Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19303 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: pá duben 25 2025, 0:13 Předmět: Jak řešíte žhavící napětí pro řadu Exxyy
Dávám tady dohromady Mono 50, kde byly ve třech elektronkách (2 x ECC83 a ECC85 a 1x EF80) ruplý žhavení. Měřil jsem žhavící napětí a se zbývajícíma elektronkama 7,6V. To mi přijde při přepočítaní převodovýho poměru z dnešní sítě s běžnejma 240V nějak moc a lampičkám to přežhavování určitě nebude dělat dobře. Volič je jen 220/120.
Co s tím děláte při rekonstrukcích? Dávat srážecí odpor při celkem dost velkým žhavícím proudu kolem 5A mi přijde sice jednoduchý ale né moc optimální řešení. _________________ Jirka
Podle schématu má trafo dvě vinutí na 120V, To by v sérii dávalo 240V, proto je na jednom odbočka. Stačí to přepojit tak, aby se jedno z vinutí nenapájelo do odbočky, ale obě byla celá v sérii a úprava na 240V je hotová. Tak jsem to dělal i u některých rádií, která používají na 120V dvě vinutí paralelně.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33670 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: pá duben 25 2025, 6:19 Předmět:
Celeron napsal(a):
... Volič je jen 220/120. ....
Potom teda jen těžko může trafo mít 2 stejný vinutí, každý na 120V. Mně to vychází na jedno 120V a druhý 100V. Ne vždycky totiž voliče na nižší napětí propojujou dvě primární špulky paralelně, někdy je trafo skutečně jenom s jednou primární cívkou, který se na napětí 110//120V používá jen polovička a nanejvejš se proti provozu na 220V zdvojnásobuje proudová hodnota primární pojistky. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Založen: Feb 21, 2011 Příspěvky: 3546 Bydliště: Český Středozápad (JO70AD)
Zaslal: pá duben 25 2025, 6:34 Předmět:
Než zase nějaké blbé kecy, co se takhle podívat na schéma nebo navíjecí předpis síťového transformátoru. Vinutí jsou 2, obě na 120V a jedno má odbočku na 100 V.
Není tedy problém změnit přepínání 120/220V na 120/240V. Lze to udělat přpojením jednoho drátu na voliči napětí, nebo primmáru transformátoru. _________________ Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Zaslal: pá duben 25 2025, 7:05 Předmět:
Máš regulační trafo? Pro zajímavost změř, jaké napětí to dává při 220 V. Narazil jsem na to u BM368, tam je trafo taky špatně spočítáno a přežhavuje to. Vyřešil jsem to tak, jak uvádějí předřečníci a jak to podle EKKARA nejde.
Zaslal: pá duben 25 2025, 10:35 Předmět:
Dobře, jsem blbej a tu odbočku na schematu jsem přehlídl a moc to neštudoval. Přispělo tomu taky, že volič 120/220 je nezapojenej, protože pevná část je prasklá. Takže primár jsou pospojovaný dráty natvrdo na 220V přímo na trafu a přetažený bužírkou. A vývod 3, co je potřeba pro přepájení na 240V je uskřípnutej 5 mm od vinutí.
Zkusil jsem Mono50 připojit přes regulační trafo. V původním propojení na 220V je na osazených paticích EL34 6,44V a na paticích pro malý lampičky 6,52V, měřeno Avometem a digitálem s lampičkama, co žhaví. Takže už z výroby to bylo přežhavený a neodpovídá to povolený toleranci trafa 6,3V ± 0,1V z dokumentace.
Po přepojení trafa na 240V mám aktuálně v síti 234V a napětí pro EL34 je 6,48V.
Divný, výpočtem mi vychází něco jinýho, 6,14V. Nevím proč, změna sycení? Co s tím, nechat a nebo na primár přidat odpor pár ohmů?
No a potom tenhle problém obecně, co u traf, co jsou 220/120 jen s odbočkou na 120V? _________________ Jirka
Pokud je to něco s rozumnou spotřebou jako rádio, tak dávám ten odpor. Výhodou elektronkových konstrukcí je +- stálá spotřeba, takže ten odpor funguje.
Pro větší spotřebu by se hodilo trafo, co těch 10-20V odečte, ale to se musí taky někam vecpat.
Několikrát jsem v dokumentaci k elektronce našel tento údaj - nevím jestli je to specialita jen u Svetlany nebo to platí i u jiných výrobců, ale myslím si že jsem to viděl v nějakém katalogovém listu i u tesly.
Zaslal: pá duben 25 2025, 11:36 Předmět:
xsc napsal(a):
Pro větší spotřebu by se hodilo trafo, co těch 10-20V odečte, ale to se musí taky někam vecpat.
To trafo je přeci docela prcek, mě vychází pokud by se k 50W spotřebě dalo 15V trafo do série s primárem na nějakých 3-4 VA. To se do elektronkáče někam vždycky vejde. _________________ Jirka
Mono 50 má při plném výkonu psanou spotřebu (příkon) 125W.
Těch 50W je odkud?
Navíc při plném výkonu (zatížení) zesilovače se dá předpokládat, že dojde k poklesu všech napájecích napětí na sekundární straně síťového trafa, tedy i žhavícího.
Zaslal: pá duben 25 2025, 17:04 Předmět:
barnodaj napsal(a):
Těch 50W je odkud?
To byl obecný příklad pro trafa, který maj jen odbočku na 120V. Souviselo to s příspěvkem od XCS, kde se psalo o rádiu a nacpání malýho sériovýho trafa někam do jeho škatule. Před tím jsem taky psal, že u Mono50 to mám již vyřešený přepojením na vývod 3, tedy vinutí 2 x 120 v sérii.
Ferdislav, jak souvisí klidovej proud EL34 s velikostí žhavícího napětí z síťovýho trafa?
Zjistil jsem, že kromě tří lampiček s přepáleným žhavením je taky přerušená
KY704 v napájení anod EL34. Dám tam dvě KY130/1000, KY704 nebo KY705 žádný nemám. Asi ten zesák dostal dost pokouřit. Bude to chtít všecky lampičky vyměnit, naštěstí všecky malý mám náhradní. Ale EL34 se budou muset koupit, obě mají napálený anody, jsou na nich šedivý oválný fleky. _________________ Jirka
AZK405 mám 2ks aj staršie aj novšie prevedenie. Na oboch som prepájal ten primár na 240V,už si presne nepametám ale myslím že po nažhavení sa to napätie ustálilo niekde k 6,1/6,2V.Zároveň tam bolo aspoň čosi menej na tých anodách! Päťice el34 treba riadne očistiť,vysušiť. Anodové prívody dodatočne zaizolovať bužírkov.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.