Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Síť TN-C
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Energie a energetika v domácnosti
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
ZVUK2000

PříspěvekZaslal: st únor 19 2025, 12:20    Předmět: Citovat

DukeNuke napsal(a):

A k dalšímu - chránič je jen doplňková ochrana a rozhodně nechrání proti požáru.

Opravdu?

chránič.jpg
 Komentář:
 Velikost:  61.05 kB
 Zobrazeno:  15 krát

chránič.jpg

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
DukeNuke

PříspěvekZaslal: st únor 19 2025, 12:35    Předmět: Citovat

To je jen zase prodejní fligna. Ono totiž platí, že svodový proud > 300mA může způsobit požár. Mnou uvedený příklad jasně dokazuje, že proudový chránič před požárem nechrání. Ano, chrání před svodovým proudem - resp. vybaví, pokud svodový proud detekuje. A to je taky jeho funkce. Nic víc, nic míň.
Ochrana před požárem, ať už před vznikem, či šířením, se řeší úplně jinak.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p32

PříspěvekZaslal: st únor 19 2025, 12:46    Předmět: Citovat

DukeNuke napsal(a):
p32 napsal(a):
To by mě docela zajímalo. Jak se to dá vyrobit, pokud bych to chtěl taky vidět? Mám tady tak deset zbytečných TV, na kterých bych si to vyzkoušel. Napiš návod.
Na tom není nic těžkého. Mějme rychlovarku a TV. Rychlovarka je na jedné fázi, TV na druhé. Nulák je společný. A teď ho od přívodu do bytu utrhnu, ale drát nuláku mezi rychlovarkou a TV zůstane. Pak se okruh uzavře mezi fázemi. Spínaný zdroj na TV si s tím poradí, rychlovarka bude hřát míň. Ale přes TV poteče vyšší proud, než by tekl normálně.
Na fikce jsem se neptal. A rozvod dvou fází v panelákovém bytě jsou fikce nebo ty jsi to snad někde viděl? Řeč je pouze o jedné fázi pro jeden byt a o jednofázovém proudovém chrániči a ne o 3F a třífázovém chrániči. Zkus vysvětlit ten "vyšší proud", který TV odebírá z 1F při odpojení nuláku do bytu.
p32

PříspěvekZaslal: st únor 19 2025, 12:50    Předmět: Citovat

DukeNuke napsal(a):
To je jen zase prodejní fligna. Ono totiž platí, že svodový proud > 300mA může způsobit požár. ...
Již na základní škole se probíraly rozdíly mezi výrazy "může způsobit", "nemusí způsobit" a "způsobí". Proč myslíš, že mezi nimi není žádný rozdíl? Rolling Eyes
DukeNuke

PříspěvekZaslal: st únor 19 2025, 13:06    Předmět: Citovat

To, že něco neznáš a někdo jiný ano, není fikce. Např. celé sídliště Vinohrady v "Šalingradu" nemá zaveden plyn a do všech bytů jsou zavedeny 3 fáze. Kupodivu už tehdy měli soudruzi rozum a sporák a zásuvka na pračku je v mědi, zatímco zbytek bytu je v hlíně.
Což způsobilo úsměvnou historku, kdy se falešní vybírači doplatku na plyn pokusili ošálit starou babku. Ta na nic nečekala, zabouchla dveře a zavolala měšťáky. A ti si je rovnou vyzvedli u jejích dveří Smile
K "může způsobit" se vyjadřovat nebudu, je to tak psáno.
p32

PříspěvekZaslal: st únor 19 2025, 13:28    Předmět: Citovat

Já to znám moc dobře, ale nikdy jsem neviděl jen 2 fáze. Když už, tak piš rovnou, že to myslíš tam, kde jsou zavedeny 3F. Tam to platí, ale u 1F prostě ne. Zároveň tam ale platí "něco" o počtu zásuvek a jejich provázání navzájem a jističích.
Takže když je někde psáno "něco", tak je lepší to citovat a ne tvrdit, že se to stane. Oponentura k tomu výrazu "může způsobit" je to, že se to nikdy nestane a je to jen určitá forma alibismu. Jako to, že když sedneš do auta, tak se můžeš zabít při hromádné haváriií atd. atd.
Není to nic osobního, jen se mi nelíbí takové to mediální vyhrožování, že něco "může způsobit". V silnoproudé elektrice platí určitá pravidla a ta by se měla dodržovat a ne, že možná to nic neudělá nebo možná to něco způsobí. I ta fáze tě může kopnout, ale doplňme to o ten zbytek věty a to, že když se jí nechráněně dotkneš.
Takže bych ten požár TV uzavřel, že v normálním bytě s 1F se stane jen za pomocí uživatele zaléváním kvítek či doprasených zásuvek nebo prodlužek, ale ne odpojením nuláku.
jirka5

PříspěvekZaslal: st únor 19 2025, 13:28    Předmět: Citovat

Překvapuje mě, že na sídlišti v Brně není zaveden plyn. Copak k tomu asi soudruhy vedlo?
DukeNuke

PříspěvekZaslal: st únor 19 2025, 13:58    Předmět: Citovat

Těžko říct takhle z hlavy Smile Možná se už tehdy počítalo s estakádou a tunelem pod Vinohrady a plyn by to celé mohl zkomplikovat. Nebo prostě nebyly kapacity, netuším.
@p32 - nevím proč bych měl upozorňovat na 3f, když u 1f rozvodu nic takového nastat nemůže. A zaráží mě, že ještě v minulém příspěvku jsi 3f v bytě považoval za fikci, zatímco nyní už to "znáš velice dobře". Laughing
Dekker

PříspěvekZaslal: st únor 19 2025, 14:58    Předmět: Citovat

jako nechci jít moc do OT, ale pokud mi to odpadne jak psal DukeNuke tak mi to zdroj v TV rozhodně nedá. ještě jsem neviděl spínaný zdroj v TV co by byl jak na 230V tak na 400V a při 400V rychlovarka rozhodně nebude hřát méně Very Happy spíš opačně. Leda by byl odněkud kde mezifázově je 120V a ne 400V
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: st únor 19 2025, 14:58    Předmět: Citovat

Ale no tak: jestli v jednom domě je 12 bytů s třífázovou přípojkou, z toho 10 zaslepený plyn, dva nevím, nač ho ještě potřebují, když 3f přípojku zřizovali právě kvůli kuchyni.
Dalších 36 bytů od 1+1 po 5+1 je připojených jednofázově, na plynu vaří, ale vesměs nepečou, už je to samý kombisporák.
Topení a teplá voda jsou ze sídlištní výměníkovky.
Tolik k dalšímu uhnutí diskuse.
Předpis pouze vřele doporučuje maximální proud 300 mA, že při něm nedojde k takovému uhelnatění izolace, aby chytila plamenem a způsobila požár. Jde jen o to, zachytit podle svodového proudu ten počátek. Jak to chytne, už je to daleko horší, než když to nedostane příležitost.
DukeNuke, říkej si tomu, jak chceš, jestli to někdo proloboval na kšeft, to nevím, ale je to v normách spravovaných Cenelecem a neplatí to jen u nás. Nemusíš se tím řídit, ale, jestli se něco stane, nediv se.
DukeNuke

PříspěvekZaslal: st únor 19 2025, 15:02    Předmět: Citovat

Já vůbec nezpochybňuji instalaci chrániče, to ani omylem. Ale formulace, že proudový chránič chrání proti požáru je nesmyslná. Protipožární ochrana se dělá jinak.
p32

PříspěvekZaslal: st únor 19 2025, 15:05    Předmět: Citovat

DukeNuke napsal(a):
@p32 - nevím proč bych měl upozorňovat na 3f, když u 1f rozvodu nic takového nastat nemůže. A zaráží mě, že ještě v minulém příspěvku jsi 3f v bytě považoval za fikci, zatímco nyní už to "znáš velice dobře". Laughing
Jenom tiše žasnu, jak jsi najednou v každém bytě našel 3F, ale psal jsi o tom, jako by to mělo udělat i na 1F. Mám jen dojem, že máš zbytečnou potřebu se vymlouvat a svádět to na jiné. A pokud vím, tak jsem psal o fikci dvou fází ve standartním bytě, kde je 1F.
DukeNuke

PříspěvekZaslal: st únor 19 2025, 16:18    Předmět: Citovat

Nic takového jsem nepsal. Nemůžu za to, že jsi 3f v paneláku neviděl. To je jen tvůj problém. Můžeš se klidně dohadovat o tom, co to je standardní, či nestandardní byt, místo toho, abys přiznal, že nemáš znalost. To je na tobě.
ZVUK2000

PříspěvekZaslal: st únor 19 2025, 16:21    Předmět: Citovat

DukeNuke napsal(a):
Ale formulace, že proudový chránič chrání proti požáru je nesmyslná. Protipožární ochrana se dělá jinak.

Však se nikde nepíše že chránič zabrání všem rizikům požárů. Jiskření chránič nepozná, na to je AFDD. Aby nevyhořelo zařízení kvůli přepětí, máme SPD. Aby nezačalo hořet přetížené trafo, dáváme do vinutí tepelnou pojistku.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
DukeNuke

PříspěvekZaslal: st únor 19 2025, 16:34    Předmět: Citovat

A proč jsi tedy poslal screen, kde je napsáno: "jako ochrana před požárem se používají proudové chrániče...", a teď tvrdíš, že tomu tak není?
celé to mé psaní je o tom, že chránič není protipožární ochrana. Byť existuje jeden jediný způsob, kdy by ochránit před požárem mohl.
Od začátku tvrdím, že chránič je jen doplňková ochrana. Nikoli ochrana proti požáru.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Energie a energetika v domácnosti Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další
Strana 7 z 8

Přejdi na: