Zaslal: po březen 03 2025, 18:04 Předmět: Zvýšení otáček elektromotoru
Ahoj, je u tohohle motoru reálné zvýšit otáčky frekvenčním měničem, eventuálně o kolik? Pohání odsávání v dílně a občas nestíhá. Tvoří konstrukční celek s turbínkou, tak hledám jiné řešení, než jeho výměnu...
Založen: May 21, 2008 Příspěvky: 1465 Bydliště: near Liberec (JO70MT)
Zaslal: po březen 03 2025, 18:52 Předmět:
Motoreek 90 w na odsávání z dílny je asi docela malý výkon. Nevím o jak velkou dílnu se jedná ani o jaký objem odsávaného vzduchu se jedná.
Když jsem řešil odsávání zplodin při svařování elektrodou z dílničky 3 x 5 x 2,7 m v domě tak nakonec nestačila ani turbinka 300 W. Od té doby svařuju venku pod přístřeškem, a bez odsávání.
Zaslal: po březen 03 2025, 19:34 Předmět:
Máte samozřejmě pravdu, chtělo by to větší výkon. Původně se s tím odsávala pila, ktera měla docela dobře řešený prostor okolo kotouče a tam to stačilo. Ta připojená turbínka je docela velká. S novou pilou už to taková sláva není, protože přisává všude možně. Bohužel je to ta nejhorší kombinace - pilu používám jen občas, takže investice do nového odsávání není priorita, ale zároveň mi dost vadí ten následný nepořádek. Naivní plán byl koupit frekvenční měnič z druhé ruky za pár stovek, zvednout otáčky a uvidí se. A pokud to nepomůže, řešit co dál...
Zaslal: po březen 03 2025, 21:22 Předmět:
rnbw napsal(a):
Neda sa na obcasne pouzitie pouzit vysavac?
Jasně, mám ho k maflu, používal jsem ho i ke stacionární pile, ale není to ono. Řežu sice jen občas, ale když už ji zapnu, je toho docela dost. Vysavač provozuju s papírovýni sáčky a i když to odsává uspokojivě, postupně klesá účinnost (jak se plní). A když je velký prořez, je potřeba měnit často. Už jsem k němu objednal cyklonový separátor, čímž se to asi vyřeší, ale stejně by se mi nejvíc líbilo, vytunit stávající odtah.
Jestli jsem to tedy správně pochopil, použít frekvenční měnič na 1f motor je neefektivní, nebo v čem je problém?
V pohodě, to jen holomóčan tu zase plácá nesmysly - Povrchová úprava ventilátoru zaručuje vysokou odolnost. Je vhodný pro nenáročné aplikace při ventilaci hal, skladů, dílen, skleníků, šaten, restaurací, barů a kuchyní. Slouží k přepravě vzduchu bez mechanických částic, které by mohly způsobit abrazi či nevyváženost vrtule.
90W je nic, my jsme na odsávání bordelu od řezaček papíru měli větráček 45 kW. Dej silnější motor. _________________ Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Zaslal: út březen 04 2025, 8:51 Předmět:
Všechny úpravy stávajících řešení budou slepé uličky nebo velký trápení.
Až budeš mít narozeniny, přej si třeba tohle za 3,5 tis.Kč a budeš mít radost něco dělat i když netvrdím, že je to hitparáda, ale proti řešením výše... https://www.lidl.cz/p/parkside-odsavaci-zarizeni-pasa-550-a1/p100371741
No reálně ten výkon je tak na odsávání od pájení. Na svářecím stole je motorek 250W nebo 370W a akorát tak stačí na kouř.
Jestli to má odsávat piliny, tak to chce výkon tak 780W až 1kW.
Zaslal: út březen 04 2025, 11:15 Předmět:
BOBOBO napsal(a):
Na jednu stranu píšeš , že jen občas , v besedě , že se ti zanáší pytlík za pytlíkem . Kup si klasiku odsávání a je . Stojí kolem 5tisíc .
Když potřebuješ auto 10x ročně na jeden den, taky ho koupíš? Ale kdo ví, třeba to tak dopadne...
workhard napsal(a):
... Dej silnější motor.
Dal bych rád a dokonce jsem i sháněl. Ale psal jsem to už na začátku. Motor je s turbínkou jeden konstrukční celek, tzn. je přírubový a s určitým průměrem hřídele. Bez velkých úprav by se to neobešlo. Naproti tomu ten frekvenční měnič ...
Tak stávající odsavač nějak odsává, tragédie to není. Popravdě řečeno- dílna není 100% láska, spíš nutnost, takže k narozkám radši něco jiného. A než z Lidlu, to už radši ten z Unimaxu za 5k.
Asi se to těžko vysvětluje. Většinou mají lidi dílnu jako koníček, nebo se tím živí a potom je jednodušší investovat plošně. Na druhou stranu - když něco dělám, snažím se to dělat co nejlíp a mám rád nářadí, na které se můžu spolehnout. V podstatě mám jen profi řadu Bosch a Makitu, docela drahý věci, takže utrácení se úplně nebráním. Ale velkou pilu využívám fakt sporadicky a odsávání nějak funguje, takže se mi do toho zatím nechce dávat větší prachy. Ještě počkám na cyklon z Ali a uvidí se. Třeba to bude řešení.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3Další
Strana 1 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.