Keď sa vrátim k svojmu príspevku... doposiaľ som mal takéto vyžínačky, ktoré mali motor naspodu - pri žacom mechanizme - resp. priamo na žacej hlave... Síce elegantné riešenie, ale stojí za PRD! Čím výkonnejší motorček to má, tým skorej odíde. Lebo sa upchajú vetracie otvory a motor sa prinajlepšom len prehreje... ale po chvíli zhorí tak či tak...
Kúpil som vlani "kosu" - elektrický vyžínač na 230V , ktorý už má motor "za chrbtom kosca -na konci tyče" tak, ako to robia FI so spaľovacími motorčekmi, a k upchávaniu vetracích otvorov nedochádza - veď ani nemá prečo..motor je nad zemou min 80cm a od "struny či iného nástoja" tiež aspoň toľko... Ten systém sa mi zdá určite dokonalejší, ako naháňať predimenzovaný motorček pár centimetrov nad zemou, kde mu vadí v podstate "všetko čo do neho nasaje". A nejaké straty na žacej hlave - prevodovke to je oproti tomu nedostatočnému chladeniu šuvix...
A až ti mám poradiť, (z vlastných skúseností) - zariadenie s motorom nad "žacím" nástrojom" nekupuj... aj lacnejší možno nájdeš ,kde je motor inde... na opačnom konci tyče!! Aj keď si myslíš, že použite je LEN 2-3x za rok... Hryzneš sa do vlhkejšej buriny a motor skape...
Zaslal: út duben 15 2025, 17:25 Předmět:
Na baterie su to vsetko hracky na male plochy bez dostupnosti 230V. Ked mas v okoli 50m zasuvku, tak strojom na 230V urobis pracu rychlejsie a pohodlnejsie.
Zaslal: út duben 15 2025, 17:58 Předmět:
Ja velke plochy sekam klasickou benzinovou sekackou. Ale nakonec to potrebuju docistit okolo sten, stromu, ruznych tycek apod. Takze hracka mi staci, ale na druhou stranu nechci, aby to byl uplny shit.
Sused má nejakú "kosu" na baterky - takú, že je motor mimo.. na konci "rúčky".. má oveľa väčší pozemok ako ja a na dve baterky obehne obvod pozemku + nejaké okolíky okolo stromkov a tak - aby to nejako vyzeralo... ostatné rieši benzínkou kosačkou .. A je to celkom "zaujímavá" dĺžka ... 750+ m určite...
Zaslal: út duben 15 2025, 19:01 Předmět:
dred a rnbw: By mě zajímalo co máte osobně doma, že mu tohle radíte. To sou rady do zahrady...
Přesně jak to píše to mám já, na velký plochy a marast mám motorovej Stihl. Na to dosekávání je ideální mít něco lehkýho a obratnýho. Tahat za sebou 100m prodlužovák okolo baráku a centrálu na hřbitov, to by mě asi jeblo. Jaký větrací otvory na motoru? To mělo snad naposled DIU Jevíčko v 90-tejch letech. Ta Makita má malej bezuhlíkovej motor, kterej je menší než strunová hlava. Normálně to meju hadicej, protože je těsněnej. Taky to je perfektně vyvážený, baterky nahoře, motor s hlavou dole.
Ideálně si kup něco, na co už máš baterky, abys měl jednotnej systém. U těchhle sezónních strojů je zima pro baterky většinou brzká smrt, když se nepoužívaj.
Zaslal: út duben 15 2025, 19:24 Předmět:
V byte kosit nepotrebujem. Ale viackrat som kosil nie uplne maly pozemok s "travou" vysokou aj viac ako meter. Teren nerovny a v "trave" rozny bordel. Tam bud benzin alebo 230V (pouzival som AL-KO 1000W). Baterie vybijes za hodinu tri.
jenicek - ale presne je to o tom čo potrebuješ... mne stačí "obkosiť" cca 160m dĺžky nejakým zariadením... ale "hryzol" som ho do "materiálu" - nevhodnom pre nástroj a výsledok bol jasný... motor bol v "čudu".
A čo mám teraz doma? - je to ten "dokonalejší" systém..Kosa s elektromotorom za riťou (s baterkou - aj bez) ... s 25m káblom obehnem celú záhradu..A načo sa mám starať o PHM, jeho kvalitu... po sezóne nenaštartujem, čisteniu filtrov, výmena sviečky - atď. sa nevyhnem. idem roztrhať štartovací špagát ?? Prečo?.. na 1 možno 3 x do roka mi to ťahanie kábla za prdelou určite nevadí...
Zaslal: st duben 16 2025, 9:36 Předmět:
jenicek napsal(a):
Ta Makita má malej bezuhlíkovej motor, kterej je menší než strunová hlava. Normálně to meju hadicej, protože je těsněnej. Taky to je perfektně vyvážený, baterky nahoře, motor s hlavou dole.
Ideálně si kup něco, na co už máš baterky, abys měl jednotnej systém. U těchhle sezónních strojů je zima pro baterky většinou brzká smrt, když se nepoužívaj.
Diky za info. Ktery typ Makity presne mas? A jak ses s ni spokojeny?
Ano, mam v planu s vyzinacem koupit i aku sroubovak apod. Doted jsem pouzival aku naradi od Milwaukee, ale jen na male kulate akumulatory. Vsechno uz je to 12+ let stare, takze je cas na zmenu. Milwaukee sice vyzinace dela taky, ale pro moje pouziti jsou zbytecne luxusni.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.