květen 05 2025, 17:15 Předmět:
Mám doma někde několik nových nepoužitých regulátorů ventilátorů na zeď.
Něco jako toto: https://primavent.cz/regulator-otacek-ventilatoru-vents-rs-1-400-n-nad-omitku
400Kč/ks i se Zásilkovnou
PS: Pokud to je moc, tak doporučuju kýbl s vodou, dva dráty a opatrně přisolovat kuchňskou solí až do doby, kdy ty otáčky budou správné
BUL38D je vysloveně spínací transistor s tragickou DC SOA, určitě nevhodný pro zamýšlený účel.
Spínací, ale pre 30W vrtuľator asi 10x predimenzovaný. Takže by sa pod tu kryvku mal zmestiť. Bol to prvý najlacnejší tranzistor v ponuke... Možno v inom obchode bude niečo lepšie.
Nerozumím tomu, jak to jako funguje? Nemáš zapojení? Jak můžu hnát AC napětí přes PN přechod tranzistoru a čekat, že mi to roztočí větrák, to přece nejde.
Hned v prvním příspěvku je uveden typ Vents VKO 100. Když se podíváte na jeho parametry, zjistíte, že jde o 14÷16W ventilátor.
Při napětí sítě 220÷240V odebírá proud 85mA÷100mA.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3Další
Strana 2 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.