Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Co nebrat z TEMU
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9, 10, 11  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> "Čínský" a jiný šmejd
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Lojza1

PříspěvekZaslal: so únor 08 2025, 1:09    Předmět: Citovat

Na řezání a broušení je také super, když je upnutí přesné. Když si třeba nemusím po každém upnutí řezného kotoučku orovnávat jeho obvod, aby neházel. Už zase pociťuji radost, že jsem si dal práci s tou přestavbou. Zajímalo by mě, jak je na tom originál Dremel.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
miroja

PříspěvekZaslal: so únor 08 2025, 9:48    Předmět: Citovat

Lojza1 napsal(a):
Nekoupil jste si někdo v TEMU malý levný multimetr se spolehlivým propískáváním a celkově neurážející, použitelný pro rychlá orientační měření?...

Ak nechces uplne najmensi rozmer skus pozriet na ANENG SZ 304 (305).
Podla mna v cenovej relacii do 10 E najlepsia volba.
Kupil som si ho na jesen minuleho roka a za tie peniaze celkom dobry. Zvazujem kupit este jeden, aby som tento nemusel prenasat k rodicom.
Alebo som to kupoval na ALI ???
Lojza1

PříspěvekZaslal: so únor 08 2025, 10:40    Předmět: Citovat

Díky. Asi na Ali. Na TEMU je ANENG SZ kdeco, ale zrovna 304 ne. V košíku mám vlastně samé různé ANENGy s hodnocením jak jsem psal. Ten SZ 304 je už složitější, větší, z Ali i s dopravou dražší, než jsem myslel, a při obavě z výrobních vad takových přístrojů se mi do takového nákupu nechce. Spíš mi šlo o smysluplnou výplň do zásilky z TEMU. Zajímavé je, čeho jsem si všiml až teď, že už jsou některé na 2x AAA. Což je pro mne praktičtější, než 9 V (pokud by stačily NiMH s 1,2 V).
martinkopp

PříspěvekZaslal: so únor 08 2025, 12:11    Předmět: Citovat

Lojza1 napsal(a):
martinkopp: Nezaměňuj Tungsteen Carbide nebo zde řekněme Carbide s Tungsteen Steel nebo jako zde s matoucím "Tungsteen Steel Carbide". Tak tenkou a křehkou pilku z SK, kdyby ji někdo vyrobil, bys nejspíš zlomil už záměrem ji použít. Ten čínský popis zřejmě označuje uhlíkovou ocel, nějak trochu legovanou wolframem. Hlavně netroluj.

Tyto pilky https://vi.aliexpress.com/item/1005001766004262.html jsou karbidové, navzdory poněkud zmatenému popisu a tvému planému teoretizování. Mám je doma a reálně používám. Samozřejmě pokud si koupíš 0,2mm a dáš ji do dremelky tak ji okamžitě zlomíš, stejně jako ty karbidové vrtáky cos nalinkoval. Není to určeno do dremelky, je to pro strojní řezání. Ona je to spíš fréza než pilka, nemá to žádný rozvod zubů.

Jaké je přesně složení materiálu netuším, podstatné je, že v číně koupíš 3 kategorie. Ty plechové co ohneš v ruce, ty co označují jako HSS, ty už v ruce neohneš ale ani nezlomíš a pořád to na pohled vypadá jako ocel a pak ty výše uvedené karbidové, které i v ruce zlomíš (pokud nejsou příliš tlusté), a na pohled už nevypadají jako z kovu, nerezaví apod.
Lojza1

PříspěvekZaslal: so únor 08 2025, 12:59    Předmět: Citovat

marinkopp:
1. Copak sis myslel, že bych s tenkými SK vrtáčky vrtal z ruky? Podívej se na ten můj odkaz o vrtačce a čti pořádně, ať jen stále nesmyslně netroluješ. Zmíněný systém Micromot od Proxxona je přece i systém upínání, u mne do stojanu s posuvným stolkem a do suportu v soustruhu. Ano, vrtačky Proxxon jsou bezpečné tak pro ty kopinaté SK vrtáky dříve dodávaného průměru 0,6 mm a výš. Upnutí je trochu nepřesné, hřídel je málo tuhá, ložisko má trochu vůli, vřeteno se může rozdrnčet a to pak třeba oštípává hroty dvoubřitých SK fréz, jaké k tomu Proxxon prodává. V přestavěné vrtačce z Kauflandu je to jiná třída. Ale musel jsem si pro ni vyrobit alternativní součástku pro upnutí v Micromot (prostě válcová plocha D 20 mm, nic extra, jen na stranu vrtačky do té oceli vysoustružit speciální vnitřní závit) namísto původního výlisku do ruky. Jasně že bez solidní vrtačky se solidním přesným vedením nemá smysl o tenkých SK vrtáčcích mluvit. Prodávat průměr od 0,1 mm na hobby trhu s těmi vrtačkami, které tam jsou, a bez upozornění, je chucpe obchodní trik, ve vztahu k implicitnímu očekávání kupujícího podvod. V devadesátkách bez Internetu jsem jako studující elektronik o SK vrtáčcích (nejen já) nic nevěděl, bylo to tu nové, prostě jsem si koupil opravdu krásný tvrdý vrtáček za dost peněz v PS electronic a brzy jsem o něj v dostupné vrtačce v dostupném plastovém stojánku přišel. Za sebe jsem zvědavý, jestli i s tím nejlepším, co mám, průměr 0,1 mm v levné sadě z Hadexu okamžitě zlomím, nebo s ním opravdu pokusně něco vyvrtám a do jakého materiálu.
2. Karbidové nástroje poznáš třeba i podle tmavšího šedého povrchu (ten rozdíl je jasně vidět na těch svarech mezi krčkem a řeznou částí vrtáčků a fréz) a podle nápadně vyšší hmotnosti. Podle magnetických vlastností myslím že tak snadno ne. Rozhodně to není ocel. Je to maximálně zhutněný a slinutý prášek v nějaké matrici, nejspíš kobaltové. Aliexpress o těch tvých pilkách píše už v úvodní specifikaci doslova Tungsteen Steel. Třeba to je slušná ocel. Může být. Není tak zadarmo, jako to, o čem jsme se tu bavili.
Nejde jen o cenu pilky, která by za SK ani v Číně asi neodpovídala. Wolfram je komodita s nějakou cenou i pro Čínu. Jde o explicitní specifikaci. Když ti Aliexpress prodá "kvalitní vysoce přesnou mosaz, masivně pozlacenou", nejspíš to bude mosaz, flash gold plated. Budeš nám tu opakovat, že je to masivní zlato?
Řeč tu byla o tenkých pilkách z TEMU. Mají menší prořez a tím mohou být potřebné.
martinkopp

PříspěvekZaslal: so únor 08 2025, 16:17    Předmět: Citovat

Přestaň planě fantazírovat a kup si to, když nevěříš že jsou karbidové. Smile
Lojza1

PříspěvekZaslal: so únor 08 2025, 16:27    Předmět: Citovat

martinkopp napsal(a):
Přestaň planě fantazírovat a kup si to, když nevěříš že jsou karbidové. Smile

Řeč tu byla o tenkých pilkách z TEMU. Mají menší prořez a tím mohou být potřebné. Čti pořádně a netroluj.
Hydrawerk

PříspěvekZaslal: so únor 08 2025, 17:03    Předmět: Citovat

Lojza1 napsal(a):
Nekoupil jste si někdo v TEMU malý levný multimetr

Čínskej multimetr proč né, ale ať je to aspoň UNI-T nebo CEM.
https://www.tipa.eu/cz/multimetr-uni-t-ut60eu/d-270701/
https://www.tipa.eu/cz/multimetr-uni-t-ut131a/d-186520/

Lojza1

PříspěvekZaslal: so únor 08 2025, 17:27    Předmět: Citovat

Hydrawerk: Na UNI-T jsem se i na TEMU díval, protože vypadá úplně jako ten strašně starý, který dobře píská. Udivilo mě, že po desítkách let vidím skoro totéž, se stejně nízkým displejem, a nové. Nicméně zrovna ten propískávání nemá a je trochu dražší, než bych chtěl k doplnění zásilky, takže nic.
Tipy mimo TEMU jsou mimo téma dotazu, i když díky za dobrou vůli a doporučení něčeho, co může být dobré.
Je možné, že nabídka levných multimetrů na TEMU svou kvalitou a tedy použitelností opravdu nestojí za pozornost. Jen jsem se zeptal. Tak asi nic. Čekal jsem to. Já na běžná měření nejvíc používám základní multimetr podobný zmíněnému UNI-T, ale s fixními přívody, jistě pod dvě stovky před mnoha lety z místní benzínky. Jednoduchý, ale funkční. Jen nemá to pískání. Akorát prošel opravami, jako nové lepší kablíky s banánky na konci, náhrada flusance (poškozeného statickou elektřinou indukcí přes displej při měření na vysokém napětí) DILovým MHB7106 v objímce, výměny spálených bočníkových rezistorů a kalibrace.

Opravemý multimetr.jpg
 Komentář:
 Velikost:  142.18 kB
 Zobrazeno:  48 krát

Opravemý multimetr.jpg

Celeron

PříspěvekZaslal: so únor 08 2025, 18:25    Předmět: Citovat

Teda ty sis máknul. Shocked Má vůbec smysl takovouhle věc za pár stovek při tý pracnosti, co vidím, opravovat?

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Lojza1

PříspěvekZaslal: so únor 08 2025, 18:47    Předmět: Citovat

Celeon: Jasně že jsem si tu otázku také opakoval. Ale říkal jsem si, že teď s tou objímkou už to bude nafurt. MHB7106 mám z Hadexu zásobu. Hodnota není jen v nákupní ceně, ale i že jsem na něj zvyklý, vím, co od něj čekat a mám ho nějak zkalibrovaný. Co bych teď koupil za stovku dvě v TEMU (nebo totéž dráž jinde) by možná mělo nepředvídané vady, se kterými bych se potrápil víc, než s tím bastlením objímky a indikace stavu baterky. Mám desítky let v šuplíku dva takové tenkrát nezvykle levné multimetry z GM Electronic, tak po třech stovkách, s větším displejem, ale s nespolehlivým propískáváním a se zlobivým otočným přepínačem (jeden se kvůli tomu samovolně zapíná a vybíjí baterku). Nepoužívám je.
EKKAR

PříspěvekZaslal: so únor 08 2025, 19:30    Předmět: Citovat

Přesně - ono navíc ty "plivance" ne vždycky 100% stíní čip od okolního světla a pokud je jen lehce průsvitnej futrál, ovlivňuje fotoelektrickej jev na čipu negativně měření. Šváb v neprůhledným bakelitu je vůči takový trapnosti přirozeně imunní.

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Celeron

PříspěvekZaslal: so únor 08 2025, 19:48    Předmět: Citovat

Nojo, já se taky nerad loučím s věcma na který jsem zvyklej. Třeba včera jsem našel, jak už to bývá při hledání úplně něčeho jinýho, analogovej multimetr Metra PU500. Asi jsem ho kdysi získal za hubku když se rozprodejem za cenu šrotu likvidovala Tesla Přelouč. Sice už jeden mám, včetně koženkovýho futrálu.
Zespoda byla nálepka "vadný". Tak jsem ho rozloupl, baterka v něm naštěstí nebyla. Protože jsem z toho prvního věděl, co na těhle měřákách odchází, změřil jsem celistvost cívky systému, rozebral a přegumoval vypínač i volič rozsahů a oboje promazal silikonem metodou "mastný prst". Osadím baterku a ejhle, PU-čko měří na všech rozsazích. Jen bylo potřeba snížit hodnotu se systémem sériového trimru, podle jinýho digitálu ukazoval na všech rozsazích asi o 2-3% míň. Nedivím se, je to první model s jedním operákem, odhadem půlka sedmdesátek, magnet systému asi za těch 50 let mohl zeslábnout.
Mohl jsem ho vyhodit když mám ještě jeden, ale proč, když se to dalo celkem jednoduše a rychle opravit a moc místa to taky nežere. Wink

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
rnbw

PříspěvekZaslal: so únor 08 2025, 20:01    Předmět: Citovat

Pred takmer 8 rokmi som nahradzal flusanec v meraku UT30C, ktory samovolne umrel. Nahradil som ho ICL7106CM44. Pouzivam ho casto, dokonca mi niekolkokrat spadol na zem a stale funguje.
Lojza1

PříspěvekZaslal: so únor 08 2025, 20:57    Předmět: Citovat

EKKAR: Nevšiml jsem si toho, ale může to tak být. Díky za tip, na co si dát pozor.

Celeron: PU500 bylo něco, po čem se toužívalo, když digitální ještě nebyly. Já jsem měl od souseda jetý PU120, předtím asi jen cosi zděděného sovětského, i když také funkčního. Jenže právě ten operační zesilovač bych tam teď už asi nechtěl. Pokud není nějak dobře obalený fitračními prvky, aby to celé nebylo choulostivé na rušení. I ta PU120 byla vlastně problematická v reakci na rušení. Nějak jí do měření zasahoval usměrňovač i na stejnosměrných rozsazích, pokud si správně vzpomínám. Potřebu pasivního přístroje jsem si vyřešil samodomo, jak už jsi viděl na
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=99304&postdays=0&postorder=asc&start=180

rnbw: Teď jsem se díval, jestli sis tím pouzdrem 44 pinů nepomohl třeba k indikaci baterky nebo k invertoru pro desetinnou tečku. Flusance to různě mívají. A nepomohl, je tam 4x NC. Škoda. Mohli to na ten čip i dodatečně doplnit. DIL se mi sice vešel jen tak tak, ale i s objímkou a přesně to jsem chtěl.

S takovým kutilským přístupem u nás TEMU toho jeho víceméně šrotu moc neprodá.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> "Čínský" a jiný šmejd Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9, 10, 11  Další
Strana 5 z 11

Přejdi na: