Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

snížení-odečtení síťového napětí trafem
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
p32

PříspěvekZaslal: po březen 03 2025, 22:04    Předmět: Citovat

Tak těch 30% ti vyšlo akorát.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
bc546

PříspěvekZaslal: út březen 04 2025, 6:31    Předmět: Citovat

p32: takže zpátky k nezodpovězené otázce, proč bez vody má příkon podle štítku a s vodou o dost vyšší.

Obrázek příloha je výcuc z datového listu téměř stejný typ co mám, nemůžu teď dohledat datový list pro ten můj typ.

Když se podíváme na graf a data, tak:
příkon pro otáčkový stupeň 1: 50W, podle grafu max 50W, to sedí
příkon pro otáčkový stupeň 2: 55W, podle grafu max 62W, to nesedí
příkon pro otáčkový stupeň 3: 60W, podle grafu max 69W, to nesedí

takže ty údaje příkonu na štítku/v datovém listu čerpadla jsou tedy vztažené k čemu nebo jakému provoznímu stavu?

ups2.png
 Komentář:
 Velikost:  52.33 kB
 Zobrazeno:  37 krát

ups2.png

masar

PříspěvekZaslal: út březen 04 2025, 9:19    Předmět: Citovat

bc546 napsal(a):
...takže ty údaje příkonu na štítku/v datovém listu čerpadla jsou tedy vztažené k čemu nebo jakému provoznímu stavu?
Na těch grafech je to přece uvedeno. Jsou vztaženy k provozním stavům v daném rozsahu dopravní výšky H, množství Q a odpovídající příkonu P při splnění ostatních uvedených podmínek.
Jsme na třetím listu a pořád nevíme ani typ čerpadla, jehož grafy jsi sem dal, ani ten, o který se jedná. Ale dozvěděli jsme se, že asi bude také třírychlostní.
Aspoň něco.
Není v této řadě?
Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
p32

PříspěvekZaslal: út březen 04 2025, 10:03    Předmět: Citovat

bc546 napsal(a):
p32: takže zpátky k nezodpovězené otázce, proč bez vody má příkon podle štítku a s vodou o dost vyšší.
Jak jsi psal uŽ předtím, tak to byly nesmysly. Nikde jsem se nedočetl, jak jsi k těm výsledkům došel. To jsi jako čerpadlo vymontoval, přichystal s kádí s vodou, aby to cirkulovalo dokola a přepínal a měřil?
Psal jsi o příkonu 93 W s vodou místo 65 W naprázdno. Ta čerpadla jsou dost kvalitní a vydrží opravdu dost. Jak ho tam máš dlouho a co je to za typ?
p32

PříspěvekZaslal: út březen 04 2025, 10:23    Předmět: Citovat

V Grundfosu jsem byl na dílně naposledy asi před osmi léty při odvozu opravených čerpadel, takže nemůžu přispět jiným obrázkem než co mám. Podle toho, co jsi sem dal, tak se bavíš asi o UPS 25-60 a ne Alpha 2 či Alpha+.

UPS25_60.jpg
 Komentář:
 Velikost:  80.13 kB
 Zobrazeno:  25 krát

UPS25_60.jpg

bc546

PříspěvekZaslal: út březen 04 2025, 10:24    Předmět: Citovat

p32: typ je UPS 25-60, štítkové údaje 40W-65W-95W

první meření bylo na stole, zapl jsem ho na 3 sekundy a odečetl údaj, toto pro každou rychlost. Následně jsem ho namontoval do systému, zavodnil ovzdušnil a znovu měřil příkon na všech 3 rychlostech přepínače. Je namontované týden nové.

""93 W s vodou místo 65 W naprázdno"" toto bylo meřeno na druhý stupeň přepínače rychlosti.
masar

PříspěvekZaslal: út březen 04 2025, 11:12    Předmět: Citovat

No konečně.

K tomu jen poznámku - závislost příkonu na napájecím napětí (přepětí) není vůbec plochá a je třeba to brát v úvahu.
Také je třeba brát v úvahu poznámky výrobce k daným grafům, kde je m.j. uvedeno:
"Všechny křivky udávají průměrné hodnoty a nesmí
se používat jako garanční křivky. Pokud je
požadován určitý minimální výkon, musí být
provedeno individuální měření."

Wink
bc546

PříspěvekZaslal: út březen 04 2025, 11:19    Předmět: Citovat

masar: to je ten stejný graf co jsem postoval ráno, příkony nesedí, viz výše. Jak to vysvětluje chování příkon bez vody/s vodou? Jakože tou formulkou výrobce ""Všechny křivky udávají průměrné hodnoty a nesmí
se používat jako garanční křivky."" se vyviní a hotovo? Jakože příkon +50% je okej? Nebo jak to chápat?
masar

PříspěvekZaslal: út březen 04 2025, 11:30    Předmět: Citovat

Je to třeba chápat tak, jak je to napsáno. Já jen upozorňuji na všechny podmínky a okolnosti, které je třeba zohledňovat. Dupáním nožičkama nic nevyřešíš, i když frustraci chápu. Pokud si myslíš, že na základě tvých měření je dané čerpadlo vadné, musíš ho vyměnit.
Pokud "jen" nesplňuje udávané parametry, můžeš si stěžovat třeba tady na fóru, (ale to je asi tak všechno). Nebo můžeš zkusit nějaké amatérské zásahy k nápravě stavu.
--------
bc546 napsal(a):
To jsou poměrně velké rozdíly mezi téměř stejně označenými modely. Hlavně rozdíl mezi jednotlivými "rychlostními" stupni. Proto i rozdíly v naměřených hodnotách budou větší.

Naposledy upravil masar dne út březen 04 2025, 11:44, celkově upraveno 1 krát.
bc546

PříspěvekZaslal: út březen 04 2025, 11:42    Předmět: Citovat

masar: pořád teda vlastně neznám jednoznačnou odpověď, že zvýšený příkon je zásluhou síťového napětí na samé horní hranici tolerance, tj. 250V.

Asi to teda budu muset zkusit snížit s tím trafem a změřit znovu příkony. Zatím jsem tento fígl nikdy nepoužíval. Je třeba nějak orientovat sekundár nebo je to jedno?
p32

PříspěvekZaslal: út březen 04 2025, 11:44    Předmět: Citovat

Jen taková otázka, když už nepíšeš, jak jsi to měřil a jak jsi k tomu došel. Zkoušel jsi měřit i odebíraný proud? Pokud bude větší (o dost) než psaný, tak je to mechanický problém, ale i to se dá spravit.
bc546

PříspěvekZaslal: út březen 04 2025, 11:46    Předmět: Citovat

p32: proud jsem vůbec nesledoval...co myslíš tím že nepíšu jak jsem to měřil? Vždyť jsem to výše popsal. Na straně 2.
masar

PříspěvekZaslal: út březen 04 2025, 11:49    Předmět: Citovat

bc546 napsal(a):
Je třeba nějak orientovat sekundár nebo je to jedno?
Sekundár (nebo primár) je třeba orientovat tak, aby došlo k odečtení sekundárního napětí od síťového, jinak dojde k jejich součtu.
A pokud máš napětí v síti 250V~ místo 230V~, pak je tohle navýšení příkonu pravděpodobné - viz níže uvedený příklad (pochází odtud)
Wink

UA7F54P.png
 Komentář:
Příklad závislosti příkonu na napětí jednofázového indukčního motorku.
 Velikost:  26.17 kB
 Zobrazeno:  19 krát

UA7F54P.png

p32

PříspěvekZaslal: út březen 04 2025, 12:20    Předmět: Citovat

bc546 napsal(a):
p32: proud jsem vůbec nesledoval...co myslíš tím že nepíšu jak jsem to měřil? Vždyť jsem to výše popsal. Na straně 2.
Takže podle toho jsi to vůbec neměl sundané, že? A kde jsi psal, jak dlouho je ve funkci posunovače vody?
bc546

PříspěvekZaslal: út březen 04 2025, 12:47    Předmět: Citovat

první meření bylo na stole (NOVÉ ČERPADLO), zapl jsem ho na 3 sekundy a odečetl údaj, toto pro každou rychlost. Následně jsem ho namontoval do systému, zavodnil ovzdušnil a znovu měřil příkon na všech 3 rychlostech přepínače. Je namontované týden nové.

""93 W s vodou místo 65 W naprázdno"" toto bylo meřeno na druhý stupeň přepínače rychlosti.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Strana 3 z 4

Přejdi na: