Zaslal: ne duben 13 2025, 13:16 Předmět: přijmačky z matematiky sš 2025
Tak jsem si v neděli udělal čas, spustil timer na 70min. a zkusil příklady z matematiky. Odkaz níže. Bral jsem příklady postupně, dostal jsem se při řešení někam do poloviny, potom už vypršel čas. Je tam 16 příkladů / 70min. tj. 4.4 minuty na příklad, to se mi zdá celkem málo.
Jednak není povolena kalkulačka a jednak jeden příklad ještě obsahuje třeba další tři příklady, což dále zdržuje. Z toho mi vychází, že Cermat to koncipuje tak, že stejně nelze všech 16 příkladů stihnout a naopak studentíci musí strategicky jet na rychlost jako "fretky", než přemýšlet k podstatě úkolu.
Zajímala by mě nějaká statistika, kde by bylo rozložení kolik úloh stihlo úspěšně vyřešit kolik procent studentů v čase 70min.
A stejnou statistiku s kontrolní skupinou dospělých s min. maturitním vzděláním.
A nakonec, kdo vymýšlí ten časový limit, na základě čeho?
To jsou zase bláboly....
Ten test a jeho vyhodnocení je koncipovaný tak, že se porovnávají výsledky proti dosaženému maximu. Takže i kdyby ten nejlepší udělal jen 5 příkladů, ostatní na tom moc biti nebudou.
V pohode sa to dá spočítať za hodinu všetko. Je to skôr o logickom myslení, než o počtoch. Kalkulačku vážne netreba. Sú to úplne primitívne počty. Ak sa na nejakom príklade zasekneš so zložitým výpočtom, znamená to, že už v tom máš nejakú chybu.
Predpokladám, že takému testu predchádza príprava v podobe riešenia podobných úloh. Na teste už stačí len nestresovať.
To nás trápili úlohami, ktoré síce mali jednoduchšie zadanie, ale vo výsledku vychádzali kdejaké iracionálne čísla, takže sme výpočty museli poctivo rozpisovať aj na dve strany.
Vtip(?):
Přišel pán z práce domů a povídal manželce:
Tak jsem si nechal přinést test co dáváme uchazečům o zaměstnání v naší firmě, místo oběda jsem nařídil sekretářce, že ke mně nemá nikoho pouštět a žádné telefonní hovory mi nepřepojovat a test jsem si zkusil vyplnit. ... Já mám štěstí, že už jsem ředitel." _________________ Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Zaslal: ne duben 13 2025, 20:01 Předmět:
Náhodou jsem se po obědě podíval na ty testy a schválně na ten "květinový záhon" a jsem toho názoru, že pokud s tímto měli problémy, tak musí být pravda to, že máme málo jedinců, co by se mohlo živit raději rukama.
Ten příklad vypadá jako složitě, ale v principu je dost jednoduchý. A kdo ho nezvládne ani bez časového omezení, tak má jít k lopatě apod.
by mě teda zajímalo kdo a co počítá ve zlomkách já od základky nic a nepoužiju to asi do konce života takže mám asi smolík
Mě jeden člověk tvrdil, že se už logaritmické a exponenciální funkce v elektrotechnice nepoužívají.
Zlomky jsou základ matematiky a pokud se člověk zabývá elektrotechnikou nebo fyzikou, tak je určitě použije.
2004 Příspěvky: 20392 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: po duben 14 2025, 18:43 Předmět:
Asi bych neměl srovnávat s přijímačkami před 57 lety, přesto to udělám: ani tehdy nebyly úlohy k řešení kdovíjak složité, nějaká rovnice o dvou neznámých, zlomky, mocniny, podobnost trojúhelníků a podobně, slovní úloha a cosi na logiku. Hodnotil se zvolený postup, pochopení zadání, u chybného výsledku rozhodovalo i to, proč je chybný, u těch, kdo se i s chybou vešli i kousek pod čáru přijetí, následoval ještě odpoledne pohovor, aby se lépe prověřily předpoklady ke studiu a promíchalo se pořadí kolem čáry. Ti, kdo vyhověli už v písemném testu, měli volno.
Totiž vymyslet testy tak, aby řekly všechno, ještě nikdo nedokázal.
Hodnotitelé měli do vyhlášení výsledků hodně co dělat.
Na přijetí měl řadu let předtím i potom vliv posudek ze základky, kde se uvádělo i to, jaký klapoklidez má rodina. Naštěstí v roce 1968, kdy jsem dělal přijímačky, se měl vynechat. Jestli to některá ZDŠ napsala, hodnotitelé to ignorovali s potěšením a s tím, že to nikdy o nikom neřeklo, jestli bude perspektivním studentem, nebo nebude. To nám oznámili před zadáním testů.
Za posledních 35 let už se pomalu zapomnělo, jak podstatný byl kádrový posudek, který mnoha schopným zabránil dostat se na střední (a později na vysokou) školu, ale byly učňáky, později rozšířené na čtyřleté obory s maturitou. Nebo mohl učeň znovu zkusit štěstí na průmce za rok, či až po vyučení.
To, co jsem zvýraznil, že vymyslet testy tak, aby řekly všechno, ještě nikdo nedokázal, ale platí stále. Ani deset Cermatů to nezvládne.
Mimochodem - se zlomky počítáme dodnes.
Zaslal: po duben 14 2025, 18:57 Předmět:
Wolf70 napsal(a):
by mě teda zajímalo kdo a co počítá ve zlomkách já od základky nic a nepoužiju to asi do konce života takže mám asi smolík
Ja stale a denne. Ked potrebujem nieco rychlo v hlave prepocitat, tak zlomky. Aj taky pomer su len zlomky. Dokonca aj v obchode jednotkovu cenu prepocitavam cez zlomky. Ked tak premyslam, des. cisla v beznom zivote ani velmi nepouzivam. _________________ No vidis, a tak si sa bal
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3Další
Strana 1 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.