Zaslal: po květen 30 2016, 18:26 Předmět:
Zdar, je-li k dispozici rozvod 230V, bylo by používání baterií nehospodárné. Řešení je víc. Nejjednodušší je navinout speciální transformátorek 230V/90V + 1,4V (cca 2,5W) s následným usměrňovačem a filtrací. Další (složitější na zhotovení) možnost jsou spínané zdroje (jeden step-up pro anodové napětí) a jeden step-down pro žhavení), výhoda? by byla možnost napájení přijímače z automobilového akumulátoru 12V.
Založen: Dec 10, 2008 Příspěvky: 479 Bydliště: Polabi, kdysi řepné, nyní řepkové lány.
Zaslal: út květen 31 2016, 3:26 Předmět:
TubeGuru napsal(a):
Zdar, je-li k dispozici rozvod 230V, bylo by používání baterií nehospodárné. Řešení je víc. Nejjednodušší je navinout speciální transformátorek 230V/90V + 1,4V (cca 2,5W) s následným usměrňovačem a filtrací. Další (složitější na zhotovení) možnost jsou spínané zdroje (jeden step-up pro anodové napětí) a jeden step-down pro žhavení), výhoda? by byla možnost napájení přijímače z automobilového akumulátoru 12V.
Spínaný zdroj by asi bylo dost pracné odrušit tak, aby fungovaly všechny AM rozsahy. Když už síťový zdroj, tak s transformátorem. Kdysi se vyráběl jako příslušenství. Tuším že pro Minor, nebo Rekreant.
Bateriový provoz (alkalické bat.) bych nezavrhoval, protože toto radio asi nebude k dennímu používání, ale pouze k občasnému zapnutí, např. při prezentaci a "chlubení se" kamarádům, že to skutečně ještě hraje. Potom tam baterky vydrží roky.
TubeGuru - ano je to pravda, baterie jsou nehospodárné,ani dříve se moc nepoužívaly, je rozhodně lépe použít sítový zdroj, napětí 230 V mám, nechám navinout trafo.
Zaslal: čt duben 24 2025, 13:12 Předmět:
Síťový zdroj s transformátorem jsem si postavil pro rádio TESLA 3101B z roku 1953.
Použil jsem zásuvkový adaptér BONNEL NT06 z malé telefonní ústředny.
Doplnil jsem tři pojistky, a upravil viz schéma.
Stabilizátor 1,4 V jsem dal do rádia m.j. pro snížení úbytku napětí na kabelu.
Sekundární napětí nejsou zcela ideální. Anodové napětí dostanu asi 88 V,
odběr rádia z 1,4 V je asi 0,25A, zatížitelnost 8V z trafa je o něco nižší.
Proto jsem 8 VAC snížil dalším transformátorkem asi na polovinu.
Stabilizátor je co nejjednodušší,
snad se tím sníží riziko závady, která by mohla způsobit přepětí.
BD135 s teflonovou podložkou je přišroubován k hliníkové krabičce.
Na anodový konektor pasuje samice XLR po mírném propilování direk.
Po ověření provizorní verze jsem udělal finální na plošném spoji,
a až pak jsem řešil slabý a zkreslený zvuk rádia.
Reproduktor byl špatně vystředěný. Po opravě narostl brum.
Na stávající desku jsem přidal další R, C, a BD139
(násobič kapacity), takže současnou verzi DPS nemám.
S uchem na repro je brum ještě znát, ale normální poslech je OK.
Zdroj TESLA 3101B.png
Komentář:
Velikost:
14.13 kB
Zobrazeno:
32 krát
20250412_182253.jpg
Komentář:
Velikost:
152.37 kB
Zobrazeno:
10 krát
20250412_182207.jpg
Komentář:
Velikost:
161.32 kB
Zobrazeno:
8 krát
_________________ Likviduji bastlířskou dílnu v Sokolově. Nabízím věci pro bastlíře, mnohé zdarma.
Postupně budu přidávat další nabídky. Všechny najdete pod klíčovým slovem "peper"
Naposledy upravil pepper dne čt duben 24 2025, 18:09, celkově upraveno 1 krát.
2004 Příspěvky: 20391 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: čt duben 24 2025, 14:02 Předmět:
Celeron napsal(a):
...Vůbec si nepamatuju, že bych tyhle "batérkový" elektronky někdy viděl v tesláckým A5-kovým katalogu. To je Tesla dělala či jen dovážela?...
1R5T má přímou náhradu 1H33 nebo 1H34 (ta první vystačila s menším Ua)
podobně 1T4T se dá nahradit 1F33 nebo 1F34
1S5T má náhradu 1AF33 nebo 1AF34, jen DLL101 nemá náhradu.
Ale s elektronkami 1..33 to dobře hrálo už od 45 V, jen s koncem ve třídě A se z 1L33 nedalo dostat víc, než asi 60 mW.
Elektronka 1R5T a ostatní s podobným značením jsou buď americký originál nebo většinou maďarská kopie americké řady miniaturních sedmipinových elektronek, podle USA patentu z roku 1940. Naše řada 1H33 a podobné jsou pajc.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.