Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Miele KFN12923SD chladnice+mrazak
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
zvaty

PříspěvekZaslal: st únor 19 2025, 23:38    Předmět: Citovat

Dobrá, vyzkouším napřímo bez triaku, ale nevím jestli jsi četl popis závady, protože i s triakem to má hned po zapnutí vždy odběr cca 100W dokud chladící cyklus nepřeruším odpojením ze sítě, pak se mi odběr po následném připojení do sítě zvedne na 6,1A. Tento nárust je dle dnešního příspěvku způsoben natlakováním systému a kompresor není schopný rozběhu do tlaku.

Včera jsem ji zapl (z odstavené/pokojové teploty), nastavil požadované teploty, lednice se standardně rozjela, chladila asi 90min, ale nedosáhla požadovaných teplot a pískala chybu. Chci jen říct, že se nemusím už zabírat problémem s rozběhem lednice ihned po předchozím odpojení od sítě a připojením do sítě (tzn. rozběh s natlakováním). Ale nyní proč nedosáhla požadavku teploty a proč skočila po těch 90minutách opět do odběru 6,1A s několika cykly úplného odpojení (buďto vybavovala tepelná ochrana kompresoru nebo vypínala jednotka triak)a to bez mého zásahu.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
hajeklubos

PříspěvekZaslal: čt únor 20 2025, 7:33    Předmět: Citovat

Vůbec ti nezávidím takového Vakrmana.To je radost. Pro jistotu ještě prověř teploměrem jestli teploty uvnitř odpovídají zhruba nastaveným hodnotám. Já jsem si takhle naskočil u mrazáku Liebherr kde to vypadalo na unik média a nevypínal nastavený na -18stC. Nakonec jsem zjistil, že je tam -27stC. Problém termostatu. Přemražovalo to. Taková blbost. Jak se tedy chová kompresor při chodu úplně mimo jakoukoli elektroniku? Ručně natvrdo, když není prostor vychlazen a kompresor úmyslně zapínáš a vypínáš. Najíždí nebo začne žrát proud? Nějak se v tom ztrácím.
Luboš
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Vlafig

PříspěvekZaslal: čt únor 20 2025, 10:06    Předmět: Citovat

Jaká byla teplota povrchu kompresoru po 90 minutovém přerušovaném provozu? Kompresor by měl být zahřátý, ale nesmí být horký, aby na něm nešla udržet ruka. Pokud je horký, může být buď přidřený nebo se na vinutí při průchodu proudu vytvoří mezitávitový zkrat. Na ten zareaguje klikson a kompresor odpojí. Po čase se klikson opět sepne, nicméně natlakovaný systém nedovolí rozběh kompresoru a ten pak na chvíli přejde do zvýšeného odběru, než se zase rozpojí klikson. Doporučuji po zapnutí ledničky pozorovat chování kompresoru, sledovat jeho teplotu a případné odpojení jeho napájení kliksonem, které se projeví slyšitelným cvaknutím. Při ručním sepnutí kompresoru bez elektroniky půjde chladivo jenom buď do chladničky nebo do mrazničky podle toho, pro jaký směr je přepnutý trojcestný ventil v bezproudém stavu.
zvaty

PříspěvekZaslal: čt únor 20 2025, 13:10    Předmět: Citovat

Jak se tedy chová kompresor při chodu úplně mimo jakoukoli elektroniku? Ručně natvrdo, když není prostor vychlazen a kompresor úmyslně zapínáš a vypínáš. Najíždí nebo začne žrát proud? Nějak se v tom ztrácím.
JÁ SE V TOM POPISU OPRAVY TAKY ZTRÁCÍM, PROTOŽE S POSTUPEM OPRAVY ZJIŠŤUJI PODSTATNĚJŠÍ VĚCI A UPOUŠTÍM OD NEPODSTATNÝCH. DNES VYZKOUŠÍM BEZ ELEKTRONIKY

Jaká byla teplota povrchu kompresoru po 90 minutovém přerušovaném provozu? TEPLOTA S ELEKTRONIKOU NEBYLA PO 90MIN NIJAK ZNATELNĚ VYSOKÁ. DNES (BEZ ELEKTRONIKY) VYZKOUŠÍM ZNOVU.
zvaty

PříspěvekZaslal: čt únor 20 2025, 22:55    Předmět: Citovat

Vyřadil jsem elektroniku, takže figuroval jen kompresor + kondenzátor + pozistor. Chtěl jsem nejprve zjistit jak se zachová rozběh, když byla lednice den odstavená a zjistil jsem, že po připojení k síti se kompresor hned rozběhl (to jsem očekával) nechal jsem ho sekundu běžet a odpojil od sítě, počkal jednu sekundu a opět připojil k síti a kompresor přešel do odběru 6A (tohle jsem neočekával), protože účastník tohoto vlákna VLAFIG tohle chování připisuje až k stavu kdy je kompresor v chodu delší dobu a natlakuje sytém. Za mě, je jedna sekunda na natlakování málo a proto se ptám proč tento odběr 6A vzniká?

Teď přejdu od pro mne nevysvětlitelného přechodového jevu zapnutí ke zkoušce chlazení. Chlazení putovalo do okruhu lednice a probíhalo takto: odběr kompresoru na začátku cca 70W ale někdy přecházel až k 90W a takto cykloval mezi 70W - 90W. Po třech hodinách odběr mezi 90W - 95W a teplota v lednici dosáhla -9°C. Teplota kompresoru standardní. Zkoušku ukončuji a odpojuji kompresor od sítě.

Ze zvědavosti opětovně zapojuji do sítě a bohužel kompresor přechází do odběru 6A. Tohle připojování / odpojování zkouším v intervalech a až po šesti minutách se kompresor standardně rozběhl.

No tak co si o tom myslíte?
hajeklubos

PříspěvekZaslal: pá únor 21 2025, 8:28    Předmět: Citovat

Posledně jsem se vyjádřil asi dost nesrozumitelně. Chtěl jsem naznačit aby chladící system nebyl při testu zamrzlej nebo přetlakovanej. Jak jsem psal nejsem expert přes Miele a kompresor s " běhovým" kondenzátorem jsem viděl poprvé. Jde tady o lednici s mrazákem, jedna bedna, jeden kompresor?
To že je v lednici -9stC ses asi uklepnul. To by dost "přemražovalo". Jestli jsi kondík vyměnil, tak bych jako poslední vyzkoušel rozběh s vyřazeným PTC nebo co to je. po asi 2s odpojit pomocné vinutí ručně. Ten si asi také měnil ale nikdy nevíš jestli je to správný díl. Po rozběhu by motor měl běžet bez toho. Začíná to vypadat na vadný motor. Těžký smutek. Nakonec doba značek je stejně pryč. Všechno je China.
Luboš
zvaty

PříspěvekZaslal: pá únor 21 2025, 9:15    Předmět: Citovat

Ano, kondenzátor je mimo moto hned u jednotky. Kondenzátor má v datasheetu i výrobce kompresoru-obrázek je přiložen. Jedná se o lednici: chladnička nahoře, mrazák dole, s jedním kompresorem, dělení media mezi chladnička a mrazák je provedeno elemag. ventilem.

-9°C se dosáhlo úmyslne po třech hodinách běhu bez jednotky
Vlafig

PříspěvekZaslal: pá únor 21 2025, 9:30    Předmět: Citovat

Systém se může natlakovat asi poměrně rychle, i když 1 s mi přijde poměrně brzy, aby zabránila rozběhu kompresoru, ale budiž, může být. Já ale pořád nerozumím tomu, proč kompresor trápit rozběhy po výpadku napájení. To je přece havarijní stav a rozhodně to není běžné a kompresoru to navíc vůbec neprospívá, tak jaký to má smysl dělat takové testy? Odběr 70 - 90 W při normálním běhu je v pořádku a to, že se namrazila chladnička na - 9°C také může být, jelikož při vyřazení trojcestného ventilu jde chladivo jenom do chladicí části. Tady bych závadu neviděl.
Jinak ledničky Miele býval dříve převlečený Liebherr, ale to byl Liebherr německý, ne bulharský, který se k nám později začal dovážet, tak nevím, co je toto. Fotka by možná napověděla.
Jaké je tedy resumé celého vlákna? To, že se kompresor při běhu někdy svévolně zasekne, zvýší se jeho obběr a klikson ho odpojí? 6,1 A přece nemůže procházet vinutím dlouhodobě, jenom po dobu, než ho odpojí klikson, tedy cca 10 s.
hajeklubos

PříspěvekZaslal: pá únor 21 2025, 9:40    Předmět: Citovat

Při -9stC v lednici by právě mohl být problém s přetlakováním a zamrzáním výparníku. To je úplně mimo normál. I kdyby jsi nechal otevřené dveře mrazaku i lednice tak musí být system schopný startovat v rytmu třeba 2min chodu/ 2minuty stop. Třeba 10x za sebou. To by se nemělo ani přehřát na kompresoru ani zamrznout.

Luboš
ondraN

PříspěvekZaslal: pá únor 21 2025, 9:49    Předmět: Citovat

Jestli není nakonec problém v tom, že nepřepíná to rozdělovací relé. Pak systém běží jen do jednoho okruhu, ikdyž si jednotka myslí že do druhého. A pak zamrzne v tom prvním okruhu výparník a přestane cirkulace chladiva a kompresor tlačí stále na max.
Vlafig

PříspěvekZaslal: pá únor 21 2025, 9:50    Předmět: Citovat

To byl přece nestandardní stav při vyřazené elektronice, která by měla po dosažení požadované teploty v chladničce přesměrovat přes trojcestný ventil chladivo do mrazáku, k čemuž teď samozřejmě nemohlo dojít. Odběr kompresoru 70 - 90 W je v pořádku, většinou bývá při spuštění vyšší a pak průběžně klesá a chladivo zřejmě v systému také nechybí, když se výparník namrazil. Pokud by ventil nefungoval, nenamrazil by se mrazák, což se snad nestalo.

Naposledy upravil Vlafig dne pá únor 21 2025, 10:43, celkově upraveno 1 krát.
hajeklubos

PříspěvekZaslal: pá únor 21 2025, 10:07    Předmět: Citovat

Navrhuji začít znova. Vše vrátit do původního stavu. Nastavit -18stC mrazák a +5stC lednice. Zapojit přes průběžný Wmetr nebo klešťák. Do mrazáku a do lednice vrazit teploměry. Zapnout a čekat na poruchový stav. 70nebo100w bych neřešil, to je jenom jak zrovna tlačí kompresor. Jaké jsou teploty v momentu přechodu do poruchového stavu. To je podle mě základ.
Luboš
Vlafig

PříspěvekZaslal: pá únor 21 2025, 10:49    Předmět: Citovat

Vidím to úplně stejně, je nesmysl zkoušet všelijaké rozběhy kompresoru po výpadku proudu a trápit ho nestandardními stavy, bez elektroniky, apod.. Z praxe mohu říct, že rozběhové relé v podobě PTC jsem měnil snad jenom jednou a klikson asi pětkrát, běhový kondenzátor snad nikdy, jsou to vcelku spolehlivé součástky.
Ještě by bylo možná dobré sledovat napájení kompresoru, jestli třeba ta elektronika opravdu nezpůsobí nějaký jeho krátký výpadek , který pak vyvolá ten stav, kdy se kompresor nedokáže rozběhnout do natlakovaného systému a tím i zvýšení spotřeby ledničky, jak bylo popsáno na úplném začátku.
hajeklubos

PříspěvekZaslal: pá únor 21 2025, 15:30    Předmět: Citovat

Souhlas. Vmetr na svorky kompresoru jestli není výrazný pokles napájecího napětí v poruchovém stavu. A číhat kdy dojde k poruše.
Luboš
zvaty

PříspěvekZaslal: ne březen 02 2025, 15:41    Předmět: Citovat

Napětí v poruchovém a provozním stavu jsem vložil hned ze začátku diskuze!! Klikson je uvnitř kompresoru to je také vidět v datasheetu kompresoru tak jak bych ho měnil?? Navíc klikson je tepelná ochrana a nesouvisí s touto závadou, drží sepnutý, protože teplota je v mezích.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Strana 3 z 4

Přejdi na: