Od včerejška jsem se pachtil za příčinou zpomalení načítání stránek EB. Oproti minulým zkušenostem se rychlost načítání znatelně, přitom nepravidelně, snížila, ponejvíce při načítání/vracení první stránky fóra. Jiné prohlížeče a starší verze (FF) to nedělaly a tak jsem hledal problém v nějaké aktualizaci FF. Dnes jsem zjistil, že jiné prohlížeče zpomalením netrpěly, protože jsem na nich nebyl do EB přihlášen. Po přihlášení se kulhavkou nakazily i ony.
Přikládám snímek EDGE, s časem cca 5s, ale nejsou výjimkou i časy 7s a více.
Myslím, že to dříve nebylo. Něco se změnilo, na změnách se pracuje nebo se mýlím?
Zaslal: ne duben 13 2025, 15:15 Předmět:
Jsem na optice 500GB a používám Google Chrome. Jsem přihlášený a časy zpracování stránky při načítání se pohybují okolo 0,12 až 0,15s. Pouze při zápisech příspěvků po kliknutí na Odeslat se to různě natáhne někdy okolo 2s a jindy až okolo 8s, ale to bude dáno zřejmě pomalejším přístupem při zápisu do SQL databáze na straně serveru EB a v minulosti to bylo myslím stejné.
Ten čas je "Čas potřebný ke zpracování stránky" serverem, takže nemá nic společného s rychlostí připojení. Také mi poslední dobou hází až 8 s. Teď přihlášení trvalo 7,6 s. Náhled 3,18 s. Odeslání dokonce 9,25s.
Zaslal: ne duben 13 2025, 15:46 Předmět:
EB běží pořád na starém serveru a se starým rozhraním. Přechod na nové rozhraní případně nový server je asi v nedohlednu. Je otázkou jaký další SW je kromě toho fóra na tom serveru souběžně v provozu a případně více než jindy vytěžuje server a tak na EB může zbývat menší podíl výkonu?
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33670 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: ne duben 13 2025, 15:49 Předmět:
masar napsal(a):
Od včerejška jsem se pachtil za příčinou zpomalení načítání stránek EB. Oproti minulým zkušenostem se rychlost načítání znatelně, přitom nepravidelně, snížila, ponejvíce při načítání/vracení první stránky fóra.
...
Přikládám snímek EDGE, s časem cca 5s, ale nejsou výjimkou i časy 7s a více.
Myslím, že to dříve nebylo. Něco se změnilo, na změnách se pracuje nebo se mýlím?
Kéž by se pracovalo !!!! Na vině je skoro DDS útok - automatický služby z Bastlírny doslova vyžírají data ze stovek jednotlivejch nesousedících IP adres, takže konektivita jde do pšá. Podívej se na titulku na počet přihlášenejch a anonymních čtenářů - teď aktuálně v 16:40 SELČ je tam 47 přítomnejch členů = registrovanejch, ale k tomu dalších víc jak 700 anonymních, který požadujou přístup k louskání vlákna po vláknu celý historie Bastlírny.
A hlavní důvod proč to nejde zarazit, je doposud nevyřešený přiřčení vlastnictví z dědictví po ZdeňkoviHQ - jednání sice probíhají, ale výsledek je pořád ještě straaaašně daleko a rozhodnutí nezáleží bohužel na nikom z nás registrovanejch. Přechod na modernější líp uhájitelnej engine je připravenej, funkčnost novýho fóra jsme si všichni mohli ověřit, prakticky veškerý připomínky se povedlo buď učunit realitou, nebo odůvodněně odmítnout realizovat, samotný provedení ale čeká, až se rozhoupe dědic ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
To jsem rád, že i ta "sousedova koza..."...ehm...chci říci, že nejsem sám. >EKKAR: Ten screen jsem postnul schválně i s daty o připojených účastnících. Nejsem chodící statistika, ale domnívám se, že ta čísla nijak zvlášť nevybočují z jinak běžných i před tímto zpomalením. Teď píšu z EDGE a je to velmi citelné. Jinak samozřejmě chápu, že server může být vytížen i jinými aktivitami.
Naposledy upravil masar dne ne duben 13 2025, 16:01, celkově upraveno 1 krát.
Založen: Feb 08, 2010 Příspěvky: 656 Bydliště: Dolní Cerekev, Česko (Czechia)
Zaslal: ne duben 13 2025, 16:02 Předmět:
Taky posledních pár dní pozoruji znatelné zpomalení načítání stránek fóra. O tom vysokém zatížení anonymními uživateli už některý z adminů psal, tak jsem předpokládal, že je to zpomalení způsobované jimi. Nyní je tu cca 200 anonymů a obnovení úvodní stránky fóra trvá cca 5 sek. Takže se asi pěkně činí.
Zajímavé je, že to zpomalení je pro nepřihlášené a tedy i pro anonymy minimální - viz screen EDGE po mém odhlášení. Takové časy byly běžné ještě předevčírem.
Zaslal: ne duben 13 2025, 16:14 Předmět:
Ano - tohle všecko teď probíhá na prakticky všech webovejch stránkách, jenomže my tady na Bastlírně máme nevýhodu v tom, že už dva roky visíme na prehistorickým enginu, kterej je děravej jak čínskej prezervativ. Doslova to můžeme přirovnat k situaci, kdy se po koridoru mezi všema těma Vectronama a Pindolínama plahočí čmoudící Kafemlejnek, kmitá ojničkama co mu všecky dva jeho válečky stačej, ale bohužel, na ně s jejich ECTS a dalšíma vychytávkama prostě nestačí. Před chvilkou jsem postoval příspěvek do jinýho vlákna, čas zpracování 10,3 sekundy.... Děs!!!
A to ještě můžeme čekat, že tyhle boti zahltí většinu konektivity resp. pokusama o regnutí se zblokujou engine komplet - a Bastlírna bude nedostupná, dokud někdo z administrace "nevleze zezadu" do enginu na hostingu a nenahodí ji ze zálohy ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
2004 Příspěvky: 20392 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: ne duben 13 2025, 18:13 Předmět:
Právě jsme ve spolupráci s Louťáky se slušným výsledkem zablokovali Amazonbot. Do zítřka by se to mělo projevit - zatím klesl počet aktuálně připojených anonymů z 235 na 33 (tento údaj za posledních 5 minut najdete nikoli na hlavní stránce vlevo, ale dole pod úvodní stránkou fóra). Teď si to musí ještě server zpracovat, do zítřka očekávám, že ten štít bude dostatečně účinný.
Ekkar to v podstatě vystihl - po celém světě se spouštějí prohledávaí roboty a je jich stále víc. Také falešná registrace ještě sem tam projde, ale je jich tak 5 - 6 za týden. Nejčastěji je prozradí registrační mail, někdy IP, někdy reklamní odkazy v profilu a v podpisu, ten se samozřejmě zobrazuje jen s příspěvkem. Dokud ten se nepodaří vložit, nikomu se nezobrazí. Kde si nejsem jistý, dostane uživatel hodnocení s požadavkem dozoru moderátorů, ostatní hned po zjištění rovnou mažu.
Teď může dojít k tomu, že jestli se někdo připojuje přes anonymizér užívající služby serverů Amazon, že se nepřipojí, nebo nedostane právo vkládat příspěvky, i když podle profilu je všechno v pořádku.
Za případné potíže se omlouvám, ale uhlídat to na tomto enginu, to vyžaduje hodně času, kterého, jako každý český důchodce, mám stále méně.
Zaslal: ne duben 13 2025, 18:16 Předmět:
Mluvil jsem s Hillem, následně konference s Louťákama. Nasazen filtr botů z Amazonu, nově už se od nich nepřihlásí ani ozubený kolečko, pokud bude v adrese mít "amazon.bot". Fčil je nutný počkat, než se poodhlašujou ti, co tady už viseli v momentě zapnutí filtru. Protože znovu už se žádnej z nich za první hradní bránu nedostane. Pak se uvidí, kdo má víc fištróna. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra. Můžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Můžete k příspěvkům připojovat soubory Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.