Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

výber mikrokontroléra - začiatočník
Jdi na stránku Předchozí  1, 2

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
martinkopp

PříspěvekZaslal: čt duben 03 2025, 17:51    Předmět: Citovat

Na arduino, pixace apod. se vykašli, pokud to s programovaním myslíš vážně. AVR je zastaralý HW, co se tyka SW arduina to raději nebudu komentovat.

Zvol si nějakou modernější architekturu typu malý ARM, RISC-V apod. kde je za stejně peněz mnohem víc muziky než u obstarožních AVR nebo PIC. Do budoucna tě to bude dost limitovat, ale pro pár projektů ročně pak budeš líný studovat něco jiného a budeš se to pracně a zdlouhavě snažit lepit s vykopávkama co znáš. Projeď diskuzní fóra abys nevybral nějakou exotickou řadu s malou komunitou kolem.

Doporučuju k tomu ještě zvládnout nějaký malý a levný čínský mcu za pětikačku který budeš používat místo 555, klopných obvodů a podobných relikvií když budeš potřebovat udělat nějakou prkotinu typu časované relátko, na což ti bude líto používat "velký" mcu. Vývoj a hlavně následné úpravy funkce jsou pak extrémně snadné a rychlé, narozdíl od HW orloje z hradel.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Guggy

PříspěvekZaslal: čt duben 03 2025, 18:02    Předmět: Citovat

vubec bych k ARMU a RISCV nespechal pokud nejsou jeste zkusenosti, tyhle modernejsi procaky maji mnohem vic zaludnosti a i nastaveni GPIO pinu muze bejt dost narocny, za par kacek zacit s arduinem a pak prejit treba na ESP32 ktere stoji par kc a uz je to ARM, kterje se da programovat arduino stylem i pomoci normalniho SDK pokud zjisti ze je Arduino pristup svazujici
martinkopp

PříspěvekZaslal: čt duben 03 2025, 18:21    Předmět: Citovat

Právě "programovat arduino stylem" je cesta do pekel které by se měl každý kdo to s programováním myslí vážně vyvarovat. Nevím proč by měl ztácet čas chytáním blbých návyků s arduinem když bude následně přecházet na ESP32. To je přece hovadina.
mhepp

PříspěvekZaslal: pá duben 04 2025, 9:49    Předmět: Citovat

Já bych Arduino úplně nezatracoval. Pro začátek (krátký, na vyzkoušení, že mne to bude bavit) je to dobré. Klade totiž minimální překážky a přidává rozumnou úroveň abstrakce. Není to ale zadarmo a cena za tuto abstrakci je třeba pro mne příliš vysoká. U prvních projektů jsem ji ale ocenil.

Mám pár projektů v ESP-IDF a musím říct, že začít s tím bylo docela zdlouhavé a náročné i pro mne, programátora a linuxáka.

Jen je důležité si uvědomit, že:
1) Arduino IDE není jen pro Arduino HW - ESP32, RP2040, ... dá se to použít pro různé uCPU.
2) programování uCPU není jen C/C++ a Arduino. Micropython je velice zajímavý a schopný.

Osobně si jazyk vybírám podle potřeby a očekávání s tím, že jsem pár věcí později přepsal z Arduina nebo MicroPy do ESP-IDF.

Začátečník nebude psát vlastní knihovny. Zvláště ne pro věci, které jsou součástí prostředí. To je naivní si myslet. Pak ale narazí na problémy a ani nebude vědět proč.
Guggy

PříspěvekZaslal: pá duben 04 2025, 10:18    Předmět: Citovat

martinkopp napsal(a):
Právě "programovat arduino stylem" je cesta do pekel které by se měl každý kdo to s programováním myslí vážně vyvarovat. Nevím proč by měl ztácet čas chytáním blbých návyků s arduinem když bude následně přecházet na ESP32. To je přece hovadina.

Zivi me programovani modernich nadupanejch MCU, ale stejne si pro nejakou malou jednohubku klidne vezmu arduino based platformy protoze je to rychle hotove
RudoSK

PříspěvekZaslal: út duben 08 2025, 7:50    Předmět: Citovat

Ďakujem všetkým veľmi pekne za konštruktívne odpovede. Po prečítaní by som sa opýtal: čo vravíte na ESP32 a Micropython? Rozumná cesta?
mhepp

PříspěvekZaslal: út duben 08 2025, 15:31    Předmět: Citovat

Záleží na očekávání.

Pokud máš v plánu nějakou aplikaci, kde potřebuješ rychlé odezvy, rychlý start a podobně, tak uPython není cesta. Stejně tak pokud potřebuješ nízkou spotřebu.

Pokud začínáš a máš pár nápadů co si vyrobit, tak uPython a ESP32 je dobrý začátek, zvláště pokud bys využil WiFi/BT.

Další srovnatelnou alternativou je Raspberry Pi Pico.

Osobně jsem pár projektů začal v uPythonu a zjistil v určité fázi, že mne brzdí, tak jsem to přepsal do C. Stálo to trochu času navíc, ale bylo to potřeba.

(mám domácí meteostanici vlastní výroby a přepsáním bezdrátových sond z uPy do nativního ESP IDF jsem prodloužil výdrž čidel 3x až 4x)
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

Přejdi na: