Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Vyplnění celního prohlášení při nákupu z USA

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Hape

PříspěvekZaslal: ne duben 27 2025, 12:22    Předmět: Vyplnění celního prohlášení při nákupu z USA Citovat

Zdravím vespolek,
mezi 28.4. - 13.5. očekávám doručení zboží z USA a budu podávat celní prohlášení (CP). Vzhledem k hodnotě zásilky, která se vejde do 150 €, nebudu platit clo, ale budu podávat CP prostřednictvím eCeP a platit DPH. Českou poštu do toho zapojovat nechci, protože si za to účtuje poplatek.
Ve formuláři eCeP jsem se zasekl na tom, jak uvést částku za dopravu.
V zásilce jsou dva stejné kusy zboží a jestli jsem správně pochopil pokyny, tak v CP musí být uveden každý kus obsahu zásilky zvlášť. U každého kusu zboží se uvádí cena zboží a cena dopravy. S cenou každého kusu zboží nemám problém, tu znám a je to 48,95 USD za kus. Ale jak mám uvést cenu dopravy, mi není jasné. Cenu za dopravu znám celkovou za oba kusy a je to shodou náhod také 48,95 USD.
Nevím jestli mám u každého kusu uvést tu celkovou cenu za celou zásilku, nebo částku rozdělit a u každého kusu uvést polovinu ceny za dopravu? Není tu někdo, kdo s tím má zkušenost?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Valdano

PříspěvekZaslal: ne duben 27 2025, 15:14    Předmět: Citovat

Hape napsal(a):
Ve formuláři eCeP jsem se zasekl na tom, jak uvést částku za dopravu. V zásilce jsou dva stejné kusy zboží a jestli jsem správně pochopil pokyny, tak v CP musí být uveden každý kus obsahu zásilky zvlášť. U každého kusu zboží se uvádí cena zboží a cena dopravy.

Celní prohlášení v eCep se týká jedné zásilky. Ke každému kusu zboží v té zásilce se v prohlášení uvádí kód zboží, popis zboží, hodnota zboží včetně DPH (pokud jste ho při nákupu platil) a měna tj. USD. Položka "hodnota poštovních poplatků" bude nulová u všech položek s výjimkou poslední položky kde by měla být nenulová hodnota podle součtu částky za dopravu/poštovné a případného pojištění a k tomu samozřejmě zvolená správná měna, ve které jste platil tj. v daném případě USD.

K doložení si připravte v elektronické podobě PDF nebo obrázek faktury od prodejce (pokud jste platil DPH v ceně při nákupu mimo EU mělo by být na faktuře uvedeno IOSS prodejce nebo prodejního portálu např. při nákupu z eBay apod.), dále si připravte k doložení potvrzení o provedené platbě podle toho jak jste platil např. výpis potvrzovacího emailu od PayPalu + výpis potvrzovacího emailu objednávky od prodejce/eShopu a výpisy stránek koupených položek z toho eShopu. Pokud jste koupil více kusů stejné položky tak v celním prohlášení bude uveden samostatně každý kus, ale pro doložení výpisu bude jen jedna stránka té koupené položky z toho eShopu. Všechny zmíněné dokumenty byste měl přiložit jako přílohy k tomu celnímu prohlášení v eCep.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hape

PříspěvekZaslal: ne duben 27 2025, 16:25    Předmět: Citovat

Kupoval jsem přes Amazon a jako doklad mám pouze objednávku stáhnutou z Amazonu. Dávám jí do přílohy.
Nějakou DPH jsem platil, ale předpokládám, že to je US DPH a CZE DPH budu muset ještě odvést. V dokladu není nikde ani uvedeno IOSS číslo.
Cenu dopravy tedy uvedu jenom jedenkrát u poslední položky obsahu zásilky.
V části "Doprovodné doklady" je už uvedena poštovní průvodka a jako číslo dokladu je tam číslo zásilky.
Když klepnu na na volbu "Nový doklad" tak to po mě chce vybrat typ dokladu a označení dokladu. Když tam něco vyplním, tak to po mě nechce žádný doklad uložit, není tam na to žádná volba, tak nevím, jak mám ten doklad v elektronické podobě do CP vložit.

Srážkoměry - objednávka.pdf
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  Srážkoměry - objednávka.pdf
 Velikost:  179.6 kB
 Staženo:  22 krát

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Hubert_79

PříspěvekZaslal: ne duben 27 2025, 16:34    Předmět: Citovat

Nevím, jestli to k něčemu bude. Ale kupoval jsem z Austrálie přes službu discogs.com CD. Přišlo mi od pošty, že mám vyplnit to prohlášení a přidat přílohy. To jsem učinil.
DPH mi bylo připočítáno už při placení (kartou), bylo tam uvedeno VAT (CZ), IOSS číslo jsem neměl.
Přiložil jsem coby přílohu mail z discogs, kde bylo vše vyčísleno. Zásilka mi přišla a neplatil jsem nic, žádné DPH a kupodivu ani poplatek poště.

Hape

PříspěvekZaslal: ne duben 27 2025, 16:49    Předmět: Citovat

Ano, pokud má zásilka již uhrazenou českou DPH, tak je celní odbavení ze strany české pošty zdarma.
Pokud ale zásilka českou DPH uhrazenou nemá, což si myslím, že je můj případ, tak za celní odbavení chce ČP 150 Kč. Myslím že ta daň uvedená v objednávce ve výši 30,84 USD je nějaká US daň a s nutností uhradit českou DPH nemá nic společného, nebo se pletu?
tomasjedno

PříspěvekZaslal: ne duben 27 2025, 17:00    Předmět: Citovat

citace:
The United States does not have a Value Added Tax (VAT) at either the federal or the state level. Sales and use taxation in the US is operated independently by each of the 50 states and the District of Columbia. Sales taxes are administered by every state except Alaska, Delaware, Montana, New Hampshire, and Oregon.
Sales and use tax rates vary from state to state and generally range from 2.9% to 7.25% at the state level. Many states also allow a 'local option' that permits local jurisdictions, such as cities and counties, to impose an additional percentage on top of the state-level tax and to keep the related revenues.

V USA žádná DPH není. Je tam sales tax a na té tvé faktuře by mělo být napsané, jakou že tam daň napařili. Podle toho, že to dělá 21% z ceny zboží+dopravy, to vypadá na českou DPH.
Valdano

PříspěvekZaslal: ne duben 27 2025, 17:06    Předmět: Citovat

Hape napsal(a):
Nějakou DPH jsem platil, ale předpokládám, že to je US DPH a CZE DPH budu muset ještě odvést.

Jak už zde bylo zmíněno USA DPH nemají. Mají tzv. Sales tax (tj. prodejní daň), ale ta se účtuje jen při nákupech v rámci státu USA a nikdy při nákupu z území mimo USA.

Pokud jste platil daň jako kupující z EU třeba v USA eshopu, pak vám zřejmě naúčtovali DPH země EU, ve které je buď přímo ten prodejce z USA a nebo jeho zástupce pro tento účel zaregistrován jako plátce DPH v jedné ze zemí EU a má tedy platné číslo IOSS. Nemusí to být cílová země zásilky. Takže i když vy jako kupující jste z ČR tak ten prodejce nebo jeho zástupce může být registrován k DPH v jiné zemi EU třeba v Německu a v takovém případě ke všem nákupům kupujících z EU účtuje Německou DPH bez ohledu na to zda je cílovou zemí zásilky také Německo a nebo jiná země EU.

Hape napsal(a):
V dokladu není nikde ani uvedeno IOSS číslo.

Bližší informace k tomu jak to s IOSS funguje jsou uvedeny zde.

Kontaktujte prodejce nebo eshop kde jste nakupoval a požádejte je o vystavení elektronické faktury nebo se jich zeptejte zda fakturu v papírové podobě přiložili přímo do zásilky a také se poptejte zda vám naúčtovali DPH EU a pokud ano tak je požádejte ať vám sdělí příslušné IOSS identifikující je nebo jejich zástupce jako plátce DPH v některé zemi EU. Někdy bývá IOSS přiloženo na dokladech v zásilce a může se stát i to, že vám ho prostě nesdělí.

Pokud při celním odbavení nebude mít příslušní celní úřad k dispozici IOSS může si ho vyžádat od Vás a pokud ho nebudete znát tak Vám prostě naúčtují DPH jako byste ho vůbec neplatil, a to že jste ho zaplatil při placení si pak budete muset vyřídit s tím prodejcem, který ho buď vůči EU vůbec nezaplatil i když si ho od Vás vybral a nebo nezajistil identifikaci platby prostřednictvím poskytnutí platného IOSS.

Hape napsal(a):
Když klepnu na na volbu "Nový doklad" tak to po mě chce vybrat typ dokladu a označení dokladu. Když tam něco vyplním, tak to po mě nechce žádný doklad uložit, není tam na to žádná volba, tak nevím, jak mám ten doklad v elektronické podobě do CP vložit.

Omlouvám se moje chyba. Do eCeP se žádné doklady nenahrávají, jen zvolíte druh doprovodného dokladu (faktura/proforma faktura/ostatní), a uvedete číslo, resp. označení dokladu. V tomto případě je praxe taková, že celní úřad si může následně doložení deklarovaných dokumentů nebo i dalších dokladů vyžádat buď od dopravce pokud by vás některý zastupoval v cením řízení a nebo přímo od Vás.

Upozorňuji na skutečnost, že zásilka s celní hodnotou do 150 EUR může být celně odbavena včetně DPH v té zemi EU, do které na cestě vstoupí jako první i když to nebude cílová země. Takže pokud to půjde letecky a letadlo přistane a vyloží ho třeba v Německu nebo jiné zemi EU tak se může stát, že vás pak osloví ať už emailem nebo písemně dopravce z jiné země EU nebo tamní celní úřad a může po vás vyžadovat doložení dokladů.
martinkopp

PříspěvekZaslal: ne duben 27 2025, 18:13    Předmět: Citovat

Napiš tam IOSS amazonu a neřeš to. On to stejně nikdo moc nekontroluje, pokud to není finančně nebo objemově velká zásilka. Já tam u drobných zásilek vždy píšu IOSS aliexpresu ať už jsou od kohokoliv a nikdy se mi nestalo že by něco namítali. Tobě DPH strhl amazon, máš to na faktuře, takže se ani ničeho nedopouštíš.
tomasjedno

PříspěvekZaslal: ne duben 27 2025, 18:54    Předmět: Citovat

US Amazon má IOSS IM4420001234.
Hape

PříspěvekZaslal: ne duben 27 2025, 21:23    Předmět: Citovat

Ještě než jsem si to tu od vás přečetl, tak jsem po četu kontaktoval zákaznický servis Amazonu a snažil se od nich získat informaci co za daň mi vlastně naúčtovali. To jsem se od nich nedozvěděl, jenom mi sdělili, že jsem daň zaplatil. A že nemusím mít obavy, že bych jí platil dvakrát. O tom, že by měl Amazon vlastní číslo IOSS mě neinformovali a ani jsem tuto informaci nikde nezaznamenal. Když jsem je požádal o číslo IOSS prodejce, tak mi sdělili, že ho kontaktují mým jménem a požádají ho, aby mi ho poslal e-mailem. Tak uvidím jestli mi ho pošle. Když ne, tak uvedu číslo IOSS Amazonu, co vyhledal tomasjedno.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: