Vida, před týdnem jsem byl za bráchou vedle v Klučově a konstatoval jsem, že tyhle dvě ještě pořád stojí. Manželka vzpomínala, jak se kdysi u nich motaly se spolužačkama, a jak je vyhnal voják na stráži. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Zaslal: út březen 18 2025, 12:30 Předmět:
Pro ovlivnění směrové charakteristiky, aby nebyla kruhová, ale protáhlá podle tvaru republiky. To samé bylo v Topolné.
Anténa je taky dělaná tak, aby vysílala spíše přízemní vlnou a ne do nebe. Říkali tomu systém ARPO a je to docela alchymie. Fakt je ten, že i s tím slabším vysílačem je dosah pořád velice slušný ve srovnání s těmi ostatními funkčními vysílači, které mají malé provizorní stožáry.
Možno by pomohlo dualne využitie, teda financované z armádneho rozpočtu, čím by sa plnili nariadené percentá výdajov na zbrojenie a zaroveň v mierových časoch by sa duálna infraštruktúra využívala na mierové účely.
Pri dnešnej úrovni výpočtovej techniky si radar nemusí sám svietiť na cieľ. Celkom dobre mu posvieti aj rozhlasové vysielanie.
Navíc z hlediska obrany tohle není žádná kritická infrastruktura, protože tohle je prostě hned na ráně. Pro informování obyvatel sloužily ty mobilní vysílače, co vojáci měli.
Slibované lepší pokrytí DAB+ je slibované už dost dlouho, v obsazení multiplexů jednotlivých operátorů dochází k přesunům, v nichž právě to Country rádio nějak nefiguruje. A Color DAB nemá mimo Prahu skutečné pokrytí ani poloviční proti zveřejněné mapce - ta totiž platí jen pro posluchače s externí anténou umístěnou ve výšce 20 metrů nad zemí. No řekněte: kdo z vás to má?
Ale jo: dokud je dostupný příjem alespoň na VKV FM, můžou se někde v pozadí nenápadně ty výše zmíněné sliby plnit.
Country rádio vysílá v celoplošném multiplexu CRa. Tento měsíc by se mělo pokrytí hodně zvětšit.
Já bydlím v místě, ve kterém vysílač Liblice šel přijímat hodně špatně. Většinou to šlo lépe večer, takže jsem si poslechl Hajaju a šel spát. Lépe šel přijímat vysílač u Plzně (asi u Přeštic).
2004 Příspěvky: 20406 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: st březen 19 2025, 11:19 Předmět:
nonius napsal(a):
Country rádio vysílá v celoplošném multiplexu CRa. Tento měsíc by se mělo pokrytí hodně zvětšit...
Tak to jsem zvědav, do konce měsíce ještě pár dnů zbývá.
Večer jsem se vypravil na střechu (cca 32 m nad terénem) s Lídlcrestem SDR 1.5 B1. Normálně na tu jeho hypotrofní prutovku.
Naladil následující multiplexy:
6B 183,648 MHz ČRA DAB+ Region (slabý nestabilní, patrně Praha-město) 7C 192,352 MHz Teleko DAB2(střední úroveň, stabilní, patrně Horský hotel na Černé hoře, možná Stěžery, či Proseč)
7D 194,064 MHz Fiera (slabý celkem stabilní, patrně lanovka Hofmanky expres)
8D 201,640 MHz RTI.cz (slabý nestabilní, patrně Strahov nebo Kochánov u Benešova)
9B 204,640 MHz RTI.cz HK+PA (úroveň slabší, stabilní, patrně Horský hotel na Černé hoře, nebo Stěžery)
10B 211,648 MHz PLAY.cz (úroveň nadprůměr, stabilní, vysílač na Černé hoře) 12C 227,360 MHz ČRo DAB+(plná úroveň, stabilní, vysílač na Černé hoře)
12D 229,079 MHz ČRo DAB+ (slabý, stabilní, patrně Praděd nebo Javořice)
Z toho například rádio Proglas bylo na kanálech 7C a 9B, zatímco Country rádio nikde. COLOR DAB+ neměl signál.
Jak to vypadá, na směrovku by se toho chytilo ještě víc, ale nezkoušel jsem to, protože na střeše bylo značně nevlídno. Jen ten signál dostat o pár pater a níž a o vchod vedle, aniž bych ho musel protáhnout skrz STA...
Uvnitř budovy totiž hraje jen multiplex ČRo a, když jsem moc hodnej, a najdu místo, hraje i multiplex Teleko DAB (tučně vyznačeno).
V autě jsem už jednou kolem Hořic zachytil Country rádio v DAB+, ale to ještě vysílal COLOR DAB z rozhledny Špulka u Lbosína.
EDIT 20.3.: dnes odpoledne od Hořic přes celé Podchlumí až do Jičína mi v autě hrálo Country rádio na kanálu 11D, tipuji Praha-město, ostatní vysílače jsou dál a slabší, nebo ještě nejsou. Signál po celou cestu těsně nad mezí rozlišení, v Jičíně mezi prvními budovami už nestačil.
Založen: May 22, 2006 Příspěvky: 2727 Bydliště: Posázaví (JN79LT)
Zaslal: čt březen 27 2025, 18:36 Předmět:
Lukas-Peca napsal(a):
Zajímalo by mě, z čeho ty stožáry vyrobili...
Na straně 5 tohoto vlákna jsem dával odkaz na dokument o stavbě. O povrchové úpravě tam je také zmínka. _________________ Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19341 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: pá březen 28 2025, 0:17 Předmět:
Nojo, nejsme v Anglii. Nedávno jsem koukal v TV jak udržují stožáry radarů Chain Home z Bitvy o Británii. K čemu to je, k ničemu, pouze historická památka. _________________ Jirka
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33715 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: pá březen 28 2025, 7:37 Předmět:
Anglánům ty metrový radary tenkrát zachránily prdel, protože jinak by si z celejch Ostrovů Göringova Luftwaffe udělala "erfindungplatz". Takže pro ně to je památka na Battle of Britain a to poměrně významná. Srovnatelná je tak akorát s naším pohraničním opevněním nebo s prostřílenou fasádou budov Českýho (Československýho) Rozhlasu nebo Národního Muzea ... Ten Liblickej vysílač se ale na ničem tak hmatatelným nikdy nepodílel a když už šly (bohužel) k zemi i věže na Topolný u Uherskýho Hradiště, tak prostě tenhle druh technický památky u nás bude reprezentovat už jen vysílač v Poděbradech ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
2004 Příspěvky: 20406 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: pá březen 28 2025, 8:26 Předmět:
EKKAR napsal(a):
...prostě tenhle druh technický památky u nás bude reprezentovat už jen vysílač v Poděbradech ...
...který větší část aktivní služby sloužil, jako rušička. Budovy rozhodně architektonicky cenné jsou, asi se na jejich údržbu i penize najdou, ale to chroupání koroze v anténních stožárech i v kotvicích lanech je za tichých nocí slyšet až na Oškobrhu.
A už jsem psal, že po těchto technických památkách zbudou v lepším případě jen zaprášené modely v NTM, snad sem tam nějaký stožár bude stát za to, aby byl udržovaný, protože nese antény BTS mobilních sítí.
Ale přistihl jsem se, že už se s každou takovou ztrátou vyrovnávám rychleji a rychleji...
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.