Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19303 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: čt únor 06 2025, 23:27 Předmět: Chování 18650 LiIon po podvybití
Známej mi přinesl před měsícem blok 6S16P LiIon Samsung 2,5Ah, pohon z kryplkáry. Má to vyvedený silový desítkou lanem a balac 0,75. Tedy ochrana v baterce žádná, zajišťuje to elektronika kryplkáry.
Bohužel baterky se kontrolují asi jen na balanc konektoru a ještě nějak blbě, protože po přerušení země na balanc káblu došlo k podvybití celýho bloku na cca 8 voltů. Opravil jsem kabel balancéru. Nabít baterka už originál nabíječkou nešla.
Tak jsem baterku připojil na laborák 30V/10A a pomalu ji "vzpamatovával" proudem od 1A a se stoupajícím napětím přidával i proud až na konečných 5A. Po několika hodinách se všecky patra dostaly nad 3,3V a tak jsem baterku nabil origo nabíječkou. Vše skončilo vypnutím nabíjení na 4,15V.
Dal jsem baterce na umělý zátěži vybití 10A do 3,2V, vypadlo z ní 37Ah, což je na dvouletou baterku s teoretickou kapacitou 40Ah celkem dobrý. Znova jsem ji nabil a předal majiteli. Protože je člověk co na tý káře jezdí v nemocnici, tak kára není v provozu a baterka nebyla ani připojená. No a při pokusu o další použití bylo zjištěno, že patro nejblíž u země baterky bez jakýhokoliv zatížení spadlo za 14 dní z 4,15 na 3,36V. Tak jsem jen to patro nabil do 4,15V a přestříhal spojivý pásek na polovinu a potom podle klesajícího napětí zase rozstřihl na polovinu a tak dokola a nakonec jsem našel dva články, který se samovybíjely. Nic na nich nebylo vidět, dokonce i vnitřní odpor měly stejnej jako články co držely napětí, 12-13mR.
Předpokládám, že to je následek podvybití ale překvapuje mě, že to je jen v jednom patře a dva články z nichž jeden se samovybíjí rychleji než druhý. Zbytek baterky se chová mravně ale může být taky načatej.
Máte někdo podobnou zkušenost jak se chovají 18650 po velkým podvybití? _________________ Jirka
Zaslal: čt únor 06 2025, 23:33 Předmět:
Zkušenost mám, když se zadaří, články přežijí, když se nezadaří, tak stoupne samovybíjení, jak popisuješ a když se nezadaří extra, tak se článek nějakou dobu nabíjí, roste na něm napětí a najednou začne napětí i přes protékající proud padat dolů a je game over. Po podvybití to hlavně chce začít nabíjet co nejdříve a malým proudem. _________________ Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Zaslal: čt únor 06 2025, 23:52 Předmět:
Mě překvapuje ten stejnej vnitřní odpor samovybíjecích a držících článků a hlavně že při vybíjení hned po nabití mají normální kapacitu.
Nabíjet se začalo od 1A, což je cca 60mA na článek ale blok se ke mě dostal až asi 3 dny po podvybití.
Ve Fulguru kupodivu tyhle Samsungy mají a tak je tam vrazím místo těch dvou. Co jinýho s tím, přeci ten blok skoro 100 článků za cca 22 tisíc nevyhoděj. _________________ Jirka
Lebo tieto články sa nekazia tak, že by klesala kapacita a rástol vnutorný odpor, ako je to u iných článkov, ale v dôsledku nerovnomerného preskupovania materiálu elektród pri vybíjaní a nabíjaní hrozí skrat a požiar až výbuch. Ak si myslíš, že notebook či tablet sa vybíja skôr kvôli menšej kapacite starej batérie, tak si na omyle. Spôsobuje to batery management, ktorý takto núti ku kúpe novej batérie. Lebo čím staršia batéria, tým väčšia pravdepodobnosť, že skončí fatálne. Ľudia sú totiž takí, že len kvôli bezpečnosti by si kúpil novú batériu málokto.
Zaslal: pá únor 07 2025, 8:14 Předmět:
Samozrejme, ze kapacita klesa a vnutorny odpor rastie. S poctom cyklov a s vekom. Tie tvoje konspiracne teorie su nezmysel. Tablet predsa netusi, kedy bola bateria vyrobena. Bateria nema totiz elektroniku. A videl si niekedy, v akom stave su clanky z notebooku po 5 rokoch pouzivania? Vsetky na vyhodenie.
Pri hlbokom vybiti sa mnohe clanky znicia uplne, niektore ciastocne (vid tento pripad) a niektore to preziju. Li-pol sa niektore pri pokuse o nabitie zacnu nafukovat.
S největší pravděpodobností jsi to tím 1A proudem oddělal. Při hlubokém vybití je potřeba nabíjet velmi malým proudem a teprve při dosažení napětí 2,9V na článěk se může přidat. Většina modernějších nabíjecích brouků si to umí ohlídat.
Pokud klesne napětí jen samovybíjením nebo velmi malým proudem, tak se li-ion článek poškodí malokdy i když leží vybitý delší dobu. Pokud selže BMS a dojde k přepolování článku větším proudem, tak se zničí vždy.
Zaslal: pá únor 07 2025, 9:07 Předmět:
rnbw - baterie (do notebooku) MÁ elektroniku kde je zapsán datum výroby a další informace. Když vyměníš články nebo se vybije hodně nízko tak (i po oživení) už se nadá nabít. Když pohledám můžu dát prinstcreen z NC6000 kde jsou údaje vyčtené z baterky.
Zaslal: pá únor 07 2025, 9:10 Předmět:
To samozrejme viem. Podarilo sa mi ich aj par opravit. Podla datumu ale nemoze robit nic, pretoze bateria netusi, aky je datum a cely battery management je v nej.
Pisal som o baterii do tabletu, ktora nema nic.
Podla datumu ale nemoze robit nic, pretoze bateria netusi, aky je datum a cely battery management je v nej.
Absolútny dátum naozaj nevie, ale počíta čas od vyrobenia batérie, prevádzkový čas, počet nabíjacích cyklov a rôzne udalosti. A že na základe týchto údajov simuluje stratu kapacity viem isto z vlastnej skúsenosti. Už som to tu písal, ako mi baterka v notebooku Lenovo postupne v priebehu dvoch rokov strácala kapacitu až nakoniec som mal z noteboku prenosný desktop. Bez adaptéru vydržal pár sekúnd. A po asi štyroch rokov zrazu zázrak, ikonka preškrtnutej batérie s hláškou "nutná výmena" sa zmenila na "100%" nabitá. Odpojil som adaptér a žiaden problém. Notebook bežal z batérie hodiny. Schválne som chcel vedieť, jak rýchlo sa bude vybíjať. Výdrž bola v podstate podľa špecifikácie nového notebooku. Takže žiaden ubytok kapacity stárnutím, ale obyčajný podvod s časovačom, ktorý po rokoch pretiekol. Samozrejme, ak baterku pokazíš, tak už asi nebude mať kapacitu ako nová. Ale to sa nejedna o stárnutie ale o poškodenie nevhodným použitím.
Zaslal: pá únor 07 2025, 13:17 Předmět:
Ale pánové, když má celý patro stejný počáteční napětí a všech 16 článků v něm stejnej vnitřní odpor, tak skrz jeden poteče 1A a skrz ostatní nic? Děláte si srandu? _________________ Jirka
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.